Tämä teksti käsittelee Bitcoin-yhteisön tapaa suhtautua muihin lohkoketjuprojekteihin. Kirjoitin alunperin tästä lyhyemmän version erääseen Telegram-ryhmään, mutta koska aihe on mielestäni tärkeä, päätin nostaa sen mukaan myös Defi Suomen lukijoille.


Bitcoin on joutunut puolustamaan omaa olemassa oloaan jo 13 vuoden ajan. Se on ollut jatkuvien hyökkäysten kohteena ja se on julistettu kuolleeksi nyt 466 kertaa: https://99bitcoins.com/bitcoin-obituaries/.

Vielä muutama vuosi sitten tälle Bitcoinin immuniteettijärjestelmälle oli runsaasti käyttöä, sillä alalla oli valtava määrä pelkkiä huijauksia, joiden pääasiallisena tarkoituksena oli huijata hyväuskoisilta retail-käyttäjiltä heidän varansa pois. Mutta vaikka yli 21,000:sta lohkoketjuprojektista valtaosa onkin pelkkiä huijauksia tai tulevia epäonnistumisia, joko tahallisesti tai tahattomasti, mahtuu siihen massaan myös iso määrä aidosti innovatiivisia teknologioita mukaan.

Sosiaalinen konstruktio ja lohkoketjujen legimiteetti

Kaikkien sosiaalisten konstruktioiden, joihin teknologiakin lukeutuu, alla on aina sosiaalinen konsensus ja yhteisön antama legimiteetti. Myös Bitcoinin. Bitcoin on muuttumaton vain sen takia, että sosiaalinen konsensus on sitä mieltä, että sen pitää olla muuttumaton. Bitcoin Core:ssa ei ole mitään sellaista mikä estäisi sen päivittäimisen. 2013 blokkikoko-sodissa sosiaalinen konsensus voitti ison rahan ja päätyi pitämään kiinni Bitcoinin muuttumattomuudesta.

Jos esimerkiksi 10-15 vuoden päästä Bitcoinin pitäisi tehdä kvanttiresistanssi johdosta hard fork tai muuten lohkoketjun turvallisuus olisi murrettavissa, en epäile yhtään etteikö sosiaalinen konsensus päätyisi tekemään hard forkia. Vaikea kuvitella, että koko Bitcoinin ekosysteemi tuhottaisiin vain sen takia, että mikään siinä ei saa muuttua. Kaikki järjestelmät ovat muutettavissa mikäli yhteisö päättää niin.

Vitalik Buterin kirjoittaa tästä aiheesta loistavan syvällisesti omassa blogissaan jo vuonna 2021: https://vitalik.ca/general/2021/03/23/legitimacy.html.

Tämä sosiaalinen legimiteetti liittyy Bitcoin-yhteisön tapaan uskoa, että lohkoketju olisi jollain tapaa muuttumaton tai koskematon. Itse näen sen haasteena Bitcoinille tulevaisuudessa, koska mikään teknologia ei ole säilynyt muuttumattomana. Toki vasta-argumenttina voidaan käyttää Bitcoinin suorittamia soft fork -päivityksiä, jotka ovat ns. alaspäin yhteensopivia eli Bitcoinia voi käyttää päivittämättä omaa nodea uusimpiin ominaisuuksiin. Ethereum on taas hyvin näkyvästi rakentanut turvallisuutta ja uskottavuutta tämän layer 0 eli sosiaalisen kerroksen päälle. Siinä lohkoketjun ominaisuuksia tai konsensus-mallia voidaan muuttaa mikäli yhteisö näkee sen tärkeäksi lohkoketjun suojelemisen ja kasvun kannalta.

Tätä samaa ominaisuutta voidaan toki käyttää myös kritiikkinä Ethereumia vastaan, koska jälleen kerran mukaan astuu ihmiset ja heidän päätöksensä. Mutta olisi samaan aikaan kovin naiivia uskotella, että vastaavaa ei olisi olemassa Bitcoinissa, vaikka se toimisikin eri tavalla.

Nähtäväksi siis jää tarvitseeko tätä sosiaalisen legimiteetin layer 0:aa aktivoida tulevaisuudessa, vai riittävätkö nykyisen mallin ominaisuudet turvaamaan Bitcoin myös sadan vuoden päästä.

Bitcoin vs. altcoins

Mitä tulee taas lohkoketju vs. bitcoin tai "bitcoin vs. krypto" -keskusteluun niin jossain kohtaa olisi hyvä Bitcoin-yhteisön yrittää antaa muodostua arpikudosta sen 2009–2022 jatkuneen puolustustaistelun aiheuttaman haavan päälle.

Tuntuu, että monelle og:lle jäi vuodesta 2013 sellaiset traumat, että siitä muodostui PSTD ja nykyinen immuniteettipuolustus alkaa tuhoamaan jo tervettä kudosta => autoimmuunisairaus. Tämä yliaktiivinen puolustusjärjestelmä tuntuu syövän yhteisöä sisältä, jonka johdosta moni pitkään Bitcoinin parissa toiminut vaikuttaja, kehittäjä ja yhteisön jäsen on päättänyt lähteä pois.

