Japani ja seuraavan bull-markkinan hypoteesi

Olen tuossa ahkerasti miettinyt Japanin tilannetta ja minulle on siitä muodostunut bull-skenaario bitcoinin ja koko kryptomarkkinan suhteen, jonka ajattelin jakaa myös uutiskirjeen tilaajille.

Japani on tällä hetkellä ajautumassa kovaa vauhtia maksukyvyttömyyteen tai sitten Jenin romahtamiseen.

Dollarin arvo on kasvanut nopeasti suhteessa jeniin

Tämän hetkisellä keinotekoisesti ylläpidetyllä korkotasolla hallinto ei suoriudu edes korkomenoista, eli lainaa pitää ottaa lisää tai veroja kiristää. Tämän lisäksi keskuspankin (BoJ) harjoittama yield curve control alkaa pettämään vaikka pankilla on käytettävissään on rajattomat ammukset. Valtion velan ja yrityksien maksama markkinakorko nousee siitä huolimatta.

Japanin 10 vuoden valtion velan korko on noussut keskuspankista huolimatta

Jenin romahtaminen eskaloituu ennalta arvaamattomalla tavalla muille markkinoille. Japani on kuitenkin maailman kolmanneksi suurin talous ja sen valuttaa on kytkeytynyt osaksi muita talousjärjestelmiä globaalin kaupan ja rahoitusmarkkinan johdosta. Mutta tämä btc- ja kryptomarkkina -teesi ei pohjaudu niinkään taloudelliseen vaikutukseen, joka voi sekin itsessään olla merkittävä, vaan siihen, että koko moderni rahoitusteoria, jonka päällä keskuspankkijohtoinen politiikka pyörii pohjautuu tähän Japanin edustamaan malliin.

Japani on talous- ja rahoitusalueena vain muita markkina-alueita edellä tällä hetkellä, mutta Eurooppa ja Yhdysvallat harjoittavat ihan samaa mekaniikkaa rahoitusmarkkinoidensa ohjauksessa kuin Japani, ja 90-luvulla Japania kohdannut ongelma väestön vanhenemisesta ja tuottavuuden laskusta on tulossa myös länsimaalaisiin talouksiin. Japanin oma sodan jälkeinen talous on pitkälti sotakoneen pyörittämiseen tarvitun talousjärjestemän ohjaamista tuottamaan rahaa ja rahoitusta muulle markkinalle.

Japanin keskuspankin mahdollinen epäonnistuminen markkinoiden ohjaamisessa siis vie markkinoiden luottamuksen kaikkien keskuspankkien harjoittamalta taloudelta. Keskuspankit elävät vain luottamuksella, jos se katoaa niin markkinat ovat täydessä kaaoksessa.

Tavallaan voisi sanoa, että keskuspankit ovat jo menettäneet otteensa markkinoihin, koska inflaation tapauksessa keskuspankit eivät pysty vaikuttamaan tarjontapuoleen yhtälöstä, ne pystyvät vain takomaan kysyntää pienemmäksi tuottamalla taantuman. Samaan aikaan forward guidancen johdosta keskuspankkien mielipiteet ja näkemykset ohjaavat markkinat tekemään rahoituspoliittisen muutoksen, jota keskuspankki oli jo suunnittelemassa. Markkinat toimivat siis kuin niiden pitääkin.

Ensimmäinen vaikutus Japanin talouden ja valuutan romahduksella voi olla paikallista varojen, kuten valuuttapohjaiset talletukset ja sijoitukset,  pako dollariin ja jonka johdosta DXY eli dollari-indeksi voimistuu.

Seuraava selkeä resistanssitaso DXY:lle on $120 tuntumassa

Mutta sitten Fed ja ECB menettävät uskottavuutensa rahoitusmarkkinoiden ylläpitäjänä kun ymmärräs Japanin tilanteesta leviää markkinoille ja pako valuutoista käynnistyy.

Tämä johtaa ensin euron arvon osittaiseen romahtamiseen ja perästä tulee muut valuutat. Fed ja ECB yrittävät yhä epätoivosempia keinoja kuten hintakontrollia ohjatakseen markkinoita, mutta usko on mennyt. Se toki täytyy myöntää, että uskon dollarin olevan viimeinen globaalin valuutan saareke, josta tukea ja turvaa haetaan. Dollarin selviytyminen riippuu mielestäni pitkälti siitä kuinka hyvin Fed pystyy ylläpitämään uskottavuutensa markkinoiden kapellimestarina.

Tällöin on myös mahdollista, että varallisuus ja sijoitukset pakenevat joko ruplan tai yuanin -tyyppisiin kultapohjaisiin valuuttoihin, tai sitten bitcoiniin ja kryptomarkkinoille. Ja tästä kaikesta käynnistyy joko seuraava (2023-2024) härkämarkkina tai sitten sen jälkeinen (2028-2030) kaikkien aikojen härkämarkkina ja fiat-valuuttojen 10-20 vuoden hidas kuolema + CBDC:n sisään ajo markkinoille.

Kryptomarkkinat ovat myös osoittaneet tässä markkinatilanteessa, että ne kestävät valtavaa volatiliteettiä. -80 % tiputukset kryptojen hinnoissa on vähänkään pidempään markkinoilla olleille yksi maanantai muiden joukossa. Tämä voi myös toimia positiivisena katalyyttna markkinalle, kun muut rahoitusmarkkinat ja sijoittajat alkavat havahtua siihen faktaan, että keskusjohtoinen rahoitusmarkkina ei ole yksi ja ainut autaaksi tekevä totuus.

BeethovenX:n Optimism-ketjussa +30 % APR tuotto stable poolille

Tämä artikkeli näkyy vain tilaajille

Liity mukaan ja saat pääsyn kaikkeen ilmaiseen sisältöön.

Liity mukaan Onko sinulla jo tili? Kirjaudu