Defi Suomen Telegram-ryhmässä (https://t.me/defisuomi) allekirjoittanutta nimitettiin Defi-jeesukseksi, joten päätin kirjoittaa tämän nimityksen puolesta defin kymmenen käskyä. Heti alkuun täytyy sanoa, että tämä artikkeli on tarkoitettu vain viihteelliseksi sisällöksi eli en ole määräämässä tai ohjaamassa kenenkään sijoitustoimintaa. Tee omat sijoituspäätöksesi itsenäisesti.

1. Älä sijoita enempää kuin olet valmis menettämään

Defimarkkina on vielä hyvin alkuvaiheessa ja iso osa projekteista on joko puhtaitta huijauksia tai niillä ei vain muuten ole karhumarkkinassa menestyksen edellytyksiä.

Älä sijoita yhteenkään defipalveluun enempää rahaa kuin olet valmis siinä palvelussa menettämään. Defipalveluissa voi olla teknisiä vikoja älysopimuksessa ja ne voidaan hakkeroida. Voit siis menettää kaikki tallettamasi rahat.

Hyvä testi tästä on yöunet. Jos menetät yöunesi tai stressisi määrä kasvaa sen takia, että varasi on epäilyttävässä defiprojektissa, olet joko sijoittanut väärään projektiin tai investoinut liikaa pääomaa.

2. Jos et ymmärrä mistä tuotto tulee, olet todennäköisesti tuotto

Opi lukemaan eri defipalveluiden dokumentaatiota ja opiskele tokenomikseja eli palvelun rahoitusmekaniikkaa. Pyri ymmärtämään millä tavalla palvelu tienaa rahaa ja millä logiikalla se luo uusia tokeneita maailmaan.

Moni kryptovaluuttaprojekti kasvaa vain koska sen pariin tulee uusia sijoittajia, mutta jossain kohtaa se trendi loppuu ja kurssi voi romahtaa äkillisesti.

Itse sijoitan vain lähinnä defipalveluihin, jotka tuottavat oikeaa tuottoa (real yield), josta osa maksetaan sijoittajille ja osa menee tiimille. Jos et ymmärrä mistä tuotto syntyy, se syntyy todennäköisesti sinun sijoituksestasi.
Hopium.fi #19 - Real yield. Arbitrum vs Optimism by Hopium.fi
Tämän kesän kuumin trendi on ns. real yield. Mitä se tarkoittaa, mistä sitä saa? Tutustutaan aiheeseen myös vertailemalla Arbitrum ja Optimism -layer kakkosten välillä. Tervetuloa kuuntelemaan!Linkki Defi Suomi -uutiskirjeen alennuskuponkiin:https://www.defisuomi.fi/hopiumHopium.fi Podcast:Mitä…
Kuuntele Hopium-podcastimme jakso Real Yield:stä

3. Lue dokumentaatio läpi kokonaan


Defin ympärillä toimiva sosiaalinen media on täynnä erilaisia kryptovaikuttajia, jotka promoavat ja shillaavat mitä milloinkin.  Hyvää projektia voidaan haukkua ja huonoa kehua.

Tämän takia on tärkeää, että luet aina läpi defiprojektin dokumentaation, jotta saat kokonaiskuvan palvelun toiminnasta. Toki dokumentaatio kannattaa lukea läpi kriittisellä silmällä eli pyrkiä näkemään mitä se jättää sanomatta. Mikäli dokumentaatio puuttuu tai siihen ei ole panostettu, kannattaa pysyä projeketista erossa.

On niin paljon parempiakin sijoitusmahdollisuuksia kuin epämääräinen defipalvelu, joka ei ole jaksanut panostaa käyttäjiensä opettamiseen ja viestintään. Jos kaipaat apua tai sinulle herää kysymyksiä liittyen tiettyyn defiprojektiin, laita viestiä Defi Suomen Telegram-ryhmään!

4. Hajauta herran nimessä


Perinteisessä sijoittamisessa on sanonta: “Raha tehdää keskittämällä ja se turvataan hajauttamalla”. Vaikka tämä sääntö pitää joiltain osin paikkansa myös kryptovaluutoissa ja defiprojekteissa, korostuu tässä nuoressa markkinassa kuitenkin monipuolisen hajauttamisen merkitys.

