EU:lla on mustapekka kädessä
EU on joutunut tulemaan jäljessä fedin rahapolitiikasta jo vuosia, jotta euron kilpailukyky valuuttana pysyisi yllä. Nyt tämä jälkijunassa istuminen on johtanut tilanteeseen, jossa inflaation myötä kasvavat korot ajavat köyhimpiä EU-valtioita konkurssiin: ne tarvitsevat yhä enemmän lainaa ja niiden kyky selviytyä edellisten lainojen hoitokuluista heikkenee.
Eräs vaihtoehto on tulonsiirrot varakkaista EU-valtioista köyhiin, mutta se ei tule kyllä menemään läpi eri maiden eduskunnille ja parlamenteille. Tai ihmettelisin suuresti ovatko Ukrainan ja korona-kriisin lisäksi saksalaiset, ranskalaiset ja pohjoismaat valmiita alkamaan maksamaan myös italialaisten menoja. Rahan painaminen tuntuu olevan ainut vaihtoehto, joka taas johtaa helikopterirahaan kansalaisille.
EU:lla ei ole siis kuin huonoja vaihtoehtoja edessään. Fed pystyy printtaamaan itsensä ulos mistä tahansa tilanteesta, koska globaalille reservivaluutalle riittää kysyntää ja siihen ei kohdistu vastaavia inflaatiopaineita. Isomman kriisin voi päinvastoin aiheuttaa dollarin likviditeettikriisi, jossa dollareita ei ole vain globaalisti tarpeeksi saatavilla ja se nostaa dollarin hintaa liian korkeaksi. Kallis dollari on myrkkyä koko globaalille taloudelle ja se voi sysätä koko maailman taantumaan. Fedin on siis pyrittävä ylläpitämään dollareiden likviditeettiä ja tervettä inflaatiota, toisin kuin eurooppalaisten keskuspankkiirien. Aasia on taas koko maailman tehdas, jonka palveluille riittää kysyntää. Kysynnän avulla Kiina ja muut merkittävät alueen taloudet pystyvät selviytymään Eurooppaa paremmin tulevasta taantumasta tai lamasta.
Miten siis reagoida pohjoismaisena defifarmarina?
Tämä artikkeli näkyy vain tilaajille
Liity mukaan ja saat pääsyn kaikkeen ilmaiseen sisältöön.
Liity mukaan
Onko sinulla jo tili? Kirjaudu