Pitäisikö defin steikkaustuottojen olla pienempiä?

Olen jo hetken aikaa pohtinut kuinka terveella pohjalla defipalvelut ovat, jos ne maksavat suuren osan tuotoistaan ulos palvelusta. Olen hakenut tähän vertausta perinteisestä yritysmaailmasta.

Yritys tyypillisesti maksaa omistajilleen osinkoja, jos sillä ei ole houkuttelevaa ja tuottoisaa sijoituskohdetta voitolleen. Tyypillisesti yrityksen oman pääoman tuotto-% voi olla n. 20-30 %. Tämä tarkoittaa, että yritys pystyy omalla toiminnallaan tuottamaan yritykseen sijoitetulle rahalle reippaasti osakemarkkinaa korkeamman tuoton. Tämän lisäksi yrityksen itseensä sijoittama tuotto on ns. korkoa korolle eli se kasvattaa entisestään yrityksen kokonaistuottoa.

Tämä samaa analogiaa voisi käyttää myös defiprotokolliin ja niiden oman pääoman hallintaan.

Likviditeetin tarjoajat ovat ikään kuin protokollan asiakkaita, joille pitää maksaa palkkio siitä hyvästä, että he tarjoavat likviditeettiä defipalvelussa. Mutta defin palvelun omistajat ovat sijoittajia, jotka omistavat palvelun omaa governance-tokenia tai sen johdannaisia. Mikäli governance-token saa arvonsa protokollan ansaitsemien maksujen kautta ja nämä maksut kerryttävät protokollan omistaman treasuryn arvoa, kysymys onkin siitä, että pystyisikö protokolla saamaan omalla toiminnallaan ja sijoittamalla tälle treasurylle enemmän tuottoa kuin sijoittaja itse.

Tämä on toki vain ajatusleikkiä tässä vaiheessa, sillä kaikki defipalveluun governance-tokenin steikanneet varmasti odottavat kolikolleen kassavirtaa. Mutta tämä kassavirta voisi näkyä myös goverannce-tokenin arvonnousun ja market capin kasvun kautta, kun protokolla pystyy hallitsemaan ja kasvattamaan treasurynsa arvoa strategisesti. Tähän tarpeeseen onkin noussut viime aikoina B2B-defipalveluita, joiden tarkoitus on ennen kaikkea palvella eri defiprotokollien DAO:ta ja auttaa heitä laittamaan treasuryssa olevat varat tuottamaan paremmin.

Tämän lisäksi DAO voi luonnollisesti investoida voittojaan osaamiseen eli ihmisiin ja innovaatioihin eli protokollan ominaisuuksien ja kilpailukyvyn kehittämiseen. Ehkä defimarkkinan kypsyessä myös sijoittajat osaavat vaatia tälläistä pelkän kassavirran ja tuottojen ulosmaksamisen sijaan.

Mirror exploit käynnissä

  • Terran Mirror protokollassa on käynnissä hakkerointi, jossa hakkeri pystyy teknisen virheen johdosta ottamaan lainaa vanhaa LUNC-tokenia vastaan.

Tämä artikkeli näkyy vain tilaajille

Liity mukaan ja saat pääsyn kaikkeen ilmaiseen sisältöön.

Liity mukaan Onko sinulla jo tili? Kirjaudu