Hajauttaminen ei koske vain yksittäistä projektia tai kryptovaluuttaa. Hajauttaa kannattaa myös eri lohkoketjuihin, toimialoihin (dexit, lainapalvelut, optiot, stable coinit), ja kryptovaluuttoihin.

Esimerkiksi moni sijoittaja saattaa olla tietämättään 90 % Ethereumin ekosysteemissä, koska farmaa eri lohkoketjuissa ETH-pohjaisia pareja. Vaikka nämä mudien lohkoketjujen ETH-tokenit ovatkin wrapattuja versioita, altistuu sijoittaja joka tapauksessa isolle Ethereum-riskille.

9 defisijoittajan tyypillistä virhettä
Defisijoittajan elämä ei ole tehty millään tavalla helpoksi. Teknisten haasteiden lisäksi markkinoilla voi kohdata huijauksia tai sijoittaja voi ajautua tekemään virheellisiä sijoituspäätöksiä tunteisiin pohjautuen. Alla on listattu muutamia tyypillisiä virheitä joihin moni kokenut ja kokematon sijo…
Tsekkaa myös Defi Suomen artikkeli tyypillisistä virheistä, joita defisijoittajat tekevät

5. Älä luota kehenkään, verifoi ja varmista


Vaikka Defi Suomi pyrkiikin tarjoamaan objektiivista tietoa suomeksi tarjoiltuna, kannattaa aina varmistaa kaikki asiat itse. Älä luota kryptovaikuttajiin vaan tutustu projekteihin aina itse.

Jos innostut jostain tietystä defiprojektista, kannattaa mennä vaikkapa Twitteriin tai Youtubeen, ja etsiä mitä negatiivista siitä kerrotaan. Sama pätee myös toisin päin, mikäli suurin osa kryptovaikuttajista mollaa jotain tiettyä projektia voi siinä olla sijoitusmahdollisuus mikäli löydät projektiin liiittyviä positiivisia uusisia, jotka suurin osa markkinasta jättää huomioimatta.

Verifiointi pätee myös defiprojektin auditointiin. Älä pelkästään luota, että auditointi on tehty, vaan varmista myös auditointiraportista mitä siinä on sanottu.

BTW: Defi Suomen Twitter-tili löytyy täältä.

💡
HOX! Haluaisitko oppia defin perusteet lompakon asentamisesta johdannaispalveluiden käyttöön ja passiivisen tulon hankkimiseen? Nappaa tästä -30 % alennuksella Defi Suomen "Defi 101" -verkkokurssi!

Kurssiin kuuluu myös oma suljettu Telegram-ryhmä, jossa saat tukea ja apua omaan defisijoittamiseen. 

6. Hanki hardware-lompakko


Heti alkuun täytyy muistuttaa lukijoita siitä, että kryptovaluuttasi eivät koskaa ole kryptolompakossasi. Ne ovat aina lohkoketjussa. Kryptolompakossasi on vain ns. privaattiavain, jolla allekirjoitat ja hyväksyt transaktioita. Mikäli joku saa pääsyn tähän privaattiavaimeen, hänellä on käytännössä hallussa kaikki lompakkoon liitetyt varat.

Tämän takia sinun kannattaa hankkia Ledgerin tai Trezorin -tyyppinen hardware-lompakko, sillä siinä privaattiavainta säilytetään tietokoneen ulkopuolisessa paikassa. Selain- tai mobiililompakot ovat kyllä käteviä, mutta ne altistavat varasi suuremmalle hakkerointiriskille.

Hardware-lompakon käyttöön liittyy selainlompakkoa enemmän vaiheita, koska hardware-lompakko pitää ensin avata pin-koodilla ja sen jälkeen hyväksyä siellä transkatio vielä erikseen. Mutta tämä vaiva maksaa itsensä takaisin hyvin nopeasti verrattuna tilanteeseen, että menetät hakkerille lompakossa olevat varasi.

Tästä pääset tutustumaan Ledgerin hardware-lompakkoon: https://www.ledger.com/

Tästä pääset tutustumaan Trezoriin: https://trezor.io/

Miten lompakoiden osoitteet toimivat ja miten välttää virheet kryptoja lähettäessä
Moni kryptovaluuttoihin tutustuva aloittelija kummastelee lompakoiden oudon näköisiä teksti- ja numerorimpsuja, joita kutsutaan osoitteiksi. Miksi ihmeessä niiiden pitää olla niin vaikeasti muistettavia ja epämääräisiä? Tässä artikkelissa avaan aloittelijoille sitä mitä kryptolompakoiden osoitteet o…
Kannattaa opetella osoitteiden toiminta ja välttää virheet, joilla voit menettää varasi.