Muu "lohkoketju"-yhteisö ei enää uhkaa Bitcoinia, en tiedä yhtään ainutta projektia joka väittäisi olevan uusi bitcoin (2013 vuoden forkkeja lukuuntottamatta). Ei myöskään regulaatio. Ei instituutiot. Omasta mielestäni Bitcoin on jo voittanut, vaikka adaptaatio on vasta alussa. Bitcoin on eri asia kuin kryptovaluutat. Ei niitä voi verrata.

"Altcoin" tai "shitcoin" -nimityksen käyttäminen kuulostaa jo muun markkinan puolesta naiivilta boomer-talkilta. Vähän kuin olisi Timo räjäyttämässä Internettiä (jonneille jotka ei tiedä niin https://www.hs.fi/nyt/art-2000002802365.html). Toki jokainen voi rakentaa itselleen sellaisen henkisen suojamuurin, jonka sisällä pystyy elämään turvallisesti, mutta välillä voi olla ihan hyvä tulla ulos ja touch-the-grass.

Jos antaa Bitcoinin voittaa omassa rauhassaan "rahan vallankumouksen", niin samaan aikan voisi antaa lohkoketjuteknologian voittaa digitaalisen omistajuuden vallankumouksen.

Itse olen 3 vuotta tehnyt töitä defin parissa ja vaikka siitä on 90 % täyttä kuraa ja mukana on valtavasti vaarallisia huijauksia, niin näen miten merkittävää uutta hajautettua ja kaikille vapaata rahoitusjärjestelmää sen 10 % osalta on rakentumassa. Zero-knowledge -pohjaiset teknologiat mahdollistavat globaalin skaalautumisen ja yksityisyyden suojan, stable coinit tuovat digitaaliset dollarit koko maailman saataville, hajautetut pörssit helpottavat vaihdantaa, automaattiset optiovaultit helpottavat oman sijoitussalkun suojaamista, lainapalvelut tarjovat lainaa kolmannen maailman startupeille, jne. Esimerkkejä uudesta maailmasta on vaikka kuinka ja paljon.

Maailmaan mahtuu monta erilaista kokeilua ja järjestelmää. Osa niistä on huonompia kuin toiset, osa parempia.

Lohkoketjuteknologian vahvuus on se, että sen avulla voidaan edes yrittää suojata talous- ja rahoitusjärjestelmiä suljettujen järjestelmien ongelmilta ja ennen kaikkea ihmispsykologialta. Viime aikainen FTX:n ja Celsiuksen konkurssi, puhumattakaan kymmenistä perinteisessä rahoituksessa tapahtuneista vastaavista ongelmista, osoittaa, että näihin järjestelmiin mahtuu aina mukaan rikollisia ja yhteisön tahtotilaa vastaan käyttäytyviä henkilöitä.

Summasummarum: uskon, että Bitcoin tulee voittamaan oman pelinsä ja sen suhteen en ole enää millään tavalla huolissani. Näen myös, että Bitcoinin "selviytyminen" on tärkeää koko lohkoketju-toimialalle. Bitcoinin menestys on myös kaikkien muiden menestystä. Toisaalta aiemmin kirjoittamani "Bitcoin ja defi" -artikkeli opetti minulle, että Bitcoinin kannattaisi pysyä sen coressa ja alkuperäisessä ajatuksessa kiinni. Kaikki yritykset rakentaa Bitcoiniin jotain sellaista mikä siihen ei alunperin kuulunut, tuntuu päälle liimatulta ja jopa vaaralliselta.

Koko lohkoketjuala, Suomesta puhumattakaan, on vielä hyvin pieni ja hajallaan. Tämän takia on mielestäni erittäin tärkeää, että "shitcoineista ja alteista" huolimatta alan toimijat tekisivät enemmän yhteistyötä ja käyttäisivät vähemmän energiaa toisiaan vastaan tappelemiseen ja enemmän energiaa koko kansan sivistämiseen, opettamiseen ja adaptaation lisäämiseen.

Disclaimer: olen itse edelleenkin mukana Bitcoinin yhteisössä sijoittajana ja jäsenenä, mutta samoin myös myös mukana lukuisissa uusissa lohkoketjuprojekteissa. Kaikki tämä ilman kognitiivista dissonanssia!

Oletko eri mieltä tai samaa mieltä? Kommentoi tai lähetä palautetta!


Tsekkaa myös Defi Suomen muut artikkelit

Muut artikkelit: https://www.defisuomi.fi/tag/artikkelit/
Projekti-analyysit: https://www.defisuomi.fi/tag/analyysit/
Oppaat: https://www.defisuomi.fi/tag/oppaat/
Aloittelijoiden sisällöt: https://www.defisuomi.fi/tag/defi-101/
Defin aloittelijan verkkokurssi: https://verkkokurssit.defisuomi.fi/p/defi-101-aloittelijan-opas-defin-maailmaan


Tule mukaan yhteisöön

Telegram-kanava: https://t.me/defisuomi
Discord-serveri: https://discord.gg/Ca3kAKaPyF
Twitter: https://twitter.com/DefiSuomifi
LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/defisuomi
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCzv0iOeQcDcaGHmJ1tXWTYg
Hopium-podcast: https://anchor.fm/hopium-fi
Defi Suomen podcast: https://anchor.fm/defi-suomi

Jaa tämä postaus