Hyvää hopiumia kryptomarkkinoiden renesanssista Blockworksin podcastissa
Empire-podcastissa haastatellaan historian tutkijaa, Josh Rosenthalia siitä kuinka paljon yhtäläisyyksiä nykyisellä yhteiskunnallisella tilanteella on 1600-1700 lukujen vaihteessa käynnistyneen renensanssin kanssa
Ennen renesanssin alkua ihmisten identiteetti ja elämä oli sidottu vahvasti siihen työhön johon he olivat syntyneet. Kyse ei ollut niinkään siitä että heillä ei ollut mahdollisuuksia vaihtaa elämänsä suuntaa tai kohtaloa, vaan siitä ettei kukaan osannut edes ajatella sitä, että elämässä voisi tehdä jotain muutakin kuin mitä oli syntynyt tekemään
Renesanssin merkittävimmät innovaatiot olivat kaksinkertainen kirjanpito (ledger, kuulostako tutulta?) ja kirjapaino (vapaa tiedon jakaminen, kuulostaako tutulta?). Ensimmäinen näistä toi saavaille lainaamisen ja omistuksen. Voi kuvitella kuinka merkittävä muutos ihmisten elämässä oli tilanne, jossa he pystyvät omistamaan virallisesti jotain ja lainaamalla pystyvät ottamaan rahaa tulevaisuudesta ja käyttämään sitä tässä hetkessä.
Kirjapaino taas toi tiedon kaikkien saataville. Tätä aiemmin sitä vartioi tietty yhteiskuntaluokka, papisto ja yläluokka, jolla oli pääsy tiedon ääreen. Tämän päivän internetiä tai varmasti myös defiä voi verrata tähän innovaatioon.
Josh myös hyvin tuo esiin faktan, että renesanssin aikaan eläneelle ihmiselle kaikki isot yhteiskunnalliset muutokset näyttäyivät ahdistavina mullistuksina. Tuli Ranskan vallankumous, vanhat instituutiot sortuivat, ja ympärillä oli sotaa. Paljon yhtäläisyyksiä siis tähän tilanteeseen.
Tulevaisuudesta taas tähän päivään katsoessa tämä tilanne saattaa näyttäytyä uuden ajan alkuna, jolloin raha ja arvo annettiin takaisin ihmisille. Ihmiset alkoivat omistaa omat luomuksensa, hallitsemaan omaa aikaa ja elämäänsä, sekä tietysti ennen kaikkea omistivat itse rahajärjestelmänsä.
Tämä artikkeli näkyy vain tilaajille
Liity mukaan ja saat pääsyn kaikkeen ilmaiseen sisältöön.