7. Mitä isompi APR, sitä vielä isompi inflaatio

Aloittelevaa defikäyttäjää saattaa houkutella erilaisten defipalveluiden tarjoamat päätä huimaavat tuotot. Niille ei kuitenkaan kannata sokeutua, sillä korkea tuotto maksetaan tyypillisesti printtaamalla uusia kolikoita tyhjästä lisää. Tämä ns. token-inflaatio on yleensä korkeampi kuin maksettava tuotto eli sijoittaja jää tappiolle.

Defillama.com:n esimerkki koomisen korkeista "tuotoista"

Kannattaa tämän takia muistaa 10 käskyn kohta 3. ja lukea läpi dokumentaatio. Tutki millä aikataululla ja vauhdilla projekti suoltaa uusia kolikoita maailmaan ja miten ne on jaettu sisäpiirille.

Pyri korkeiden APR-tuottojen sijaan rakentamaan pitkäaikainen sijoitusstrategia, joka johtaa vaurauteen ja varallisuuden kasvamiseen. Tyypillisesti palvelut, jotka maksavat sijoittajille tuoton palvelun itsensä tienaamista tuotoista ja maksuista, pystyy maksamaan parhaimmillan n. 20-40 % APR-tuottoja. Tästä yksi esimerkki on GMX-johdannaispörssi, jonka GLP-tokenin tuotot maksetaan alustalla tapahtuvien tappiollisten treidien ja treidimaksujen avulla. Pyri siis aina tutustumaan siihen mistä defipalvelun tuotto koostuu ja kenelle se maksetaan.

cryptofees.info on kätevä palvelu eri projektien liikevaihdon seuraamiseen.

8. Istu käsien päällä ja älä tuijota kursseja


Suurin osa treidaajista häviää rahaa. Varsinkin suhteutettuna siihen, että sijoittaja olisi vain omistanut bitcoinia tai etheriä. Vaikka niissä vuosittainen volatiliteetti eli hintavaihtelu voi olla suurta, ovat ne kuitenkin tuottaneet pitkällä aikavälillä keskimäärin +100 % vuosituottoja.

https://www.upmyinterest.com/fund?tick=Bitcoin
Eli mikäli treidaamalla tienaat vähemmän kuin 50-100 % vuodessa, on pitkällä aika välillä huomattavasti tuloksellisempaa istua vain käsien päällä ja omistaa kryptovaluuttoja joihin uskoo pitkällä aikavälilä.

Tämä sama pätee luonnollisesti myös defiin. Itse pyrin sijoittamaan varani defipalveluihin ja farmeihin, joihin pystyn sitoutumaan 3-12 kk ajaksi. Olen tarjoamassa likviditeettiä pooleissa, joissa on tokeneita joiden elinkelpoisuuteen uskon. Tämän jälkeen voin käyttää aikana siihen, että käyn päivittäin tai kerran viikossa keräämässä voitot eri palveluista ja sijoittelen niitä uudestaan. Tälläkin tavalla saa jännistystä sijoittajan elämäänsä, mutta se on lähinnä vain positiivista.

9. Rakenna sijoitustrategia / suunnitelma ja noudata sitä

Ihmismieli ja evoluution myötä muodostunut psykologia eivät tue pitkäaikaista sijoittamista. Tämä on erityisen totta kryptomarkkinoilla, jossa fomo (fear of missing out) ja fud (fear, uncertainty, doubt) vuorottelevat päivittäin. Suurin osa markkinasta tekee nopeita päätöksiä isoista omaisuuksista perustuen lyheyn aikavälin tunnereaktioon. Sinun pitää oppia pelaamaan omaa mieltäsi vastaan ja hallita sitä.

Eräs paras keino tässä on rakentaa pitkän aikavälin sijoitussuunnitelma, jota noudatat orjallisesti. Tunnista minkälainen sijoittaja olet, kuinka paljon olet valmis ottamaan riskiä, minkälaista tuottoa tavoittelet, missä lohkoketjuissa haluat toimia, jne.

Muista myös käsky 8. eli älä vietä liikaa aikaa ympäristössä, olkoon se vaikka koukuttava Youtube-tili tai Twitterin seuraaminen, mikäli se saa sinut tekemään huonoja sijoituspääötöksiä.

