Hyvää perjantaita! Varmasti saatat ihmetellä miksi tämä Defi Suomen viikkokirje tulee jo tänään? Olen itse reissun päällä viikonlopun, jonka johdosta en naputtamaan sitä kasaan viikonlopun aikana. Tästä syystä tämä uutiskirje jää myös hieman normaalia suppeammaksi.


Defi Suomen uudet sisällöt

Tämän viikon aikana rakensin Defi Suomeen uuden mielenkiintoisen oppaan Defillaman käyttöön. Se on varmasti defin eräs hyödyllisimmistä työkaluista. Itse käytän sitä päivittäin uusien sijoitustilaisuuksien löytämiseen ja markkinan tilanteen tarkasteluun. Tässä oppaassa opit Defillaman tärkeimmät työkalut, sekä saat esimerkkihakuja muutamiin mielenkiintoisiin sijoitusmahdollisuuksiin:

Näin käytät Defillamaa tuottomahdollisuuksien löytämiseen
Defillama on varmasti eräs defin parhaista työkaluista. Se lähti muutama vuosi sitten liikkeelle Coingeckon tyyppisenä listauspalveluna ja on hiljalleen laajentunut eräänlaiseksi defin sveitsiläiseksi linkkuveitseksi. Uudelle käyttäjälle saattaa tulla palvelusta jopa jonkinasteinen infoähky, joten…

Hopiumin podcastissa keskustelimme tällä viikolla kryptolompakoista, ja erityisesti mitä vaihtoehtoja on saatavilla suositulle Metamaskin selainlompakolle. Mikäli kryptolompakot eivät ole sinulle tuttuja, kannattaa jakso kuunnella joka tapauksessa.

Anchor - The easiest way to make a podcast
Create, distribute, host, and monetize your podcast, 100% free.
💡
Tällä hetkellä olen kirjoittamassa opasta defin valaiden eli isojen lompakkoiden seurantaan. Siinä esittelen muutamia työkaluja, joilla mielenkiintoisia lompakon osoitteita voi löytää seurattavaksi ja miten sen avulla voi välttää joitain defin merkittävimmistä riskeistä.

Markkinatapahtumat

Tämä viikko oli varmasti monelle sijoittajalle mukavan vihreä, kun markkinat kiskaisivat itsensä reippaaseen +10 % nousuun loppuviikosta.

Itse en löytänyt mitään yksittäistä selkeää syytä tälle. Eräs vaikuttava tekijä saattoi olla SEC:n regulaatioriskien hellittäminen, mutta itse epäilen myös Kiinan avautumisesta johtuvaa ostopainetta. Se voi aiheuttaa markkinoille samanlaisen ostohullutuksen kuin mitä meillä länsimailla oli 2021 yhteiskunnan avautumisen myötä. Nähtäväksi jää kuinka vahvalla pohjalla tämä lyhyt kiritys oli.

Koko defimarkkinan TVL eli siihen sitoutunut varallisuus pysyttelee edelleen sinnikkäästi alle $50 miljardia. Graafissa näkyy hyvin edellisen pienen nousun aiheuttama vaikutus assettien hintoihin ja sitä kautta defin arvoon.

Markkinoiden ja niiden defipalveluiden näkökulmasta eniten tulosta tekee tällä hetkellä perpetual futuuri pörssit, joissa sijoittajat voivat spekuloida kryptovaluuttojen hinnoilla lainavipua hyödyntäen. Näistä merkittävimmät ovat Dydx ja GMX. Näistä jälkimmäisen nousukulku markkinajohtajaksi on ollut kyllä huikeaa seurattavaa. GMX on tehnyt välillä jopa enemmän liikevaihtoa kuin Uniswap, joka on tyypillisesti ollut tuottavin palvelu heti Ethereumin lohkoketjun jälkeen.

Nyt onkin markkinoilla selkeästi käynnissä ainakin kolme merkittävää narratiiviin pohjautuvaa trendiä, joiden avulla sijoittajat voivat tehdä merkittäviä voittoja: perpetual pörssit, zero knowledge proof -pohjaiset lohkoketjut ja defipalvelut, sekä NFT-alustat.

Tämän lisäksi AI-pohjaiset tokenit ovat nousseet tammikuun aikana, mutta itse en usko niiden nousun olevan kovinkaan kestävällä pohjalla, koska varsinaisissa palveluissa ei ole tapahtunut merkittäviä uudistuksia tai innovaatioita.

