Interest Protocol launchaa 13.6.

  • GFX Labsin kehittämä palvelu, joka pyrkii olemaan ensimmäinen fraktionaalinen pankkireservipalvelu defissä. Tämä saattaa kuullostaa kryptiseltä maalikkolle, mutta avaan tätä konseptia hieman.
  • Fraktionaalinen pankkijärjestelmä tarkoittaa perinteisen rahoitusmaailman mallia, jossa pankki voi antaa moninkertaisesti lainaa pankkiin talletettuja rahoja vastaan. Tyypillisesti tämä on viime vuosina ollut 10:1 suhteessa eli jokaista tuhatta euroa kohti, pankki on voinut antaa lainoja 10 000 €:n edestä. Tämä on itsessään laajentanut M2-rahan määrää markkinoilla ja ollut osaltaan vaikuttamassa syntyneeseen markkinakuplaan. Toki fraktionaalisella järjestelmällä on myös tärkeä rooli yhteiskunnan kasvun rahoittamisessa.
  • Interest Protokolla tulee julkaisemaan oman ylikollaterisoidun stable coinin nimeltään USDi. Se vakuuutena toimii ainakin aluksi USDC eli jokaista palveluun talletettua USDC:ta kohti voidaan mintata uusi USDi-token. Tämän lisäksi palveluun avautuu myös monivakuus-vault (multi-collateral vault), johon voi tallettaa joko wBTC, wETH tai UNI -tokeneita, ja jokaista dollarin arvoista tokenia vastaan saa nostettua yhden USDi:n edestä lainaa. Hyvin tyypillinen stable coinin vakuusmalli siis.
  • Interest Protokolla siis tallettaa osan USDC:t vakuudeksi ja osan sen lainaa ulos. Tällöin koko protokollan vakuutena toimii osaltaan sen taseessa olevat lainat kuin sen tilillä olevat USDC:t. Vastaava malli kuin perinteisillä pankeilla siis. Bank runin tapauksessa sen täytyisi likvidoida lainoja mikäli USDC:t eivät riitä rahojen ulos maksuun.
  • Poikkeuksellista Interest Protokollassa on se, että kaikki USDi:n omistajat tienaavat omistukselleen korkoa steikkaamatta kolikkoa mihinkään. Käyttäjän tarvitsee vain opitää USDi:tä lompakossaan ja sen määrä kasvaa tasaisesti.
  • Samoin uutta on se, että käyttäjät voivat käyttää governance-tokeneita lainojen vakuutena ja edelleen omistaa niiden äänioikeudet.
  • Interest Protokolla ylläpitää edellä mainittua reservisuhdetta muuttuvilla koroilla. Lainojen korot ovat siis aina ulos maksettujen korkojen yläpuolella. Mikäli reservisuhde alkaa tippua, IP alkaa automaattisesti tarjoamaan korkeampaa korkoa talletuksille ja lainoille, jolloin sen tase alkaa kasvaa ja reservisuhde nousta.
  • IP pystyy luomaan siis pääomatehokkaan lainapalvelun, koska aiemmissa defilainapalveluissa käyttäjän tallettama USDC lainattiin ulos, kun taas IP:n tapauksessa uloslainataan USDi:tä suuremmassa suhteessa.
  • Lainapalveluiden akilleen kantapää on aina ollut oraakkelit ja niiden mahdollinen manipulointi. Interest Protocol käyttää pääasiallisena hintalähteenään Chainlinkin feediä ja toisena hintalähteenään Uniswap v3:n hintoja. Chainlinkin hintaa verrataan jatkuvasti Uniswapin hintaan ja sitä käytetään vain mikäli ne ovat tietyn hintahaarukan sisällä.
  • Lue lisää täältä: https://medium.com/interest-protocol/announcing-interest-protocol-c3d3a28fcaaa

Tämä artikkeli näkyy vain tilaajille

Liity mukaan ja saat pääsyn kaikkeen ilmaiseen sisältöön.

Liity mukaan Onko sinulla jo tili? Kirjaudu