💡
Haluaisitko oppia rakentamaan sinun tavoitteisiin sopivan defisalkun? Tsekkaa tämä Defi Suomen opas: https://www.defisuomi.fi/opas-defisalkun-rakentamiseen/

10 Take profit

Muista, että voitot ovat voittoja vasta kun ne ovat sinun tililläsi. Monesta aloittelevasta kryptosijoittajasta tuli muutaman kymppitonnin sijoituksella miljonaari vuosien 2020-2021 aikana, vain huomatakseen, että omistaa vuonna 2022 taas saman summan kuin sijoittamista aloitettaessa. Osana edellisen käskyn sijoitusstrategiaa, tulee sinulla olla myös strategia voittojen ottamiselle.

Hopium.fi #22 - Ideoita ja strategioita voittojen ottamiseen by Hopium.fi
Take profit. Tätä mantraa jauhetaan aina, oli kyse mistä tahansa sijoittamisesta. Kuulostaa itsestään selvältä, mutta käytäntö onkin ihan toista. Oli sitten kyse liiallisesta riskin otosta, ahneudesta tai ihan vain osaamattomuudesta, voittojen realisoiminen voi olla konkarillekin haastavaa. Defin mo…
Kuuntele Hopium-podcastimme jakso voittojen ottamisesta.

Eräs tyypillisimmistä virheitä joita aloitteleva kryptosijoittaja tekee on ottaa voittoja ulos riskin pienentämiseksi, ja sen jälkeen sijoittaa ne uudelleen johonkin yhtä ison riskin projektiin. Itse olen oppinut tämän kantapään kautta.

Eräs lääke tähän on ottaa käyttöön toinen lompakko, johon siirtää voittoja ja vaihtaa ne siellä joko stable coineiksi tai vaikkapa Bitcoiniin. Tällä tavoin ne pysyvät poissa silmilstä ja poissa mielestä.

Lopuksi


Vaikka tämä artikkeli olikin kirjoitettu vain viihteeksi, kannattaa jokaisen sijoittajan miettiä omaa säännöstöään jonka puitteissa sijoittaa. Johdonmukaisuus ja pitkäjänteisyys ovat avaintekijöitä pitkäaikaisen varallisuuden kasvattamisessa.

Kannattaa aina myös muistaa, että pitkällä aikavälillä maailman parhaat sijoittajat voivat tehdä 10 vuoden aikana n. 20-40 % vuosituottoja ja vuosikymmenien aikana harva, W. Buffettia lukuunottamatta, pääsee yli 20 % vuosituottoihin.

Tämän takia omia tavoitteita kannattaa suhteuttaa siihen mikä on mahdollista. Voit toki yrittää kymmenkertaistaa salkkusi arvon treidaamalla tai sijoittamalla pieniin, alkuvaiheen defiprojekteihin (Alpha-raportti), mutta siitä ei kannata rakentaa koko sijoitustoiminnan perustaa. Todennäköistä on, että päädyt vain menettämään rahasi ja menetät kiinnostuksen kryptoalaa ja defiä kohtaan.

Jäikö artikkelista puuttumaan jokin sinulle tärkeä ohjenuora? Vinkkaa minulle osoitteeseen cee@defisuomi.fi niin päivitäin artikkelia.


Tsekkaa myös Defi Suomen muut artikkelit

Muut artikkelit: https://www.defisuomi.fi/tag/artikkelit/
Projekti-analyysit: https://www.defisuomi.fi/tag/analyysit/
Oppaat: https://www.defisuomi.fi/tag/oppaat/
Aloittelijoiden sisällöt: https://www.defisuomi.fi/tag/defi-101/
Defin aloittelijan verkkokurssi: https://verkkokurssit.defisuomi.fi/p/defi-101-aloittelijan-opas-defin-maailmaan


Tule mukaan yhteisöön

Telegram-kanava: https://t.me/defisuomi
Discord-serveri: https://discord.gg/Ca3kAKaPyF
Twitter: https://twitter.com/DefiSuomifi
LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/defisuomi
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCzv0iOeQcDcaGHmJ1tXWTYg
Hopium-podcast: https://anchor.fm/hopium-fi
Defi Suomen podcast: https://anchor.fm/defi-suomi

Jaa tämä postaus