Defi Suomi -ryhmässä on käyty jonkin verran keskustelua siitä, että mistä defin arvo ja tuotot loppujen lopuksi muodostuvat. Reaalitaloudessa arvoa syntyy mm. työstä, innovaatioista ja teknologiasta (joka sekin on työn tuosta). Monelle saattaa tulla olo, että defi on tällä hetkellä vain yksi iso ponzi-huijaus, joka puhkeaa hetkellä millä hyvänsä.

Mielestäni defissä arvoa muodostuu kolmen eri kanavan kautta:

1. PvP = nollasummapeli, jossa rewardit on aina loppujen lopuksin jonkun toisen taskusta pois. Tämä näkyy defissä ns. rotaationa, jossa rahaa siirretään eri pooleista ja farmeista sinne missä sille saadaan paras tuotto.

2. PvE = defiin tulee rahaa ulkopuolelta lisää uusien käyttäjien tai lisääntyneen investointien myötä. Tämä näkyy hyvin koko defi-markkinan TVL (total locked value) arvon kautta, jota voi seurata mm. defillama.com:n kautta.

defillama.com tilanne 14.4.2022

3. Työn tekeminen ja arvon luominen sitä kautta. Esim. DAO:t, koodaus, ym. arvoa kasvattava. Tämä on mielestäni tärkein ja potentiaalisin arvon muodostus tapa. Esimerkiksi internetistä on paljon reaaliarvoa, joka ei koskaan poistu sieltä eli se on puhtaasti digitaalisessa muodossa. Sama tulee tapahtumaan myös defissä ja kryptoissa. Emme vain vielä osaa nähdä kaikkia innovaatioita ja uusia ratkaisuja joita sinne lähtee muodostumaan.

Tällä hetkellä markkinat tuntuu toki pyörivän pitkälti ensimmäisen vaihtoehdon voimin, mutta itse näen jatkuvasti yhä enemmän yhteisöjä ja palveluratkaisuja, joissa tuotetaan aitoa lisäarvoa käyttäjille ja sitä kautta defin tuottama arvo kasvaa kokonaisuudessa.

Oikea utility tulee kuitenkin vasta tokenisaation myötä, kun reaalimaailman asseteilla on representaatio lohkoketjussa, ja niitä voidaan käyttää puolin ja toisin defissä.

Olen itse sen verran boomeri, että muistan hyvin ja olin toteuttamassakin verkkosivustoja 1995-1998. Kyllä muistan sen pohdinnan siihen aikaan, että mitäköhän ihmeen hyötyä tästä internetistä oikein kun tänne saa lähinnä kuvia ja tekstejä näytille. Samaa pohdintaa tuntuu olevan nyt defissä

2018 karhumarkkiina oli hengeltään ja fiilikseltään kyllä vastaava 2001 IT-kuplaan, joten minun kirjoissani se kupla on jo käsitelty ja nyt ollaan matkalla kohti reaalimaailman utilityä eli käyttöarvoa.

Kannattaa myös pyrkiä välttämään ns. "skeumorfismia", jossa uuteen innovaatioon sovelletaan vanhan maailman applikaatioita. Kryptot ja defi tulee mahdollistamaan sellaisia toteutuksia, joita emme ole vielä pystyneet ajattelemaan edes. Esim. kuinka moni olisi pystynyt ideoimaan Uberin tai AirBnb:n tyyppistä shared economyä ennen internetiä?

Jaa tämä postaus