Defin infrastruktuuri-sijoituksista

Olen viimeisen kuukauden pari pyrkinyt käymään läpi erilaisia defin infrastruktuuri-palveluita. Ne ovat siis defin ekosysteemiin kuuluvia peruspalveluita, joita muut defialustat tarvitsevat toimiakseen. Tälläisiä on esim. oraakkelit (Chainlink), likviditeetti- ja bribepalvelut (Curve, Tokemak, HiddenHand), MEV-botit ja arbitraasi (Rook, Cow Swap), lainojen likviditointi (Liquity, B.Protocol), data (Graph) jne. Defissä on valtavasti erilaisia uusia innovatiivisia palvelukategorioita, joita perinteisen rahoituksen puolella ei juurikaan tapaa.

Infrastruktuuripalvelut eivät välttämättä ole niitä seuraavia 100x-tokeneita, eikä niitä mielestäni kannata juuri tässä markkinatilanteessa etsiäkään. Nämä defin kannalta kriittiset palvelut ovat niitä, jotka todennäköisemmin selviävät karhumarkkinan ylitse. Usein infrastruktuuripalveluilla on myös terveellä pohjalla oleva tuotto, koska se pohjautuu palvelun maksuihin, kuten vaikkapa fee-malliin tai arbitraasiin. Tällöin infrastruktuuripalvelun tokenin hinta kestää paremmin laskumarkkinan painetta, koska se ei ole täynnä ilmaa.

Erityistä mielenkiintoa on herättänyt Rook.fi:n tyyppiset MEV:iin eli maximum extractable valueen sekä lainojen likvidointiin pohjautuvat palvelut. Nämä tuovat laskumarkkinassa tyypillisesti korkeita tuottoja.

Rook.fi:ssa on taustalla pyöriviä botteja, jotka etsivät tilaisuuksia tehdä arbitraasia. Ne kahlaavat läpi sekä hajautettuja pörssejä, kuin myös keskitettyjä pörssejä kuten Binance ja Coinbase. Käyttäjä voi laittaa palveluun sisään treidin ja botit kahlaavat läpi lohkoketjuja etsien arbitraasitilaisuuksia toteuttaa se. Treidi ei maksa käyttäjällä yhtään kaasukustannuksissa ja sen lisäksi treidaaja saa 90 % saadusta arbitraasihyödystä itselleen ROOK-tokenin muodossa.

Likvidointipalvelut, kuten liqudity.org tai vaikkapa Vesta Finance tarjoavat ns. stability pooleja, joihin talletetaan tyypillisesti stable coineja. Näitä varoja käytetään laskumarkkinassa lainan ottajien likvidointiin. Sijoittaja saa stability poolissa palvelun omaa tokenia korkona sijoituksesta ja tämän lisäksi likvidoinnin yhteydessä reippaalla alennuksella likvidoitua tokenia, kuten vaikkapa etheria.

CVX the great unlockening on tänään

  • Tänään vapautuu vlCVX-tokeneita 17 viikon lukituksesta n. 27 miljoonaa. Convex-ekosysteemi jännittää tällä hetkellä, että mikä osa näistä lukitaan uudestaan (se antaa käyttäjälle mahdollisuuden ohjata Convexin palkkioita) ja mikä myydään.
  • Haaste on isoimman CVX-poolin (Curven CVX-ETH) likviditeetti. Sitä on tällä hetkellä vain 2.6 miljoonan tokenin edestä. Eli kaikki lukituksesta vapautuvat tokenit eivät voi mitenkään vaihtua etheriin.

Tämä artikkeli näkyy vain maksaville tilaajille

Liity mukaan maksavaksi tilaajaksi ja saat pääsyn kaikkiin sivuston sisältöihin ja oppaisiin.

Liity mukaan Onko sinulla jo tili? Kirjaudu