Uutiset

Uusi sosiaalinen media tulee rakentumaan web3:n päälle ja se tarjoaa myös tilaisuuksia sijoittajille. Tässä threadissa nostettu esiin muutamia potentiaalisia airdroppeja: https://twitter.com/rektfencer/status/1624408628139819011

Aptoksella ei mene kovinkaan lupaavasti. $APT-tokenin hinta on kyllä keulinut +200 % edellisen parin kuukauden aikana, mutta uusien käyttäjien määrä tippuu kuin koiran häntä: https://twitter.com/Flowslikeosmo/status/1624060692750819331

Kannattaa myös lukaista Defi Suomen Aptos-opas, mikäli kyseinen lohkoketju ei ole vielä tuttu:

Degen-sijoittajan opas Aptos-lohkoketjun maailmaan
Defi Suomi on ollut jo pitkään epäileväinen Aptos-lohkoketjun pitkäaikaisen kilpailukyvyn ja menestyksen suhteen. Aptoksen taustalla on Facebookin Diem-projektissa toimineita kehittäjiä, jotka ovat tehneet Solanan kanssa kilpailevan proof-of-stake -lohkoketjun. Lohkoketjun teknologiaan ei liity mitä…

Defi Suomen alpha-kanavalla hehkutettu Timeless-protokolla tuo Curven ja Balancerin ekosysteemistä tutun bribe-markkinan nyt ensimmäistä kertaa Uniswapin päälle: https://twitter.com/DeFi_Made_Here/status/1624164230093017088. Kyseisen palvelun tokenilla on tällä hetkellä noin $8 miljoonan dollarin market cap eli alun aggressiivisesta noususta huolimatta vielä alkuvaiheen projekti.

Bitcoinista on tulossa Ordinals NFT-lohkoketju? Bitcoiniin pystyy oman noden kautta julkaisemaan eräänlasia NFT:tä ja tämän aiheuttama boomi on täyttänyt Bitcoinin blokkitilaa viime päivinä.

Brasiliassa USDT:n eli Tetherin stable coinin käyttö on lisääntynyt +58 % Brasilian verottajan raporttien mukaan, samalla kun etherin ja bitcoinin käyttö on vähentynyt: https://www.theblock.co/post/211247/tether-dominates-brazil-as-bitcoin-ether-fall-out-of-favor. Defi Suomi on aiemminkin maininnut stable coinien olevan eräs merkittävimmistä defin käyttökohteista, vaikka meille länsimaalasille se ei tuntuisikaan kovin merkittävältä. Me emme osaa arvostaa vapaata pääsyä maailman reservivaluuttaan eli dollareihin, koska meidän oma valuuttamme on (suhteellisen) vakaa ja voimme koska tahansa vaihtaa sitä haluamaamme valuuttaan.

JP Morgan uhkailee ns. deposit-tokeneiden vievän stable coinien markkinaosuutta, etenkin instituutiosijoittajien keskuudessa. Siinä on nimensä mukaisesti tokenisoitu pankkisektorissa oleva talletus: https://fortune.com/crypto/2023/02/13/stablecoins-are-under-threat-and-this-new-type-of-crypto-could-replace-them-says-jpmorgan/

Yhdysvaltojen hyökkäys kryptomarkkinaa vastaan eli operation Choke Point 2.0 jatkuu edelleen: https://www.axios.com/2023/02/13/the-fed-is-bearing-down-on-cryptos-on-ramps. SEC enforcement-toimenpiteiden johdosta Paxos joutuu myös lopettamaan BUSD-stable coinin minttaamisen: https://paxos.com/2023/02/13/paxos-will-halt-minting-new-busd-tokens/. Tämä on heiluttanut myös Binancen BNB-tokenin kurssia, vaikka sillä ei olekaan suoraan tekemistä tämän asian kanssa. Paxos pyrkii myös rauhoittamaan markkinoita lupaamalla, että olemassa oleva BUSD on claimattavissa dollareiksi vielä vuoden ajan: https://twitter.com/tier10k/status/1625087838197800960

Olen itse ollut jo vuosia Frax Financen FRAX-stablen kannattaja. Sen stable coinin vakuutena ei ole suoraan muita stabe coineja vaan lähinnä Curve Financen stable coin pooleja. Mikäli regulaattori haluaisi kieltää Fraxin käytön pitäisi sen sulkea käytännössä suurin osa defistä: https://twitter.com/DeFi_Cheetah/status/1625394748902219776

Liquity on stable coin, jonka vakuutena toimii pelkästään ether eli se on täysin lohkoketjupohjainen, toisin kuin keskitetyt USDC tai USDT. Nyt Liquityn LUSD:ia voi mintata myös Aztecin yksityisyyden suojan takaavassa zk-proof -pohjaisessa lohkoketjussa: https://twitter.com/aztecnetwork/status/1623864378767601664?s=12&t=RiReaXwRqk8Hn2Mt07fEgw.

