RWA - real-world assets defissä

Edellisessä uutiskirjeessä kerroin mobiilin merkityksestä lohkoketjujen ja defin adaptaation kannalta. Toinen tärkeä teema on ns. real-world assettien tuominen lohkoketjun päälle. Tämä tarkoittaa kaikessa yksinkertaisuudessaa sitä, että reaallimaailman asioilla on tokenisoitu versio lohkoketjussa. Tämä voisi olla vaikkapa asunto-osakeyhtiön osakekirje, työsopimus, velkakirja, tai jokin muu arvoa sisältävä asia.

Tällä hetkellä defi pyörii pitkälti oman siilonsa sisällä. Defin ainoa real-world asset, jolla on kryptomaailman ulkopuolista käyttöä tällä hetkellä on stable coinit eli ns. vakaavaluutat. Ne ovat käytännössä reaalimaailman dollareiden tokenisoituja versioita lohkoketjussa. Jotta sellaisia voidaan rakentaa, täytyy ensin olla taho joka on reguloitu, auditoitu ja turvattu, ja jonka tehtävänä on huolehtia reaalimaailman assettien arvottamisesta ja muuntamisesta lohkoketjun tokeneiksi.

Eräs käytännön defin adaptaatiota kasvattava esimerkki tälläisestä reaalimaailman assetista voisi olla yrityksen velkakirja. Yritys voisi tokenisoida oman velkasitoumuksensa lohkoketjuun ja ottaa sitä vastaan DAI-pohjaista lainaa. Tälläistä MakerDAO, eli DAI stable coinin takana oleva järjestö, on itse asiassa puuhaamassa tällä hetkellä. Tälläisella mallilla yrityksien velkakirjamarkkinat muuttuisivat lohkoketjupohjaisiksi ja niiden kautta defiin ja lohkoketjuun vapautuisi uutta arvoa, jota aikaisemmin ei pystytty vapauttamaan. Tällä hetkellä globaalit joukkovelkakirjamarkkinat ovat kooltaan kymmeniä biljoonia eli potentiaalia löytyy.

Yksityishenkilö voisi taas tokenisoida vaikkapa omaa työaikaansa. Asiantuntijaroolissa toimiva henkilö voisi tehdä omasta työajastaan NFT:n, jota voi ostaa kyseiseen ammattitaitoon liittyvillä markkinoilla. Tällöin työajan hinta muodostuisi aidosti vapailla markkinoille ja sille löytyisi globaali ostajakunta. Toki tämän tyyppiset innovaatiot vaativat vielä paljon työtä sekä regulaattoreilta että lohkoketjusovelluksilta. Eräs tärkeimmistä ratkaistavista asioista on hajautettu identiteetti eli millä voidaan varmistaa, että tietyn lompanko osoitteen tai yksityisen avaimen takana on yksi tietty henkilö.

Uskon myös itse, että jossain kohtaa tulevaisuudessa asuntojen osakekirjat ovat NFT-muotoisia ja parhaimmillaan fraktionaalisia eli osiin jaettuja. Tällöin voisin ottaa esimerkiksi defipalvelun kautta lainaa 5 % omistusosuutta vastaan ja kun olen maksanut lainan takaisin, saan siihen sidotun NFT:n takaisin itselleni. Ideoita ja innovaatioita on rajattomasti, emmekä vielä edes tiedä minkälaisia uusia asioita lohkoketjujen ja RWA-pohjaisen defin päälle kehitellään.

Solanan optiostrategioita ja optiopalveluita

  • Optiomarkkinat vaativat toimiakseen nopean ja edullisen lohkoketjun. Tämän johdosta niitä ei ole nähty kuin Ethereumin L2-lohkoketjuissa ja Solanassa.
  • Alle linkitetyssä blogipostauksessa on avattu kolmen eri Solanassa toimivan optiopalvelun toimintaa: Zeta Markets, PsyFinance ja Friktion. Näistä olen itse aiemmin käyttänyt vain Friktionin optiovaultteja.

Tämä artikkeli näkyy vain tilaajille

Liity mukaan ja saat pääsyn kaikkeen ilmaiseen sisältöön.

Liity mukaan Onko sinulla jo tili? Kirjaudu