Hyvää sunnuntaita te suomalaiset defittäjät! Muutama Defi Suomeen liittyvä tiedoite alkuun, ennen kuin hypätään viikottaisten uutisten pariin.

Defi Suomen uutisia

Defi Suomen lisäksi olen mukana äskettäin perustetussa NFT-markkinointitoimistossa nimeltään mikäs muukaan kuin 721.

721:n tavoitteena on auttaa nimenomaan suomalaisia brändejä ja yrityksiä hyödyntämään NFT-teknologiaa brändäyksessä, yhteisön rakentamisessa, markkinoinnissa, liiketoiminnassa ja kymmenissä muissa innovatiivisissa käyttökohteissa.

👾 NFT-strategian luominen ja NFT-kampanjan konseptisuunnittelu
🤖 NFT-kampanjan tuotanto assettien luonnista älysopimuksen julkaisuun avaimet käteen palveluna
🎃 NFT-markkinointikampanjan suunnittelu ja toteutus mainoksista minttaussivuun asti

Jos yrityksesi harkitsee NFT:n hyödyntämistä tai ylipäätänsä raapii päätään sen suhteen mihin ihmeeseen niitä voisi hyödyntää juuri teidän bisneksessä niin tsekkaa sivustomme osoitteessa:  https://www.721.fi/?utm_source=linkedin&utm_id=janne


Defi Suomi 1v! 🎉🥳

Defi Suomi täytti toissapäivänä perjantaina virallisesti 1v!

Defi Suomen taival käynnistyi Telegram-ryhmänä, jonka ensimmäinen viesti lähetettiin 4.11.2021. Ryhmään tuli muutamassa kuukaudessa satoja jäseniä ja se on laajentunut tänä syksynä jo yli 450 jäseneen. Tämän vuoden alussa Defi Suomi laajeni podcasteihin, kun aloitimme ystäväni kanssa Hopium-nimisen podcastin. Noin puoli vuotta sitten avasin defisuomi.fi-sivuston ja aloin rakentamaan sinne sisältöjä suomalaisille defistä kiinnostuneille sijoittajille.

Kuten olen tässä uutiskirjeessä monta kertaa maininnut, olemme defin taipaleella vielä hyvin alkuvaiheessa. Siksi täytyy sanoa juuri sinulle iso kiitos mukana olemisesta! 🙏 Laskumarkkina ei ole mukavin paikka olla sijoittajana, mutta aktiivinen defimarkkina ja sen tarjoama passiivinen tulo tekee siitä kyllä helpompaa.

💡
Haluaisitko mukaan Defi Suomen toimintaan? 👋 Olen tähän asti työstänyt Defi Suomea vuoden verran yksin eteenpäin ja etsin nyt muita defistä kiinnostuneita osallistumaan toimintaan.

Tarjolla on esim. affiliate-yhteistyötä mikäli haluat mainostaa Defi Suomea omalle yleisöllesi ja hankkia lisää jäseniä. Defi Suomi maksaa pysyvän affiliate-maksun jokaisesta uudesta jäsenestä, joka on tullut sinun suositteluiden kautta.

Tämän lisäksi tarve on Defi Suomen markkinointivastaavalle eli mikäli sinulla on digitaalisen markkinoinnin, sisältö- tai somemarkkinoinnin osaamista niin laita viestiä cee@defisuomi.fi.

Markkinakatsaus

Pääoma- ja sijoitusmarkkinat ovat pienessä laskussa Yhdysvaltojen keskuspankin 0.75 % koronnoston jälkeen, mutta kryptomarkkinoilla pohja tuntuu olevan jo saavutettu, sillä ne jatkoivat nousuaan korkopäätöksestä huolimatta. Osa puhuu ns. decoupling-efektistä missä kryptomarkkina ei enää seuraakaan yleistä sijoitusmarkkinaa, vaan alkaa elää omaa elämäänsä itsenäisenä pääomamarkkinana. Itse en tähän vielä usko. Mielestäni kryptovaluuttoja on vain isketty -60 – 90 % -laskumarkkinalla jo kevään ja kesän aikana. Markkinalla ei ole enää juurikaan myyjiä, vaan ne jotka haluavat myydä ja ne joiden on pakko myydä ovat saaneet jo mitä haluavat.

Defimarkkina on tällä hetkellä n. $56 miljardia eli se on myös noussut hieman, toki johtuen edellä mainitusta noususta kryptovaluuttojen hinnoissa.

Yleinen markkinasentimentti kryptoissa, ja varsinkin defissä on yhä positiivisempi. Toimialalle tulee jatkuvasti uusia positiivisia uutisia, joista osa on nostettu esiin myös tässä uutiskirjeessä.


