Mikäli olet hetken aikaa ollut defin parissa, et ole voinut olla törmäämättä uusiin “innovatiivisiin” lohkoketuihin, jotka lupaavat ratkaista ethreumin ja muiden vanhempien ketjujen nopeus-, skaalautuvuus-, tai kustannusongelmia.

Yleisesti lohkoketjut (bitcoinia ja sen UTXO-pohjaisia forkkeja lukuunottamatta) jakaa EVM-pohjaisiin ja ei-EVM -pohjaisiin älysopimusketjuihin. Mitä eroa näillä kahdella eri koulukunnalla siis oikein on?

Mikä ihmeen EVM?

EVM tulee sanoista Ethreum Virtual Machine. Voit ajatella sen olevan ikään kuin ympäri maailmaa hajautettu tietokone, jossa Ethreum-verkossa tapahtuvat älysopimukset ja niiden logiikka ajetaan. EVM on ohjelmisto jota ajetaan Ethreumin nodeissa. EVM on tällä hetkellä laajimmalle levinnyt ja turvallisin ratkaisu, mutta sen haasteena on ollut skaalautuvuus.

Mikäli sinua kiinnostaa lukea lisää EVM:stä ja syventyä sen sielunelämään niin suosittelen vahvasti tätä sivustoa, johon on kerätty yhteen paikkaan kaikki tarvittavat resurssit: https://wide-title-ebc.notion.site/Understanding-EVM-87569bd1a4a3458b909c44615fa928e2 ja varsinkin tämä: https://www.coding-bootcamps.com/blog/how-ethereum-virtual-machine-works.html

EVM:n forkit

Koska suurin osa defi-palvelusita on rakennettu ja innovoitu alunperin Ethreumin päälle, on uuden lohkoketjun nopein tapa saada uusia käyttäjiä ja tvl:ää (total locked value) sisään, forkkaamalla eli kopioimalla näitä avoimen lähdekoodin defi-palveluita. Kun lohkoketju tukee EVM:ää, nämä Ethreumiin alunperin rakennetut palvelut ovat pienillä muutoksilla kopioitavissa tähän uuteen lohkoketjun.

Tämä on johtanut siihen, että uudelle lohkoketjulle nopein tapa bootstratapa itsensä pystyyn on aloittaa EVM-pohjaisena, lisätä soppaan pääomasijoittajien parin sadan miljoonan insentiivi-ohjelma, ja forkata suosituimmat Ethereum-pohjaiset defi-palvelut uuteen ketjuun.

Tämä malli on toki nopea ja varma tapa päästä liikkeelle uuden ketjun kanssa, mutta kovin innovatiivista se ei ole. EVM:ssä on tosiaan edellä mainittuja skaalausongelmia, joka on johtanut uusien ketjujen ruuhkautumiseen isojen massojen apinoidessa itsensä mukaan uuteen ketjuun.

EVM-ketjujen tulevaisuus


Lyhyellä aikavälillä mielestäni nämä EVM-ketjut ovat defin näkökulmasta positiivinen ilmiö, koska PvP-taloudessa raha virtaa shillausten ja narratiivien perässä sinne missä sille tarjotaan parasta tuottoa. Usein noita uusia EVM-ketjuja vielä insentivoidaan vahvasti pääomasijoittajien rahalla, joten sieltä on saatavilla ihan hyviä farmaustuottoja, kunhan ei farmaa pool2:ssa farmien omilla tokeneilla.

Mutta realistisesti katsottuna nämä EVM-ketjut kielivät vain innovaation puutteesta. Jos EVM todella olisi välttämätön defin kasvun kannalta niin meillä ei olisi Terraa (38 miljardin MC), Solanaa (37 miljardin MC), Polkadotia (21 miljardin MC), Nearia (10 miljardin MC), jne. EVM-pohjaisuus on vain nopein tapa bootstrapata uusi ketju, mutta kyllä se mielestäni vaatii jotain syvällisempää innovaatiota taustalle.

Itse seuraan narratiivien välistä taistoa:

1. Eth + layer 2:t => skaalautuvuus rakennetaan ylöspäin

2. Cosmos / Polkadot / Avalanche => skaalautuvuus rakennetaan sivusuunnassa

Toki näiden lisäksi on sitten vielä vaikkapa Avalanchen Chain-C tai Cosmoksen Evmos, jotka yrittävät yhdistää näitä kahta maailmaa toisiinsa. Tähän samaan soppaan voisi laskea mukaan myös Celestian, joka rakentaa täysin uudenlaista modulaarista lohkoketjua. Se vaikuttaakin aidosti uudelta askeleelta lohkoketjuen evoluutiossa, kuitenkin siten, että se rakentaa kestävästi edellisten innovaatioiden päälle.

Jaa tämä postaus