Stable coinit toimivat defin porttina reaalimaailmaan

Olen tässä jonkin aikaa yrittänyt pohtia minkälaisia linkityksiä ja utilityä kryptot voisivat rakentaa ns. reaalimaailmaan. Se on siis se paikka sillä puolen monitoria, jossa istut tällä hetkellä.  Eräs tälläisestä käyttökohteesta jolla yhä useampi yritys ja yksityishenkilö voisi alkaa defipalveluita käyttämään on varmasti stable coinit. Ne tarjovat paljon piileviä etuja, varsinkin yrityksille.

Tällä hetkellä erilaiset välikädet ja transaktiokustannukset vievät useita prosentteja yrityksien maksuliikenteestä. Jos yrityksen liikevaihto perustuu esimerkiksi kuluttajakauppaan, tulee iso osa tuloista maksupäätteen ja luottokorttien kautta. Näissä voi olla kaikkien osapuolien yhteenlasketut kustannukset 4-5 % pahimmillaan. 10 miljoonan euron liikevaihdosta se on jo 400-500t €. Voit kuvitella kuinka nopeasti yrittäjä kiinnostuisi vaikkapa QR-koodiin perustuvasta ratkaisusta, jolla osuus olisi vain 1 % ja maksu tapahtuisi USDC:nä.

Myös kuluttajat hyötyisivät stable coineista, koska defin kautta niille olisi saatavilla pankkitiliä korkeampaa tuottoa. Sen sijaan, että euroja makuuttaa pankkitilillä, niille voisi saada 4-5 % tuoton stable coineina. Nyt Circle on tuomassa USDC:n rinnalle myös euroon pohjautuvaa EURC stable coinia eli tällöin meillä olisi omaan euroopppalaiseen valuuttaan pohjautuva, luotettava stable coin -ratkaisu käytettävissä.

Stable coineilla voisi myös tehdä erilaisia mikromaksuja palveluissa. Esimerkiksi itse aloin pari päivää sitten kuuntelemaan podcastini Fountain-nimisellä podcast-ohjelmalla. Siinä käyttäjille striimataan satseja, eli bitcoineja, promotoitujen podcast-jaksojen kuuntelusta ja käyttäjät voivat tipata jaksoja, joista he pitivät.  Jos haluat tutustua applikaatioon niin tässä on promokoodi: https://fountain.fm/refer/user4695443560123292-2d44008bf8

Tälläiset mikromaksut vapauttaisivat valtavan määrän piilevää arvoa yhteiskunnassa. Kansalaiset voisivat maksaa perinteisiä pankkipalveluita helpommin toisilleen erilaisista suoritteista ja palveluista. Myös stable coinien striimaus on toiminto, joka ei onnistu perinteisessä rahoitusmaailmassa. Siinä palvelusta maksetaan sekunttipohjaisesti ja se sopii loistavasti juurikin digitaaliseen sisältöön.

Uskon itse, että tulemme jo lähitulevaisuudessa Circlen tyyppisten toimijoiden ansiosta näkemään erilaisia uusia stable coin -pohjaisia innovaatioita myös täällä pohjolan perukoila. Suomessakin alkaa nousemaan monia uusia kryptopohjaisia yrityksiä ja startuppeja.

Convexin vlCVX-tokeneiden unlock 30.6.

  • Convexin CVX-tokeneita voidaan lukita palveluun 17 viikon ajaksi. Tätä lukitusta vastaan pystyy ohjamaan Convexin palkkioita haluamiinsa pooleihin ja saa tuottoa steikkaukselle.
  • 30.6. Convexin lukituksesta on vapautumassa puolet kaikista lukituista vlCVX-tokeneista eli n. 27 miljoonaa. Tämä on nykykurssilla n. 125 miljoonaa dollaria.
  • Tässä on kätevä dashboard lukituksen seurantaan: https://dune.com/0xroll/ConvexUnlocks
  • Convexin kurssi voi tippua hyvinkin rajusti tämän lukituksen yhteydessä MIKÄLI lukitukseen sijoittaneet päättävät myydä sijoituksiaan. Toki on varmasti paljon sijoittajia, jotka vain lukitsevat ne uudestaan. Curven isoimmassa CVX-ETH -poolissa on tällä hetkellä vain n. 21 miljoonan dollarin likviditeetti eli kaikki eivät mitenkään voi myydä tokeneitaan.
  • Ehkä eräs isoimmista potentiaalisista myyjistä voi olla Terran lompakko. Samoin osa yksityistä valaista saattaa myydä CVX-tokeneita, koska tarvitsee varojaan lainapalveluiden vakuudeksi vähentämään likvidointiriskiä. Suurin osa näistä lompakoista on joka tapauksessa DAO:jen hallinnassa ja itse uskon niiden vain lukitsevan tokenit uudestaan.
  • 30.6. lukituksen vapautuminen tarjoaa mielestäni kuitenkin hyvän tilaisuuden napata edullisia CVX-tokeneita alennuksesta mikäli hinta tippuu voimakkaasti matalasta likviditeetistä johtuen. Itse vaihdoin osan CVX-tokeneista USDC:ksi tätä spekulointi-tradea varten.
  • https://twitter.com/defishaka/status/1539441050887917570?s=21&t=paSEdw0IUxPSGqTlnityDA

