Johdannaisista karhun tunnistaa

Nyt näyttää käyvän samoin kuin perinteisten osakkeiden karhumarkkinoissa: kun kurssien noususta ei saa enää helposti rahaa, aletaan tuottoja kaivelemaan erilaisista johtannaistuotteista. Defissä tämä tuntuu nyt kohdistuvan optioihin ja perpetual futuureihin. Niihin liittyviä uusia defipalveluita tuntuu nouseva kuin sieniä sateella, ja moni olemassa oleva palvelu alkaa hyödyntämään optioiden tarjoamia tuottomahdollisuuksia.

Itse nimittäisin tätä defin johdannaistuotteiden nousua aidoksi defi 2.0:ksi, edellisen syksyn OHM-forkkien sijaan. Johdannaiset nimittäin mahdollistavat moninkertaisen markkinoiden koon verrattuna ns. base layer assetteihin ja niiden avulla voidaan luoda täysin uudentyyppisiä hajautettuja defi-innovaatiota.

Optiot ovat konseptina helppo ymmärtää, mutta niiden hinnoitteluun ja niihin sijoittamiseen liittyy hyvin kompleksisia puolia, joita maalikon on vaikea hahmottaa.

Asiaa vaikeuttaa myös se, että tämän hetkiset defipalveluiden optiotuotteet ovat raa’asti yksinkertaistettu versio oikeista optioista, ja näin ollen optioiden kaikkia positiivisia ominaisuuksia ja tuottomahdollisuuksia ei saada hyödynnettyä. Osaltaan tämä johtuu teknisistä rajoitteista, mutta myös niinkin yksinkertaisesta tekijästä kuin optioiden likviditeetistä.

Hajautettua optiomarkkinapaikkaa on haastavaa luoda, sillä jokaisella optiolla pitäisi olla ostaja ja myyjä. Tavallisissa tokeneissa tätä ongelmaa ei ole, sillä siinä kaupataan vain yhtä tokenia. Optioissa jokainen strike-hinta ja expiration date on oma tokeninsa. Tämä vaatii siis joka tapauksessa keskitettyä market makeria, joka toimii optiokaupan toisena osapuolena.

Nyrkkisääntönä kannattaa muistaa ja ymmärtää, että keskimäärin optioiden myyjä (osapuoli joka kirjoittaa option) on voitollinen ja optioiden ostaja on taas maksava osapuoli, joka jää tappiolle. Sitä voisi etäisesti verrata kasinoon, jossa talo jää aina voitolla pitkällä aikavälillä, vaikka yksittäisissä peleissä pelaajat voittaisivatkin. Tämän johdosta defin optioalustoilla voi pääsääntöisesti vain ostaa optioita eli lähinnä spekuloida optioiden kohteena olevan tokenin hinnalla. Ilokseni tosin huomasin Optimism-ketjuun tutustumisen myötä, että siellä toimiva Lyra Prokolla tarjoaa myös mahdollisuuden myydä osto- ja myyntioptioida.

Ennen kuin apinoit mukaan uusiin defin optiopalveluihin, kannattaa siis käydä läpi muutamia optioiden peruskursseja vaikkapa Youtubesta tai kysyä apua Defi Suomen Telegram -kanavalta.

Tämä artikkeli näkyy vain tilaajille

Liity mukaan ja saat pääsyn kaikkeen ilmaiseen sisältöön.

Liity mukaan Onko sinulla jo tili? Kirjaudu