Tsekkaa myös Defi Suomen artikkeli LUSD:sta viime kesältä:

LUSD eli miksi stable coinien hajauttaminen kannattaa
Stable coinit voidaan jakaa eri kategorioihin monella tavalla. Eräs tälläinen on jakaa ne kahteen kategoriaan sen mukaan onko niiden hallinta keskitetty yhdelle toimijalle, vai onko stable coinin hallinta hajautettu lohkoketjuun.


Siemens julkaisee ensimmäisen velkakirjansa suoraan lohkoketjuun. Kyseinen velkakirja on arvoltaan $60 miljoonaa eli mistään pienestä kokeilusta ei ole kyse. Valitettavasti artikkelista ei käy ilmi käytetty lohkoketju, mutta olettaisin sen olevaan privaatti eli suljettu versio:

https://press.siemens.com/global/en/pressrelease/siemens-issues-first-digital-bond-blockchain

Polygonin zkEVM-lohkoketju käynnistyy virallisen ilmoituksen mukaan 27.3.: https://twitter.com/MihailoBjelic/status/1625532387235971076.

zkSync ehti kuin ehtikin julkaisemaan oman zk-pohjaisen ketjunsa ennen Polygonia, mutta loppujen lopuksi näillä kisoilla ei ole lopputuloksen kannalta merkitystä: zero knowledge -proof pohjaiset lohkoketjut tulevat olemaan iso juttu tänä vuonna.

Timeless tuo defisijoittajille tokenisoidun yieldin ja siihen liittyvät tokenit. Perpetual Yield Token (PYT) arvo nousee, mikäli siihen liitetyn krypton tuotto kasvaa. Negative Yield Token (NYT) arvo taas laskee mikäli tuotto nousee. Näitä voidaan käyttää esimerkiksi tuoton kasvattamiseen, suojatumiseen tuoton laskua vastaan tai spekulointiin tulevalla tuotolla: https://twitter.com/arndxt_xo/status/1625533179107983362

Hong Kongin hallinto on julkaissut ensimmäisen tokenisoidun velkakirjan arvoltaan noin $100 miljoonaa dollaria: https://www.coindesk.com/policy/2023/02/16/hong-kong-successfully-offered-inaugural-100m-tokenized-green-bond/ Varsinainen lohkoketju on vielä kuitenkin privaattiversio, mutta onnistuneen kokeilun jälkeen julkisen lohkoketjun käyttö on huomattavasti perustellumpi ratkaisu.


Luettavaa eli pidemmät artikkelit

Voisiko tulevaisuudessa osingot maksaa airdroppeina sijoittajien lompakkoon? https://www.aktionariat.com/blogs/dividends-and-airdrops-use-cases-differences-and-similarities.

Tokenisoidut osakkeet ja niihin liittyvät osingot mahdollistaisivat myös defissä kokonaan uudenlaisia innovaatiooita. Voisin esimerkiksi myydä osinkoni jo etukäteen Timeless-tyyppisessä palvelussa tai käyttää osakkeita vakuutena Aave-lainapalvelusssa.

Tietoturva ja hakkeroinnit


Namecheapin DNS-palvelun hakkeroinnin johdosta osa käyttäjistä sai väärennettyjä sähköposteja Metamaskilta:

https://www.bleepingcomputer.com/news/security/namecheaps-email-hacked-to-send-metamask-dhl-phishing-emails/. Ei kannata koskaan klikata mitään kryptovaluuttaan liittyvää sähköpostiviestiä. Jos halut tarkistaa jotain Metamaskiin liittyvää, kannattaa mennä heidän viralliselle sivuilleen lukemaan onko siitä julkaistu tiedotetta.


Tsekkaa myös Defi Suomen muut artikkelit

Muut artikkelit: https://www.defisuomi.fi/tag/artikkelit/
Projekti-analyysit: https://www.defisuomi.fi/tag/analyysit/
Oppaat: https://www.defisuomi.fi/tag/oppaat/
Aloittelijoiden sisällöt: https://www.defisuomi.fi/tag/defi-101/
Defin aloittelijan verkkokurssi: https://verkkokurssit.defisuomi.fi/p/defi-101-aloittelijan-opas-defin-maailmaan


Tule mukaan yhteisöön

Telegram-kanava: https://t.me/defisuomi
Discord-serveri: https://discord.gg/Ca3kAKaPyF
Twitter: https://twitter.com/DefiSuomifi
LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/defisuomi
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCzv0iOeQcDcaGHmJ1tXWTYg
Hopium-podcast: https://anchor.fm/hopium-fi
Defi Suomen podcast: https://anchor.fm/defi-suomi

Jaa tämä postaus