Uutiset

97% kaikista Uniswapiin julkaisuista tokeneista on ollut rug-pulleja: https://twitter.com/drnicka/status/1587060596234747907?s=46&t=GXiTMDPMUgESw62CPj0dmA. Tämä ei tietenkään tarkoita, että suurin osa tämän hetkisistä Uniswapissa olevista tokeneista olisi epäluotettavia. Korkea %-osuus vain johtuu siitä, että uuden tokenin julkaisu Uniswapiin on hyvin helppoa. Kuka tahansa voi tehdä muutamassa kymmenessä minuutissa uuden "meemikolikon" ja julkaista sen Uniswapiin.

Boba-lohkoketju pivotoi oman lohkoketjunsa ja on jatkossa Binancen BNB-lohkoketjun skaalausvaihtoehto eli layer 2 -lohkoketju: https://twitter.com/bobanetwork/status/1587448216181678087. Defifarmaajalle lohkoketjuun voi tulla degen-tasoisia farmeja ja defipalveluita, mutta itse jäisin seuraamaan ketjun kehitystä ennen kuin investoisin varoja. Bobaan voit tutustua täällä.

Isoimman wrapatun bitcoinin, wBTC:n julkaisija Bitgo hyppää mukaan Doge-tokenin hullutukseen lanseeramalla uuden wrapatun $wDOGE-tokenin: https://www.coindesk.com/business/2022/11/02/bitgo-joins-dogecoin-frenzy-as-crypto-custody-firm-rolls-out-a-wrapped-version/. Wrapattua Doge-tokenia voi käyttää muissa lohkoketjuissa ja niiden defipalveluissa samaan tapaan kuin wrapattua bitcoinia eli wBTC:tä. Tämä nostaa Doge-tokenin kysyntää ja sillä voi olla sitä kautta myös positiivinen vaikutus sen hintaan.

JP Morgan on tehnyt ensimmäisen defi-transaktionsa: https://www.mas.gov.sg/news/media-releases/2022/first-industry-pilot-for-digital-asset-and-decentralised-finance-goes-live. Tämä on hyvin merkittävä, sillä kyseessä on ensimmäinen kerta kun virallinen pankki on julkaisut mitään lohkoketjuun. JP Morgan on ollut myös vuosia hyvin negatiivinen ja kriittinen bitcoinia ja kryptovaluuttoja kohtaan, joten tämä on merkittävä muutos myös heidän narratiivissaan. Toki kannattaa aina muistaa, että se mitä isot rahoitusalan toimijat virallisesti sanovat ja miten he taustalla toimivat voi olla hyvin eri asioita.

Euroopan Parlamentin äänestys uudesta kryptovaluuttalainsäädännöstä, MiCA:Sta, siirtyy ensi vuoden helmikuulle: https://www.theblock.co/post/182776/eus-mica-regulation-vote-deferred-to-february-2023-spokesperson

Circle alkaa siirtää osan USDC-stable coinin vakuutena olevista varoista Blackrockin hallinnoimiin rahamarkkinarahastoihin: https://www.circle.com/blog/deepening-our-partnership-with-blackrock. Aiemmin ne ovat olleet käteisenä tai eri pankkien treasury note -talletuksissa. Nyt Circle hakee varoilleen korkeampaa tuottoa money market -rahastojen kautta. Tämä ei teoriassa lisää USDC:n vakuuteen liittyvää riskiä, sillä money market -rahastoja pidetään lähes yhtä luotettavina kuin Yhdysvaltojen keskuspankin velkapapereita, mutta vuoden 2008 kriisissä myös niiden luottamus horjui.

Curve Financen käyttöliittymä on päivittynyt entisestä MS-DOS -näköisestä Windows95:een: https://curve.fi/#/ethereum/swap


Defi Suomen uusimmat artikkelit

Defi Suomen kauan odotettu opas Bitcoinin ja defin maailmaan on vihdoin julkaistu. Kyseessä on +4,000 sanaa pitkä opas, jossa esitellään lukuisia eri lohkoketjuja ja palveluita, joiden avulla bitcoin-sijoittaja voi lähteä hakemaan tuottoa bitconilleen: https://www.defisuomi.fi/defi-suomen-opas-bitcoin-ja-defi/

Defi Suomen opas: Bitcoin ja defi
Moni bitcoinin omistaja varmasti pohtii miten bitcoinista saisi kassavirtaa tuottavan sijoitusinstrumentin. Bitcoinin omistaminen itsessään kun ei tuota mitään, muuten kuin potentiaalisen arvonnousun kautta. Tässä artikkelissa käydään läpi tämän hetkisiä vaihtoehtoja, palveluita ja metodeja yhdistä…

