Cosmos ei ole itsessään layer 1 -lohkoketju, vaan se koostuu lukuisista eri L1-lohkoketjuista, jotka on rakennettu Cosmoksen tarjoaman valmiin lohkoketju-mallin (SDK) päälle ja ne kaikki käyttävät Tendermint-nimistä konsensus-mallia. Nämä lohkoketjut on yhdistetty Inter-blockchain Communication (IBC) -protokollan avulla toisiinsa. IBC mahdollistaa eri lohkoketjujen välisen "keskustelun" eli tokeneiden siirrot ja viestit.
Cosmos Hub on yksi näistä lohkoketjuista ja se käyttää omassa ketjussaan ATOM-tokenia. Cosmos Hub on suunniteltu olemaan eri lohkoketjujen välinen yhdistävä lenkki ja sen ATOM-token toimii yhteisenä, kaikkien Cosmos-ketjujen tukemana kolikkona.
Lähitulevaisuudessa Cosmos Hubin rooli tulee laajenemaan ns. IBC-routtaukseen ja eri Cosmos-ketjujen välisten viestien välittämiseen. Tällöin esim. Osmosis-lohkoketjussa voidaan tapahtuman jälkeen välittää viesti vaikkapa Secret Networkin -lohkoketjuun. Tämä ominaisuus parantaa lohkoketjujen välistä toimintaa ja mm. likviditeettiä, sekä tarjoaa uusia defi-innovaatioita.
Tämän jälkeen muut ketjut käytännössä ostavat ATOM-validaattoreilta ketjujen välisen kommunikoinnin turvaamista, mikä taas luo kysyntää kyseiselle tokenille.
Osmosis on Cosmos-ekosysteemin oma dex-lohkoketju. Se on siis hajautettu pörssi, joka on rakentanut Cosmokseen liitetyn lohkoketjun. Sen hyvä puoli on, että Osmosis pystyy rakentamaan pörssiinsä toiminnallisuuksia, jotka eivät ole Ethereumissa ja muissa kilpailevissa layer 1 -ketjuissa mahdollilsta. Tälläisiä on mm. kaasumaksujen maksaminen millä tahansa tokenilla ja LP-tokeneiden käyttö noden steikkauksessa (käyttäjä saa sekä LP rewardit että staking rewardit)
Secret Network on taas privacy-pohjainen Cosmos-lohkoketju, joka tarjoaa käyttäjilleen yksityisyyttä. Se on asettanut oman Cosmos-ketjunsa ominaisuudet tukemaan näitä tavoitteita. https://scrt.network/. Secret Network tarjoaa normaalit defiekosysteemin palvelut, kuten dexin, lainapalvelut, ym. Sen hyvä puoli on, että käyttäjä voi itse valita kenelle transaktioitaan ja lompakoitaan paljastaa. Tällöin pääsyn voi antaa esim. verottajalle tai muille viranomaisille.
Tämä on juuri Cosmoksen kilpailuetu muihin ketjuihin nähden. Siinä jokainen applikaatio voi tarvittaessa toimia omassa ketjussaan omilla säännöillään ja optimoida ketjun toimintaa paremmin palvelemaan näitä tavoitteita.
Cosmos-ekosysteemissä on myös oma EVM-pohjainen lohkoketju nimeltään EVMOS. Sen hyvä puoli on sama kuin muissakin Ethereum Virtual Machine (EVM) -mukaisissa ketjuissa eli Ethereumiin rakennetut sovellukset on nopeasti ja pienillä muutoksilla siirrettävissä EVMOS:n päälle. https://evmos.org/. Evmos-ketjun julkaisu kärsi muutamista ongelmista, jonka johdosta ketjun toiminta piti keskeyttää, mutta tulevaisuudessa EVM-pohjaisuuden ansiosta sinne voi siirtyä nopeastikin Ethereumin puolelta tuttuja palveluita.
Akash Network on taas Cosmokseen rakennettu hajautettujen pilvipalveluiden tarjoamiseen erikoistunut lohkoketju. Sen avulla eri dAPP:t voivat helposti julkaista ohjelmistonsa Akashin hajautetuihin pilvipalvelimiin: https://akash.network/
Tällä hetkellä tässä laajassa ja monipuolisessa Cosmos-ekosysteemisssa elää 50 eri lohkoketjua ja n. 256 eri applikaatiota. Jokaisella on hieman erilaiset node-määritykset, jotka on optimoitu palvelemaan kyseisen lohkoketjun tarkoitusta ja tavoitteita. Lue lisää täältä: https://cosmos.network/ecosystem/tokens
Kätevin tapa käyttää Cosmoksen eri lohkoketjuja on Osmosis-tiimin julkaiseman Keplr-lompakon kautta: https://wallet.keplr.app/
Keplr mahdollistaa myös kätevästi steikkauksen kaikkiin eri Cosmos-lohkoketjuihin. Eri ketjut tarjoavat steikkaajille erilaisia tuottoja ja niissä on eri pituiset lukitusajat steikatuille tokeneille.
rDPX volatiliteettifarmausta 7-16 % kk-tuotoilla
rDPX on Dopex optioalustan rebate-token, jota käytetään alustan kauppojen aiheuttamissa hyvityksissä. Sillä ei ole tällä hetkellä oikein mitään merkittävää governance-käyttöä, eikä esim. supply capia. rDPX:stä on tulossa uusi versio 2 lähitulevaisuudessa, jossa on ilmeisesti myös mietitty tokenin arvonmuodostusta. https://www.coingecko.com/en/coins/dopex-rebate-token
Koska rDPX:iä voi käyttää myös Dopexin vaulteissa, heidän blogissaan on idea miten rDPX-tokenia voi käyttää ns. volatiliteetin farmaukseen eli tienaamaan lähiaikojen kurssivaihteluilla
Tämä artikkeli näkyy vain tilaajille
Liity mukaan ja saat pääsyn kaikkeen ilmaiseen sisältöön.