veDPX on täällä

  • Olen tässä uutiskirjeessä maininnut noin kuukausi sitten, että Arbitrumin L2-ketjussa toimivalle optioalustalle, Dopexille, on tulossa oma kannustin- ja bribe -ekosysteemi heidän suunnitteleman veDPX-tokenin ympärille. Tämä veDPX-ominaisuus tuli liveksi eilen ja nyt DPX:n omistajat pääsevät lukitsemaan tokenit alustaan ja osallistumaan ekosysteemin palkkioiden ohjaukseen. https://app.dopex.io/governance/vedpx
  • veDPX:n omistajat saavat osan protokollan tuotoista, pääsevät äänestämään DAO:n päätöksissä ja ehdottamaan omiaan, saavat korkeampia tuottoja DPX:n vaulteista, sekä tietysti pääsevät osallistumaan bribe-markkinoille (eri Dopexissa toimivat defipalvelut maksavat lahjuksia äänistä heidän vaulteihin)
  • veDPX:ssa on myös mielenkiintoinen lisäominaisuus, jossa lompakot joissa on yli tuhat veDPX:iä pääsevät ottamaan arbitraasia dpxUSD-poolista mikä siis viittaa siihen, että Dopexin oma stable coin on tulossa lähitulevaisuudessa
Helpoin tapa hyötyä veDPX:sta on tallettaa se PlutusDAO:n, joka toimii ikään kuin Dopex-ekosysteemin Convexina eli PlutusDAO lukitsee käyttäjän DPX-tokenin heidän puolestaan ja tarjoaa sen vastineeksi likvidin tokenin, jonka voi taas myydä koska tahansa. Tämän lisäksi käyttäjä saa korkeampia tuottoja.

Hyvää Juhannusta Defi Suomen lukijoille!

Tämä uutiskirje on nyt n. 2,5 kk vanha ja haluan kiittää kaikkia lukijoita jo tässä vaiheessa. Olemme defin suhteen suomessa alkutaipaleen ensi askelmilla. Vaikka sinulle saattaa tuntua osa näistä asioista oudoilta tai vaikeilta ymmärtää, niin muista, että suurin osa suomalaisista ei ole edes kuulut sanaa defi saatikka sitten käyttänyt sen palveluita.

Vuosien päästä tähän hetkeen katsottuna sinä olit niiden pioneerien joukossa, jotka uskalsivat sijoittaa omia työllä ansaittuja eurojaan täysin kokeellisiin internet-palveluihin, jotka lupasivat poskettomia tuottoja ja joista suurin osa osoittautui huijauksiksi.

Kaikkien suurin muutosten alkuaskeleet vaikuttavat siinä hetkessä epävarmoilta ja kaaottisislta. Saman muistan itse internetin alkuajoilta, kun silloin pohdittiin  onko internetillä tulevaisuutta ja jos on, niin millainen. Digitalisaatio oli tuntematon termi vuonna 2000. Aivan kuten defi tällä hetkellä.

Yritä siis jaksaa pysyä mukana vaikka tässä markkinatilanteessa se tuntuu vaikealta. Karhumarkkinassa kaikkein tärkein tavoite sijoittajalle ei ole tuottojen hakeminen vaan hengissä selviytyminen. MIkäli kaikki varasi palavat pienissä degen-farmeissa, sinulle ei jää yhtään siemenperunaa odottamaan seuraavaa härkämarkkinaa. Nyt ei ole aika etsiä uutta 100x farmia tai defi-tokenia, vaan suojata pääomaa ja investoida sitä vain kohteisiin, joihin uskoo pitkällä tähtäimellä.

Defi Suomen sisällöt ja palvelut tulevat laajentumaan syksyllä. Tämän johdosta myös maksullisen uutiskirjeen hinta tulee nousemaan jossain kohtaa. Jos olet harkinnut maksullisen uutiskirjeen hankintaa tai olet sen kuukausitilaaja, niin kesän ajan sen saa vielä nykyisellä hinnalla.

Defi Suomi jää muutaman päivän Juhannustauolle ja seuraava uutiskirje ilmestyy ensi viikon maanantaina 27.6. ellei sitten defimarkkinoilla tapahdu jotain niin merkittävää, että siitä pitää julkaista blogipostaus Juhannuksen aikana. Ehdottaisin siis myös sinulle lukija, että otat muutaman päivän tauon koko kryptomarkkinasta ja rentoudut ja lomailet kunnolla.

Mukavaa Juhannusta!

PS. Palaute on aina arvokasta ja sitä voi lähettää osoitteeseen cee@defisuomi.fi

Jaa tämä postaus