Fedin FOMC:n korkopäätös tänään

Tänään on taas se päivä kuukaudesta kun koko krypto- ja rahoitusmarkkina liimautuu Youtuben ja Twitterin ääreen kuulemaan miten Fed taikasauvallaan päättää ohjata markkinoita.

Yleisesti voidaan sanoa, että markkinat hinnoittelevat fedin ohjauskorkopäätökset hintoihin jo etukäteen ja markkinareaktio, joko ylös tai alaspäin, vain kertoo tästä ennustuksen tarkkuudesta. Fed on jo pitkään myös harjoittanut tämän kautta ns. forward guidancea, jossa se pyrkii etukäteen ohjaamaan markkinoita oikeaan suuntaan antamilla lausunnoilla. Tällöin markkinat kiristyvät tai löystyvät ennen kuin Fed tekee varsinaisia muutoksia rahapolitiikassaan.

Tämä hetkinen konsensus tuntuu olevan, että Fed nostaa tällä kertaa ohjauskorkoaan (Fed funds rate) 0.50 % eli ns. kaksi yksikköä kerralla. Joidenkin lähteiden mukaan Fed olisi tosin eilen jo vuotanut WSJ:lle, että se nostaisi ohjauskorkoaan jopa 0.75 %. Tämän korkon lisäksi Fed aloitti virallisesti kesäkuun alussa rahapolitiikan kiristyksen (QT), jolla se ei enää uusi sen taseessa olevia lainoja ja tätä kautta Fed:n tase alkaa hitaasti pienemään.

Itse näkisin, että markkinoiden näkökulmasta paras, vaikkakin kivuliain ratkaisu olisi nostaa ohjauskorkoa vähintään 0.75 % tai jopa 1 % kerralla, jotta markkinatilanne saadaa puhdistettua ja pääsemme aloittamaan nopeammin tyhjältä pöydältä.

Tarpeeksi korkea kokon nosto vaikuttaisi myös kysyntäpuolen inflaatioon eli heikentäisi kuluttajien ja yrityksien kysyntää, joka tiputtaisi vuosi-inflaatiota seuraavaan mittapisteeseen mennessä. Tämä aiheuttaisi myös paljon vahinkoa reaalitalouteen työttömyyden kasvun, konkurssien, rahoitusvaikeuksien ja yhteiskunnallisten ongelmien kautta, mutta tämä johtaisi myös Fedin keventämään rahapolitiikkaan, jonka kautta toivottavasti päästäisiin taas uudelle kasvu-uralle.

On totta kai myös mahdollista, että nykyinen vuosikymmeniä puhallettu velkakupla vaatii purkautuakseen huomattavasti isompia rahoitusjärjestelmän muutoksia ja ongelmia reaalitalouteen. Pahimmillaan matka voi olla hyvinkin pitkä ja kivulias. Tähän en tosin itse usko, koska tämä olisi myös Yhdysvalloissa poliittinen itsemurha ja johtaisi populismin kautta ääriliikkeiden nousuun ja muihin vakaviin yhteiskunnallisiin ongelmiin.

Voltz Protokolla tuo tradfi:n interest rate swapit defiin

Tämä artikkeli näkyy vain tilaajille

Liity mukaan ja saat pääsyn kaikkeen ilmaiseen sisältöön.

Liity mukaan Onko sinulla jo tili? Kirjaudu