Huomioithan, että tämä artikkeli on kirjoitettu vain informaatiomielessä. Tämä ei ole kannustin sijoittaa kyseiseen palveluun. Defisijoittamiseen sisältyy monia eri riskejä varojen hakkeroinnista älysopimusriskeihin. Sijoittaja voi menettää kaikki varansa. Tee siis itse omat sijoituspäätöksesi omat riskisi ja sijoitussuunnitelmasi huomioiden.

Defin eräs suosituimmista käyttökohteista heti stable coinien ja hajautettujen pörssien jälkeen on erilaiset lainapalvelut. Ne mahdollistavat monipuolisia käyttötapauksia shorttaamisesta vivuttamiseen tai verosuunnitteluun.

Sijoittaja voi esimerkiksi pitää itsellään omistamansa Etherin, tallettaa sen vakuudeksi Aave:n lainapalveluun, ja ottaa sitä vastaan stable coin -pohjaista lainaa. Tällöin sijoittajan ei tarvitse myydä omistamaansa kryptovaluuttaa ja hän voi elää sitä vastaan nostetuilla tuotoillla. Mikäli vakuutena olevan kryptovaluutan arvo tulevaisuudessa nousee, sijoittaja voi otttaa arvonnousua vastaan lisää lainaa. Toki tämä altistaa lainan likvidointiriskille, jolloin sijoittaja menettää sijoittamansa pääoman.

Mikä ihmeen likvidointi?

Defin lainapalveluissa likvidointi tarkoittaa tilannetta, jossa sijoittajan lainan vakuutena olevan kryptovaluutan arvo laskee alle turvallisuusrajan. Eri lainapalvelut käyttävät erilaisia rajoja palvelussaan riippuen vakuutena käytettävästä kryptovaluutasta. Tästä käytetään tyypillisesti termiä Loan-To-Value (LTV). Se kuvaa siis lainamäärän suhdetta vakuutena olevaan pääomaan. Volatiileilla kryptovaluutoilla tämä voi olla alle 60 % ja stable coinien tapauksessa jopa 90 %.

Aave-lainapalvelun LTV-asetukset $DAI-stable coinille.

Mikäli lainan arvo nousee yli likvidointirajan, on riskinä, että sijoittajan vakuutena oleva kryptovaluutta myydään ja sillä maksetaan laina pois. Tälläisessä tapauksessa sijoittajalle siis jää ainoastaan käteen lainaamansa kryptovaluutat. On olemassa tapauksia, joissa lainattu pääoma on kasvattanut arvoaan moninkertaisesti vakuutena olevaan kryptovaluuttaan nähden, jolloin sijoittaja on tehnyt likvidoinnilla rahaa, mutta tämä ei luonnollisesti ole järkevä strategia. Mikäli uskoo tietyn kryptovaluutan nousuun, kannattaa sitä ostaa suoraan eikä ottaa osa lainana.

Mero Finance to the rescue

Mero Finance on rakentanut uuden Ethereumin päälohkoketjussa toimivan defi-innovaation, joka auttaa sijoittajaa suojautumaan lainapalveluiden likvidoinnilta.

Sen perusidea on simppeli: sijoittaja tallettaa Mero Financeen pooliin varoja, joita käytetään sijoittajan toisessa lainapalvelussa olevan position turvaamiseen. Mikäli esimerkiksi sijoittajan Aave-lainapalvelussa oleva ETH-vakuus uhkaa päätyä likvidoitavaksi, Mero automaattisesti lisää Meron poolista ETH:iä Aave:een vakuudeksi ja tätä kautta nostaa sijoittajan Health Factoria eli vähentää riskiä likvidoinnista.

Kannattaa huomioida, että Mero ei kokonaan poista likvidointiriskiä, sillä mikäli varat eivät riitä kattamaan vakuusvajetta, laina likvidoidaan joka tapauksessa.

Mutta miten sijoittaja sitten hyötyy siitä, että joutuu lainapalvelun vakuuden lisäksi tallettamaan vielä samaa kryptovaluuttaa Mero Financeen? Mero käyttää näissä vakuuspooleissa olevia varoja Curve Financen ja Convexin pooleissa ja hakee niistä tuottoa sijoittajan pääomalle. Eli samaan aikaan kun Merossa oleva pääoma pyrkii suojelemaan sijoittajaa likvidointiriskiltä, se myös tuottaa passiivista tuloa.

Tämä artikkeli näkyy vain tasolle: Premium

Liity mukaan ja upgraidaa tilisi taso nähdäksesi tämän artikkelin.

Liity mukaan Onko sinulla jo tili? Kirjaudu