Huomioithan, että tämä artikkeli on kirjoitettu vain informaatiomielessä. Tämä ei ole kannustin sijoittaa artikkellissa mainittuihin palveluihin. Defisijoittamiseen sisältyy monia eri riskejä varojen hakkeroinnista älysopimusriskeihin. Sijoittaja voi menettää kaikki varansa. Tee siis itse omat sijoituspäätöksesi omat riskisi ja sijoitussuunnitelmasi huomioiden.


Markkinatilanne on pienestä väliaikaisesta nousupyrähdyksestä huolimatta vielä makrotasolla negatiivinen. Suurin osa indikaattoreista viittaa globaaliin taantumaan ensi vuoden puolella. Toki korkojen nostosta johtuva valtioiden korkokulujen nousu voi johtaa nopeastikin keskuspankkien suunnanmuutokseen ja rahan printtaaamiseen velkakirjojen ostojen kautta. Mikäli varoja on vielä kryptovaluutoissa jäljellä ja osa niistä stable coineissa, defissä on muutamia paikkoja joista niille voi lähteä hakemaan tuottoja.

Riskit vs. tuotto

Defiin liittyy lompakossa olevia kryptovaluuttoja korkeampi riski, koska siinä varat ovat sitoutuneena älysopimuksiin. Tämän lisäksi defin money legot mahdollistavat erilaisten älysopimuksien yhteenliittämisen, joka monimutkaistaa tilannetta. Tähän päälle voi vielä lisätä tyypillisesti anonyymit tiimit ja jatkuvat hakkeroinnit.

Defin hakkerointeja viime vuosilta (Defillama)

Tämän tyyppisessä tilanteessa rationaaliselle sijoittajalle jää käytännössä kaksi vaihtoehtoa: joko pitää stable coinit defin isoimmissa ja luotetummissa palveluissa, kuten esimerkiksi Aave:ssa tai Uniswapissa, tai sitten lähteä hakemaan niille korkeampaa riskiä vastaan myös korkeampaa tuottoa.

Itse en pitäisi stable coineja pienemmissä defiprojekteissa, joissa tarjottu tuotto jää all <10 %. Toki tämä alle 10 % tuotto on moninkertaisesti enemmän kuin mitä olisi saataville pankkitiilitalletukselle, mutta jälkimmäinen on kuitenkin suojattu 100 000 euroon asti ja defipalvelut taas eivät.

Defi 101 - Defi Suomi
Artikkeleita ja oppaita defin opiskeluun ja tutustumiseen.
Kannattaa katsoa myös muut Defi Suomen aloittelijoiden sisällöt.

Korkea riski + korkea tuotto (+40 %): dAMM Finance

dAMM Finance tarjoaa instituutioille alivakuudellista lainaa ja siellä on tällä hetkellä tarjolla +40 % tuottoja stable coineille. Tosin on tärkeää huomata, että tämän boostatun tuoton saa vain Bonded dAMM -muodossa. Sen voi vaihtaa markkinoilla dAMM-tokeniksi pienellä alennuksella: https://docs.damm.finance/damm-finance/damm-token/bdamm

Tämän lisäksi dAMM tarjoaa ns. boosted pools -osion. Sen idea on tallettaa stable coin -talletus Aave- tai Compound -lainapalveluun ja uudelleen tallettaa sieltä saatu A- tai C -token dAMM:iin boosted poolsiin. Näille maksetaan tällä hetkellä hyvin korkeaa tuottoa johtuen matalasta likviditeetistä. Lue lisää täältä: https://docs.damm.finance/damm-finance/damm-token/boosted-pools

Tämä artikkeli näkyy vain tasolle: Premium

Liity mukaan ja upgraidaa tilisi taso nähdäksesi tämän artikkelin.

Liity mukaan Onko sinulla jo tili? Kirjaudu