Stable coin sodat käynnistymässä?

Moni projekti on lähtenyt mukaan stable coin bisnekseen julkaisemalla omat kollaterisoidut tai algoritmiset stable coinit. Tälläisiä ovat mm. Shiba Inun oma stable coin (https://www.coindesk.com/markets/2022/07/06/shiba-inu-plans-to-launch-stablecoin-reward-token-collectible-card-game/) sekä Aaveen DAO-foorumilla tehty ehdotus omasta GHO-tokenista, joka olisi DAI:n tapaan backattu erilaisilla kryptoasseteilla (https://governance.aave.com/t/introducing-gho/8730). Näiden lisäksi on puhuttu myös esim. Dopexin omasta usdDPX ja Curven crvUSD -kolikoista. Miksi kaikki projektit siis haluavat oman stable coinin?

Tämä trendi alleviivaa hyvin aiemmissa uutiskirjeissä puhutta tarvetta stable coineille. Ne ovat todellakin defin eräs tärkeimmistä innovaatioista ja stable coinit ovat myös ensimmäinen reaalimaailman tokenisoitu pääoma. Sen reaalimaailman versio on tietysti dollari.

Stable coin tarjoaa eri projekteille pääomatehokkaamman tavan hyödyntää stable coinia omassa projektissaan. Tyypillisesti tämän projektikohtaisen stable coinin minttaamisen eli luomisen yhteydessä pitää maksaa tietty maksu protokollalle ja mekaniikoista riippuen, stable coinit tuottavat myös muita tuloja projektille, toisin kuin projektin ulkopuoliset stable coinit. Olen useampaan otteeseen korostanut Defi Suomesssa, että stable coinin menestyksen kannalta tärkeimmät tekijät ovat syvä likviditeetti (pegin pitämisen kannalta) ja käyttötarve (utility). Stable coinilla tulee olla selkeä rooli defiprojektin mekaniikassa, jotta sille on aitoa kysyntää ja käyttöä.

Tascha Labs kirjoitti keväällä blogipostauksessaan, että tulevaisuudessa ei tule olemaan muutamaa isoa stable coinia, vaan lukuisia pienempiä. Itse uskon myös tähän ennustukseen.

Kaikki varmasti oppivat kevään aikana mitä riskejä sisältyy liian isoiksi kasvaneisiin stable coineihin, kuten vaikkapa Terran UST:hen. Toki vakuudellisilla stable coineilla, kuten USDC:llä, USDT:llä tai DAI:lla ei ole vastaavanlaisiia de-peg -riskejä, mutta mikäli iso stable coin on päässyt rakentamaan lonkeronsa suurimpaan osaan defiprojekteista, on siihen liittyvät fudit ja riskit myös ympäri defiä.

Tämä nykyinen kehitys projektien omien stable coinien kanssa saattaa tuntua hiukan degen-tyyppiseltä kilpailulta, mutta evoluutio toimii myös tässäkin asiassa: huonot stable coin projektit kuolevat pois, koska ne eivät saa hankittua itselleen tarpeeksi likviditeettiä esimerkiksi Curven stable coin swap-pooleihin tai niille ei vain ole käyttöä. Hyvät ja paikkansa todistavat stable coinit taas tuotavat kokonaan uutta lisäarvoa ja tuottoja projektille ja ne jatkavat elämäänsä.

Messarin raportti Uniswapin Q2:sta

  • Raportissa on hyvin kattavasti asiaa Uniswapin edellisestä kvartaalista ja sen läpi käyminen vaatisi oman postauksen. Linkkaan kuitenkin tähän uutiskirjeen lukijoille kesälukemiseksi.

Tämä artikkeli näkyy vain tilaajille

Liity mukaan ja saat pääsyn kaikkeen ilmaiseen sisältöön.

Liity mukaan Onko sinulla jo tili? Kirjaudu