Sijoitukset defin maailmassa kiertävät vahvasti voimassa olevien narratiivien ja trendien kautta. Vuosi sitten oli OHM season, tuli defi2.0:t, lukuisat forkit, optioalustat, jne. Defissä tämä narratiivien perässä juoksu on huomattavasti vauhdikkaampaa perinteisen sijoittamisen ja rahoituksen maailmana verrattuna. Defi elää meemeistä ja sosiaalisista ilmiöistä tuottojen ja likviditeetin lisäksi.

Tällä hetkellä eräs merkittävimmistä defitrendeistä on kassavirran ja tulojen merkitys defiprotokollalle. Karhumarkkina on pakottanut monet defisijoittajat vakavasti perehtymään mistä heidän käyttämänsä palvelun tuotot ja liikevaihto itse asiassa muodostuu. Tämän trendin päällä surffaavat tällä hetkellä mm. GMX ja SNX, sekä muut käyttäjien aktiviteetistä tuloja saavaa protokollaa. Tämä on tietysti positiivinen ilmio, koska jatkossa sijoittajat osaavat paremmin arvioida kuinka kestävällä pohjalla defipalvelun tuotot ovat.

Seuraava karhumarkkinaan liittyvä narratiivi, joka on vasta nostamassa päätään on ns. delta-neutraalit protokollat ja sijoitusstrategiat. Perinteisen rahoituksen puolella niitä on käytetty vuosikymmeniä erilaisiin suojautumisstrategioihin eri markkinatilanteessa, mutta nyt ne alkavat rantautua myös tavallisen defisijoittajan saataville.

Mikä ihmeen delta-neutraali?

Delta on matematiikasta tuttu termi, joka tarkoittaa muutosta kahden eri muuttujan välillä.

💡
Delta-neutraali on siis sijoitusstrategia, joka on neutraali sijoitettujen assettien hintamuutosten suhteen. Sen tuotto tai tappio ei ole siis riippuvainen sijoitettavan assetin hinnasta.

Perinteisesti helpoin tapa luoda tälläinen positio on ottaa long- ja short -positiot saman aikaisesti. Long-positio tekee voittoa mikäli hinta nousee ja se kumoutuu vastaavalla short-positiolla, ja sama toisinpäin.

Esimerkki: Sijoittaja omistaa 10 kpl Etheriä, arvoltaan n. $17,000 ja hän haluaa suojautua epävarmassa markkinatilanteessa Etherin hinnan laskua vastaan. Hän voi ottaa jossain defin johdannaistuotteita tarjoavassa palvelussa, kuten esimerkiksi GMX.io:ssa tai Perp Protokollassa 10x short-position $1,700:n hinnalla. Tällöin sijoittaja omistaa edelleen alkuperäiset 10 kpl Etheriä, mutta hänellä on näitä vastaan 10 kpl Etherin short-positio, josta hän on vipuvaikutuksen johdosta maksanut vain yhden Etherin verran. Ainut kustannus tästä hedgestä muodostuu short-position rahoituksesta varsinaisessa palvelussa.

Miten rakennetaan tuottava delta-suojattu positio

Defin eräs parhaista puolista on mahdollisuus saada tuottoa single-side steikkauksen kautta. Tämän ansiosta voimme yhdistää steikkauksen ja yllä mainitun delta-neutraalin suojauksen strategiaksi, jossa:

  • Sijoittaja pitää edelleen Etherit omistuksessaan
  • Hän suojautuu niiden hintalaskua vastaan
  • Hän saa tuottoa sijoitukselleen

Tämä artikkeli näkyy vain tasolle: Premium

Liity mukaan ja upgraidaa tilisi taso nähdäksesi tämän artikkelin.

Liity mukaan Onko sinulla jo tili? Kirjaudu