Varustaudu talveen

Yhä varmemmin alkaa vaikuttamaan siltä, että edessä on pidempi kylmä jakso krypto- ja defimarkkinoilla.

Makroekonomiset tapahtumat ja indikaattorit kaikki viittaavat taantumaan Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Muistan kuinka vuonna 2006-2007 varoiteltiin suuren velkakuplan puhkeamisesta, mutta sitä ei päässyt tapahtumaan, koska Yhdysvaltojen keskuspankki pelasti (bail-out) markkinat ja aloitti ennen näkemättömän rahallisen elvytyspolitiikan. Tämän johdosta saimme yli vuosikymmenen kestäneen härkämarkkinan, jonka aikana uusi markkinoille pumpattu raha päätyi pääomasijoituksiin ja asuntoihin. Moni teki asunnon hinnan nousulla isomman tilin kuin ansiotyön palkallaan. Lasku tulee kuitenkin jossain kohtaa maksettavaksi.

On toki mahdollista, että elvyttävää politiikkaa jatketaan edelleenkin, kunhan fed vain saa inflaatiota hiukan talttumaan ja pystyy pelastamaan poliittiset kasvonsa. Mutta itse pidän tällä hetkellä n. 70-80 % todennäköisyytenä 1-2 vuoden kryptotalvea.

Se ei välttämättä tarkoita -50 % laskumarkkinoita tästä eteenpäin, vaan esimerkiksi vain hidasta TVL:n valumista ulos kryptoista, markkinoiden aktiviteetin hiljenemistä ja yleistä apatiaa alalla.

Aiemmin tälläisen kryptotalven aikana suurin osa härkämarkkinan aikaan mukaan tulleista lähtee markkinoilta pois. Tämä on itse asiassa paras aika tulla markkinoille. Suurimmat voitot tehtiin 2020-2021 keräämällä pääomaa ja kryptosijoituksia hitaasti vuosien 2018-2019 aikana. Se ei toki ollut mukavaa, mutta kun sen kesti, sai merkittävän palkinnon kun härkämarkkinat lopulta käynnistyivät.

Itse pidän edelleen suurimman osan varoistani kryptomarkkinoilla, koska uskon niihin pitkällä tähtäimellä. Tämä vain tarkoittaa, että oma salkku täytyy allokoida kestämään kryptotalvea. Siinä auttaa luotettavat ja hajautetut sijoitukset kassavirtaa tuottaviin projekteihin, stable coineihin ja defin blue chip projekteihin. Nyt ei ole aika ottaa riskiä. Mutta samalla on hyvä pitää mielessä, että kun härkämarkkinat käynnistyvät, ne tuppaavat lähtemään liikkeelle hyvinkin aggressiivisesti. Jos haluaa olla mukana silloin, kannattaa ainakin osa varoistaan pitää markkinoilla mukana (ei sijoitusneuvo).

Tässä vähän tiekarttaa eteenpäin mikäli kryptotalvi sattuisi olemaan edessä:

Tämä artikkeli näkyy vain tilaajille

Liity mukaan ja saat pääsyn kaikkeen ilmaiseen sisältöön.

Liity mukaan Onko sinulla jo tili? Kirjaudu