Kryptomarkkina hiljenee, mutta kassavirta defissä toimii edelleen

Viimeisen kahden kolmen kuukauden aikana on tapahtunut erilaisissa krypto- ja defiaiheisissa kanavissa iso muutos. Sisällön ja keskustelun määrä on vähentynyt merkittävästi. Tilanne näyttää olevan pitkälti vastaava kuin edellisessä kryptotalvessa vuosina 2018-2019. Tosin tällä kertaa isoin ero on valtava määrä kehittäjiä, jotka jatkavat protokollien ja palveluiden kehittämistä pääomasijoittajien rahojen turvin, ja lukuisat defipalvelut, joiden avulla voi kerätä tasaistsa kassa virtaa myös tämän karhumarkkian yli. Itse olen huomattavasti optimistisempi tällä hetkellä kuin 2018.

Mainitsin uutiskirjeessä jo huhtikuussa, että kannattaa siirtää defifarmeissa varojaan pienemmistä farmitokeneista isoihin bluechippeihin kuten wbtc, eth, crv, cvx, ja muut defin tunnetut palvelut ja layer 1 -tokenit. Näille ei tietenkään saa vastaavia tuottoprosentteja, kuin farmien kannustisrahoille, mutta se ei ole tarkoituskaan. Tavoitteena on saada edes jotain tuottoa niille tokeneille, jotka ovat kuivilla vielä silloin kun seuraava härkämarkkina käynnistyy.

Pieni kassavirta on tärkeää myös oman psykologian kannalta, kun näkeee, että sijoitukset tuottavat edelleen kurssilaskusta huolimatta.

Itse olen ollut viimeisen kuukauden aikana hyvinkin innoissani BeethovenX:n Optimism-lohkoketjun versiosta (https://op.beets.fi/), jossa on muutama erittäin laadukas pooli. Itse olen mukana mm. usdc-wbtc-eth -poolissa, jossa on kolmannes kaikkia tokeneita. Sen avulla saan kätevän hajautuksen stable coineihin, bitcoiniin, sekä etheriin. Tälle poolille maksetaan tällä hetkellä tuottoa n. 25-30 % APR ja tuotto maksetaan Balancerin BAL-tokenina. Mikäli ei halua pitää itsellään Balanceria niin voi käyttää Beefy Financea ja autucompoundata tämän tuoton takaisin poolin tokeneiksi, jolloin vuosittainen kokonaistuotto nousee vielä korkeammaksi.

Hyviä mahdollisuuksia defissä on siis edelleenkin, kunhan huolehtii, että pitää varansa kiinni luotettavissa ja isoissa tokeneissa. Kannattaa myös aina muistaa myös monipuolinen hajautus. Kryptoissa hajautus ei tarkoita pelkästään sijoituskohteen mukaan hajauttamista, vaan myös teknologista hajauttamista: varoja kannattaa pitää eri lohkoketjuissa ja palveluissakin.

Itse pyrin pitämään maksimissaan 10 % yhdessä tietyssä defipalvelussa ja suhtaudun jokaiseen sijoitukseen niin, että pystyn sen tarvittaessa menettämään.

Mitä eroa on Optimism:lla ja Arbitrumilla?

  • Optimism ja Arbitrum ovat Ethereumin skaalaukseen rakennettuka layer 2 -lohkoketjuja, jotka molemmat perustuvat ns. optimistic rollup -teknologiaan. Sen avulla Ethereum-pohjaisista transaktioista saadaan nopeampia ja edullisempia verrattuna Ethereumin pääverkkoon. Suurin osa suosituista L2-ratkaisuista pohjaa vielä tässä vaiheessa samaan teknologiaa, koska Optimistic-ratkaisua parempi ZK proof -rollupit ovat vielä vuosien päällä isommasta adaptaatiosta.

Tämä artikkeli näkyy vain tilaajille

Liity mukaan ja saat pääsyn kaikkeen ilmaiseen sisältöön.

Liity mukaan Onko sinulla jo tili? Kirjaudu