Mikä ihmeen Metamask?

Metamask on selainpohjainen kryptovaluuttalompakko, joka tukee tällä hetkellä vain Ethereum-pohjaisia lohkoketjuja. Sitä ei voi käyttää siis esimerkiksi Bitcoinin tai Solanan SOL-tokenin säilyttämiseen. Metamask asentuu selainlaajennokseksi, mutta siitä löytyy myös mobiilipuhelimeen sopiva versio.

Metamaskin avulla käyttäjä voi säilyttää kryptovaluuttoja, vaihtaa niitä toisiin Ethereum-pohjaisiin kryptovaluuttoihin, käyttää eri layer 2 -lohkoketjuja, ostaa kryptovaluuttaa ja lähettää sitä toisiin osoitteisiin. Defin kannalta tärkein toiminto on tietysti myös mahdollisuus käyttää kryptovaluuttoja erilaisissa defipalveluissa.

Metamaskin avulla voit käyttää erilaisia selaimessa toimivia defipalveluita, kuten esimerkiksi Uniswapia Ethereum-pohjaisten kryptovaluuttojen vaihtamiseen, Aave-lainapalvelua kryptovaluuttapohjaisen lainan nostamiseen, tai vaikkapa vain stable coinien säilyttämiseen.

Vaan mitä ihmettä tarkoittaa Ethereum-pohjaiset lohkoketjut? Kaikki Metamaskin tukemat Ethereum-pohjaiset lohkoketjut löytyvät osoitteesta: https://chainlist.org/. Sivulta löytyy myös tarvittavat asetukset näiden lohkoketjujen Metamaskiin lisäämiseksi (opit myöhemmin miten tämä käytännössä tapahtuu). Metamaskissa voi säilyttää myös NFT-tokeneita.

Kyseessä on ns. non-custodial lompakko eli Metamask ei pysty hallitsemaan varojasi vaan niiden käyttöoikeus (ja vastuu siitä) on aina loppukäyttäjällä. Tarkalleen ottaen Metamaskissa, ja kaikissa muissakin kryptolompakoissa, säilytetään vain ns. yksityistä avainta, jonka avulla erilaiset toimenpiteet, kuten transaktiot allekirjoitetaan. Tämä yksityinen avain on salatussa muodossa lompakon ohjelmiston sisällä.

💡
Muista, että mikäli hävität Metamask-lompakkosi seed phrasen (avainlauseke), et pysty enää palauttamaan siinä olevia varoja takaisin ja ne on pysyvästi menetetty!

Metamaskin kehittäjän toimii Ethereum-yhteisössä  miltei alusta pitäen vaikuttanut Consensys-yritys, joka on ollut kehittämässä myös lukuisia muita yhteisön työkaluja ja infrastruktuuripalveluita.

Metamaskin verkkosivusto löytyy osoitteesta: https://metamask.io/


Metamaskin asennus

Seuraavaksi opit miten saat asennettua Metamaskin turvallisesti

Metamaskin asennus

Mene Metamaskin download-osioon ja klikkaa sieltä käyttämääsi selainta: https://metamask.io/download/. Huomioithan, että Metamaskiä ei voi käyttää esimerkiksi Applen Safarissa.

Mikäli haluat käyttää Safaria, tulee sinun asentaa Metamask mobiililaitteeseen ja käyttää sen QR-koodilukijaa Safarin transaktioiden hyväksymiseen.

Tämän jälkeen sinulle pitäisi avautua käyttämäsi selaimen laajennoskaupan sivu (Extensions). Alla olevassa esimerkissä käytän Brave-selainta ja näkymä on sen mukainen.

Näet vielä mitä kaikkea oikeuksia Metamask-laajennos on saamassa.

Metamaskin selainlaajennos toimii siis niin, että se syöttää oman pienen skrptinpätkän jokaisen sivun alkuun, josta käytetty defipalvelu tunnistaa, että selaimeen on asennettu Metamask ja osaa pyytää sinua hyväksymään transaktioita sen kautta. Tämän takia Metamask pyytää ylläolevan mukaisesti oikeutta "lukea ja muuttaa dataa kaikilla verkkosivustoilla".

Tämä artikkeli näkyy vain tasoille: Defi 101: sisällöt aloittelijalle tai Premium

Liity mukaan ja upgraidaa tilisi taso nähdäksesi tämän artikkelin.

Liity mukaan Onko sinulla jo tili? Kirjaudu