Defiin on avautunut vuoden 2022 useita eri palveluita, jotka tarjoavat eri instituutioille ja yrityksille pääsyn defin hajautetuille kryptovaluutta-pohjaisille lainamarkkinoille. Osa näistä tarjoaa vakuudetonta lainaa rajatulle ja tarkistetulle yritys- ja instituutioryhmälle, osa RWA-pohjaista (real world assets) vakuudellista lainaa. Tyypillisesti nostettava laina on USDC-pohjaista.

Tällä hetkellä lainan saanti voi olla matalasta likviditeetistä johtuen haastavaa perinteisiltä pankki- ja rahoitusmarkkinoilta. Defin lainapalvelut tarjoavat kaistan suoraan kryptovaluutta-pohjaiseen likviditeettiin, joka toimii älysopimuksien päällä. Tällöin välistä jää pois monia perinteisen pankkimaailman kustannustekijöitä ja tällöin lainan kustannukset voidaan pitää matalana sekä sen hakuprosessi hyvin suoraviivaisena ja tehokkaana.  Tämän lisäksi defilainapalvelut ovat käytettävissä 24/7 eli sekä lainaajat että lainanottajat pääsevät käyttämään palvelua koska tahansa.

Defisijoittajalle tämä tarjoaa taas mahdollisuuden lainata stable coineja tai kryptovaluuttoja tunnetuille yrityksille defin lainapalveluita korkeammalla korkotuotolla. Toki yksittäisen lainaajan osalta riski on korkeampi, mutta sitä on turvaamassa yrityksen vakuudet ja se, että yritys on tunnistettu. Esimerkiksi Aave tai Compound maksaa defisijoittajalle n. 1-3 % lainakorkoa stable coin -pohjaisille talletuksille, kun taas instituutioille lainaamalla sijoittaja voi saada 5-10 % tuoton.

Vakuudeton laina instituutiolle ei aina välttämättä tarkoita sitä, että yrityksellä ei olisi defin lainapalvelussa mitään vakuuksia, vaan sitä, että vakuudet eivät riitä täysimääräisesti kattamaan nostettua lainaa. Vakuuden luonne riippuu defipalvelusta, mutta ne voivat olla sopimuksellisia sitoumuksia lainan takaisinmaksuun, pankkitalletuksia tai vaikkapa luottoluokituksia. Mikä tärkeintä, nämä instituutiot ovat kulkeneet KYC-prosessin (know your customer) läpi ja ne on luotettavasti tunnistettu.

Tässä postauksessa on esitelty muutamia käytönnön esimerkkejä defin lainapalveluista, joiden lainatarjonta on suunnattu instituutioille ja lainananto yksityisille sijoittajille.

Maple Finance

Tämä artikkeli näkyy vain tasolle: Premium

Liity mukaan ja upgraidaa tilisi taso nähdäksesi tämän artikkelin.

Liity mukaan Onko sinulla jo tili? Kirjaudu