Defin vielä ratkaisemattomat ongelmat

  • Defi on vielä aivan alkutaipaleellaan sen omien innovaatioiden suhteen. Defi on edelleen vain pitkälti kopio perinteisessä rahoitusjärjestelmässä toimivista palveluista, kuten pörsseistä ja lainapalveluista.
  • Alla olevassa blogipostauksessa on mielenkiintoinen yhteenveto vielä ratkaisemattomista ongelmista defissä. Jos satut olemaan kehittäjä, niin tässä on myös hyvää listaa uusien palveluiden rakentamiselle
  • 1. Automatisoitu riskiluokitus lainapalveluiden pooleille: tällä hetkellä sijoittaja ei pysty näkemään mitä riskejä sisältyy yksittäisiin pooleihin, joko huonon velan tai likviditeetin näkökulmasta.
  • 2. Vakuudettomat lainat: suurin osa defin lainapalveluista toimii tällä hetkellä vakuudellisesti eli sijoittaja saa vakuutta vastaan lainaa. Vakuudettomat lainat mahdollistaisivat huomattavasti enemmän innovaatioita, mutta toki kasvattaisivat riskiä uudesta velkakuplasta. Vakuudettomien lainojen vakuutena on perinteisesti toiminut itse sijoittaja, koska hänet on tunnistettu, mutta defissä käyttäjät ovat taas anonyymeja lompakoita.
  • 3. Miten rakentaa kestävä tokenomics-malli tokenille: defissa on ollut kaikenlaisia virityksiä kolikoiden emissioiden, lukitusten ja swappien suhteen. Kaikki ne tasapainoilevat massiivisen inflaation tai sitten sijoittajien kiinnostuksen ja sitoutumisen välillä. Lukitsemalla tokenit Curven veToken-mallilla 4 vuodeksi saadaan kyllä vietyä pois myyntipainetta, mutta malli sopii taas lähinnä DAO:lle ja organisaatioille, ei sijoittajille. Aggressivisilla emissioilla saadaan kyllä markkinoitua +1,000 % APR:iä, mutta ne taas tappavat kolikon arvon
  • 4. Yksityinen lainaus: kaikki defin osapuolet eivät välttämättä halua, että heidän lainausaktiviteettinsa on julkista
  • 5. Johdannaiset: defiin on tullut lukuisia johdannais- ja optioalustoja, mutta ne kaikki kärsivät lohkoketjun ominaisuuksista, kuten kalleudesta, oraakkeliongelmasta ja hitaudeta. Yksityisellä tietokannalla on vain huomattavasti helpompaa pyörittää reaaliaikaisesti toimivaa optioalustaa
  • 6. Kaasujohdannasituotteet: näillä voisi suojautua kaasumaksujen muutoksia vastaan ja spekuloidan niillä
  • 7. Proof of humanity / soulbound NFT:t: moni governance- ja airdrop -ongelma ratkeasi sillä, jos voisimme luotettavasti tietää yhden lompakon kuuluvan yhdelle tietylle henkilölle. Tällä hetkellä monia defin palveluita ja äänestyksiä voi huijata avaamalla useamman lompakon. Tähän samaan kategoriaan voisi niputtuu myös defin mainejärjestemät, joissa lompakon aiempi aktiviteetti vaikuttaisi siihen millä korolla se saisi uutta lainaa tai kuinka paljon se pystyisi sijoittamaan vaulteihin, jne.
  • 8. Hajautetut fiat-onrampit: tällä hetkellä kryptomarkkinalle on todella vaikeaa saada varoja perinteisen rahoitusmarkkinan puolelta kulkematta jonkin keskitetyn toimijan kautta.

Tämä artikkeli näkyy vain tilaajille

Liity mukaan ja saat pääsyn kaikkeen ilmaiseen sisältöön.

Liity mukaan Onko sinulla jo tili? Kirjaudu