Uutta rahoituksen ja talouden infrastruktuuria rakennetaan

Monelle saattaa tässä kohtaa karhumarkkinaa tulla ajatus siitä, että koko defi oli ajatuksena hyvä, mutta ei toiminut käytännössä. Suurimman osan defiprojektien osalta tämä on varmasti ihan pätevä päätelmä, mutta defi alana on osoittanut taas kerran sitkeytensä ja selviytymiskykynsä myrskyisissä markkinatilanteissa. Vai voisitko kuvitella, että esimerkiksi Yhdysvaltojen osakemarkkina kestäisi -70 % tiputuksen huipulta? Nykyiset markkinat ovat kaaoksessa jo 20-30 % tiputuksen jälkeen ja monessa blogissa vedetään hiljalleen yhtäläisyyksiä 30-luvun suureen lamaan.

Perinteinen rahoitusmarkkina osoittaa toistuvasti kuinka se tarvitsee joko regulaation suojaa kilpailijoita vastaan tai hallinnon suojaa konkurssia vastaan. Defi taas toimii kuin evoluution kautta kestävämmäksi kehittyvä organismi. Se kohtaa yhä isompia haasteita ja ongelmia, ja rakentaa omaa luonnollista immuniteettijärjestelmäänsä näitä uhkia vastaan. Ikävä puoli defisijoittajan kannalta on hyvin pomppuisa kyyti, jossa osa rahoista tippuu matkasta. Tämä nykyisen tilanteen volatiliteetti ja kaikki defimarkkinaan liittyvät negatiiviset puolet pitää vain sietää ja oppia manageroimaan, jos haluaa olla mukana rakentamassa tätä uutta globaalia, avointa ja innovatiivista rahoitusjärjestelmää.

Tulevista kuukausista ja vuosista tulee varmasti vaikeat. Mutta oma suositukseni on 2018-2019 oppien kautta, että älä poistu markkinoilta kokonaan. On ihan ok, jos ei halua pitää vähäisiä varojaan kiinni epämääräisissä ja heittelevissä kryptosijoituksissa, mutta kannattaa kuitenkin jäädä seuraamaan mitä markkinalla tapahtuu. Hyviä ja turvallisia sijoitusmahdollisuuksia on edelleen löydettävissä ja ne tarjoavat tässä markkinatilanteessa parempaa tuottoa kuin osakkeet tai velkakirjat.

Kuten olen aiemmissa uutiskirjeissä sanonut, nyt on tärkeintä turvata selviytymiskyky tämän karhumarkkinan läpi. Jos sinulla ei ole yhtään investoitavissa olevia varoja kun seuraava nousumarkkina käynnistyy tai jos et ole seurannut karhumarkkinassa alaa, et välttämättä tiedä miten välttää pahimmat huijaukset ja sudenkuopat.

Koska defimarkkina on Suomessa vielä niin alkumetreillä, yhteisön merkitys korostuu entisestään. Tämän vuoksi kannustan edelleenkin osallistumaan yhteisön toimintaan vaikkapa Defi Suomen Telegram-ryhmässä. Mikäli sinua kiinnosta osallistua Defi Suomen kehittämiseen ja tulevaisuuden rakentamiseen niin laita viestiä cee@defisuomi.fi niin katsotaan mitä voitaisiin yhdessä olla tekemässä.

MetisDAO:n suunnitelmat loppuvuodelle

  • Metis on Ethereumin layer 2 -lohkoketju, joka pohjautuu Optimistic rollup -teknologiaan. Metis jäi keväällä hiukan muiden suurempien L2-lohkoketjujen jalkoihin ja se kärsi huonolaatuisista projekteista.
  • Metis kuitenkin jatkaa uusien kryptoinnovaatioiden rakentamista vaikka sen TVL onkin laskenut voimakkaasti. Näihin L2-ketjuihin kannattaa suhtautua pitkäjänteisesti eikä odotttaa suuria muutoksia tai voittoja välittömästi.
  • Eräs mielenkiintoisimmista tuotteista on Reputation Power -ratkaisu, joka tarjoaa Metiksen tuotteen hajautetun identiteetin tarpeisiin. Moni muukin kryptoprojekti, ja Vitalik mukaan lukien, on havahtunut tarpeeseen pystyä rakentamaan omaa yksilöllistä identiteettiä defissä. Tämä identiteetti mahdollistaisi normaalin vakuudettoman lainaamisen ja monta muuta identiteettiin pohjautuvaa uutta ratkaisua
  • Lue lisää MetisDAO:n loppuvuoden suunnitelmista täältä: https://metisdao.medium.com/metisdao-foundation-2nd-half-year-roadmap-2022-f6b8e7619691

CLeverillä itsensä takaisin maksavaa lainaa CVX-positiota vastaan

Tämä artikkeli näkyy vain maksaville tilaajille

Liity mukaan maksavaksi tilaajaksi ja saat pääsyn kaikkiin sivuston sisältöihin ja oppaisiin.

Liity mukaan Onko sinulla jo tili? Kirjaudu