Onko lohkoketjun tulevaisuus mobiili?

Moni on varmasti törmännyt viime viikon aikana uutiseen Solanan julkaisemasta puhelimesta, Sagasta: https://solana.com/news/saga-reveal. Sen ideana on tuoda mobiilipäätelaittseen lohkoketju ja sen palvelut natiivisti mobiililaitteen käyttäjien ulottuville. Tällä hetkellä isoimmat mobiililaitevalmistajat, kuten Apple, aktiivisesti estävät erilaisten suorien lohkoketjuun linkitysten käytön natiivisovelluksissaan. Tämän johdosta esimerkiksi Metamaskin mobiiliversio on niin surkea, koska eri defipalveluita pitää käyttää sovelluksen sisäisen selaimen kautta.

Olen jonkin aikaa pohtinut mikä voisi olla isoin ajuri muun maailman mukaan otolle lohkoketjuihin ja kryptomarkkinaan. NFT varmasti sai mukaan paljon henkilöitä, jotka eivät edes tiedä käyttävänsä lohkoketjua. Defi houkutteli mukaan taas aktiivisia sijoittajia ja uhkapelaajia.

Uskon, että mobiilipohjaiset appllikaatiot tulevat olemaan seuraava iso ajuri massojen siirtymiselle lohkoketjuun. Tämä trendi näkyy hyvin kehittyvissä talouksissa, kuten vaikkapa Afrikassa tai Etelä-Amerikassa, jossa monet pienet yhteisöt pyörivät pitkälti mobiilisovellusten kautta.

Tämä tarkoittaisi käytännössä sitä, että tavallisen käyttäjän ei tarvitse edes tietää käyttävänsä lohkoketjupohjaista defisovellusta, koska laadukkaasti rakennettu mobiilipäätelaite ja -sovellus piilottaa sen käyttäjältä. Myös moni lompakko, kuten vaikkapa Argent, on tuomassa erilaisia social recovery -metodeja käyttäjien privaattiavainten hallintaan, jottei tietoturva ole pelkästään newbie-tasoisen käyttäjän harteilla. Kaikkea tätä tarvitaan mikäli haluamme defin ja lohkoketjujen leviävän seuraavan miljardin ihmisen saataville.

Solana on tässä kehityksessä omalla puhelimellaan varmasti ottamassa isointa harppausta. Tämän lisäksi Binancella on heidän kehittämä Trust Wallet ja muitakin laadukkaasti toimivia kryptopohjaisia mobiiliapplikaatioita löytyy. Itse haluaisin nähdä huomattavasti enemmän innovaatioita Ethereum-maailmasta, koska tämän hetken suosituin Ethereum-lompakko, eli Metamask on mobiilissa todella surkea käyttää. Käyttäjäystävällisyys ratkaisee mikä ekosysteemi saa haukattua suurimman osan käyttäjistä, ja täytyy myöntää, että Solana on siinä tällä hetkellä pitkällä. Solanssa toimiva Phantom-lompakko on todella helppokäyttöinen ja selkeä. Pidän itse myös Cosmos-ekosysteemin Kelpr-lompakosta, koska se mahdollistaa mm. steikkauksen kaikissa Cosmos-ekosysteemin lohkoketjuissa helposti suoraan lompakon käyttöliittymän kautta.

Uskon, että viiden vuoden päästä lohkoketjujen käyttökokemus näyttää hyvin erilaiselta tähän päivään verrattuna ja niitä tullaan käyttämään pitkälti mobiilipohjaisista laitteista. Mobiilipohjaisuus helpottaa reaalimaailman ns. tokenisaatioita, interaktiota muiden käyttäjien kanssa, sosiaalisia palveluita ja governancea, käyttäjien yksilöintiä, ja monia muita nykyisten lohkoketjuratkaisujen kaipaamia ominaisuuksia.

Granary Finance avautui Optimismiin - airdrop käyttäjille

  • Granary Finance on Fantomissa toimiva lainapalvelu, joka on avannut palvelunsa nyt myös Optimism:n puolelle. Optimismiin avautui hetki sitten myös Fantomissa toiminut BeethovenX:n eli selvästi lohkoketjun yhteisöjensä ja teknologioiden puolesta toimivat hyvin yhteen. Kiinnostuksen hiipuessa Fantomiin, kasvaa se vastaavasti Ethereumin L2-lohkoketjuissa.

Tämä artikkeli näkyy vain tilaajille

Liity mukaan ja saat pääsyn kaikkeen ilmaiseen sisältöön.

Liity mukaan Onko sinulla jo tili? Kirjaudu