Perjantaisessa Alpha-raportissa oli tällä kertaa taas mukavan muhkea paketti asiaa ja erittäin mielenkiintoisia uusia projekteja:

  • Palvelu, jonka avulla Frax-stable coinille saa +12 % APY-tuoton. Tämän lisäksi samassa palvelussa myös ns. pääomasuojattuja vaulteja, joista yhdessä ETH:lle maksetaan 6.35 % APY-tuotto
  • Pitkä lista tulevista airdropeista eri palveluissa, joita voi lähteä jahtaamaan
  • Vinkki Starknetissä avautuvasta lainapalvelusta
  • Uusi GMX:n ja gTraden haastaja, joka ei ole vielä julkaissut palveluaan, mutta pääset liittymään heidän beta-listalle. Heidän oman tokenin market cap on vasta n. $3 miljoonaa.
  • Ilmainen arbitraasi-botti, jonka avulla kuka tahansa voi tienata eri pörssien välisillä hintaeroille eli arbitraasi-treidauksen kautta, nyt automaattisesti botin toimesta
  • Stargaten bridge-teknologiaa hyödyntävä palvelu, joka tarjoaa automaattisia defistrategioita eri lohkoketjujen välillä.
  • 4 palvelua zkSync:ssä, joiden airdroppeja voi jahdata kokeilemalla palveluita
Alpha-raportti viikko 44
Tällä viikolla Defi Suomen alpha-raportissa muutamia mielenkiintoisia uusia projekteja ja lanseerausvaiheessa olevia palveluita, joihin törmäsimme tällä viikolla. Tuttuun tapaan mikään tässä raportissa mainittu kryptovaluutta ei ole kannustin tai neuvo sijoittaa siihen. Krypto- ja defisijoittamisess…

Defifarmaajan viikkoraportti tarjosi taas ideoita erilaisille sijoitusstrategioille kuten:

  • Palvelu, jonka kautta saa single-side likviditeetin tarjoamisesta kiinteä korkoista tuottoa. Palvelu tarjoaa tätä likviditeettiä ns. interest rate swappien käyttäjille. Sen ansiosta käyttäjät voivat valita joko kiinteän tai vaihtuvakorkoisen tuoton.
  • Mikäli olet bullish likvidien steikkaustokeneiden, kuten Rocketpoolin tai Lidon suhteen, tarjolla on ETH-pohjaisia pooleja, jotka maksavat tällä hetkellä jopa +180 % APR:iää ja varasi pysyy samaan aikaan ETH:ssä ja LDO:ssa tai RPL:ssä.
  • MEV-toimialalla toimivan palvelun tokenille saa mukavaa 20 % APR-tuottoa ETH-pohjaisessa poolissa, samalla kun olet mukana koko toimialan kasvussa
Defifarmaajan viikkokirje 44
Hyvää lauantaita te aktiiviset defifarmaajat! Vaikka krypto- ja sijoitusmarkkina kärsii keskuspankkien kiristävästä rahapolitiikasta, defimarkkinat maksavat siitä huolimatta loistavia tuottoja ja tarjoavat sitä kautta jatkuvaa passiivista tuloa. Tätä tuloa voi käyttää joko elämisen arkikuluihin, vai…

Luettavaa eli pidemmät sisällöt

Miten optimistiset ja zk-proof -pohjaiset rollupit eroavat toisistaan. TheTIE:n kätevä infograafi antaa kätevän kokonaiskuvan:

Fixed-rate defipalvelut

Tähän asti defin fixed-rate lainapalvelut eivät ole ottaneet tuulta alleen, sillä kiinteästi hinnoitellut lainat ovat olleet reippaasti liian kalliita, johtuen epäoptimaalisesta koron laskemisesta.

Inverse Finance pyrkii uudistamaan tämän uudella Fixed-rate Money Market Protokollalla (FiRM). Konseptiin kuuluu myös ns. Token Borrowing Rights (TBR), joka on eräänlainen tokenisoitu korkotuote. Alla yksinkertaistava kuva, joka selittää lainaprosessin:

FiRM:n avulla voidaan rakentaa luotettavampia defistrategioita, koska niihin sidottu korko tiedetään etukäteen (kiinteä korko) ja se on tehokkaammin hinnoiteltu eli edullisempi kuin “perinteisten” defipalveluiden tarjoamat kiinteät korot. Lue lisää tästä innovaatiosta täältä: https://www.inverse.finance/blog/posts/en-US/fresh-whitepaper-firm-a-new-way-to-do-fixed-rate-borrowing

Tämä artikkeli näkyy vain tilaajille

Liity mukaan ja saat pääsyn kaikkeen ilmaiseen sisältöön.

Liity mukaan Onko sinulla jo tili? Kirjaudu