Sijoittajalle on defissä tarjolla monta erilaista tapaa rakentaa sijoitussalkku. Ehkä eräs olennaisimista tekijöistä, joka on mielestäni syytä mainita, on ero sijoittamisen ja spekuloinnin välillä. Perinteisemmässä treidauksessa on kyse voittojen hakemisesta tietyn tokenin hintamuutosten kautta, joko shorttaamalla eli lyhyeksi myymällä tai vivuttamalla jotain tiettyä tokenia. Treidausta voi tehdä lyhyen aikavälin skalpaamisesta pitkän aikavälien trendien mukaan treidaamiseen.

Defissä on taas kyse hajautetusta rahoitusjärjestelmästä, joka mahdollistaa treidauksen sijaan erilaisten rahoitusinstrumenttien ja -palveluiden käyttämisen tuottojen tekemiseen.

Tuottoa voi hakea joko sijoittamalla projektien pitkäaikaiseen menestymiseen ja arvon kasvattamiseen samaan tapaan kuin perinteisessä osakesijoittamisessa, kassavirran ja passiivisen tulon kautta, optioita ja muita johdannaistuotteita hyödyntämällä, tai vaikkapa vivuttamalla käyttäen lainapalveluita. Tämän lisäksi on muita teknisempiä tapoja saada tuottoa, kuten arbitraasikauppa bottien avulla tai automaattiset / strukturoidut tuotteet.

Tämä oppaan tavoitteena ei ole kertoa miten sinun kannattaa sijoittaa varasi, vaan tarjota muutamia malleja ja esimerkkejä siitä miten omaa salkkua voi lähteä rakentamaan. Kaikki riippuu loppujen lopuksi sinun omasta tilanteestasi ja mitä tavoittelet. Kukaan ulkopuolinen ei voi tämän johdosta sanoa miten kannattaa sijoittaa tai tarjota sijoitusvinkkejä.

💡
Mikäli olet Defi Suomen maksullisen sisällön tilaaja, saat kuitenkin koska tahansa mielipiteen ja ideoita oman salkkusi suunnitteluun joko laittamalla viestiä minulle Telegramin kautta (käyttäjänimi Cee) tai suoraan sähköpostitse cee@defisuomi.fi

Sijoitussalkun rakentamiseen ja suunnitteluun vaikuttavia tekijöitä

Yksinkertaisen sijoitusoppaan tekeminen on hyvin vaikeaa monesta eri syystä. Jokaisen sijoittajan tilanne on uniikki ja tätä kautta sijoitussalkun valintaan ja sen strategiaan liittyy monia eri osa-alueita, joita jokaisen sijoittajan olisi hyvä miettiä. Käyn läpi seuraavaksi muutamia näistä.

Suosittelen, että otat itsellesi paperia ja kynän tai hahmottelet näitä asioita vaikkapa Exceliin. On erittäin tärkeää tehdä sijoitusstrategia ennen varsinaisia sijoituspäätöksiä.

Strategia ja valmis suunnitelma auttaa sinua toimimaan oikein erilaisissa markkinatilanteissa ja muistuttaa sinua tavoitteista joihin olet sitoutunut pitkällä aikavälillä.

1. Sijoitusaikataulu

Perinteisessä sijoittamisessa on käytetty nyrkkisääntöä sijoituksen riskistä suhteessa omaan sijoitusaikatauluun eli koska mahdollisesti tarvitsee takaisin sijoittamiaan rahoja. Osakesijoittamisessa tyypillisesti suositellaan n. 5-10 vuoden sijoitusaikataulua, koska osakemarkkinat kulkevat läpi karhu- ja härkämarkkinoiden tässä syklissä. Mikäli rahojaan tarvitsee aiemmin, on sijoittajalle tyypillisesti suositeltu joukkovelkakirjamarkkinoita ja valtion lainoja, joiden hintaheilahtelu on pienempää, jolloin on myös todennäköisempää, että sijoittajan ei tarvitse nostaa varojaan tappiolla ulos.

Kiteytettynä tämä siis tarkoittaa, että mitä suurempi on potentiaalisen sijoituskohteen volatiliteetti eli hintavaihtelu, sen pidemmäksi aikaa tulee sijoittajan pystyä tarvittaessa sitoutumaan kohteeseen. Kuten kaikki blogin lukijat varmasti tietävät, on kryptomarkkinoiden volatiliteetti varmasti kaikkien globaalien pääomamarkkinoiden suurinta. Toisaalta tähän asti kryptomarkkinoiden sykli on seurannut pitkälti Bitcoinin emissioiden puoliintumisaikaa eli kryptomarkkinat ovat kiertäneet noin neljän vuoden sykleissä.

Itse uskon, että tämä sykli tulee muuttumaan tulevaisuudessa, kun kryptovaluutat eriytyvät enemmän toisistaan ja Bitcoinin hintavaihteluiden ja puoliintumisaikojen merkitys tulee olemaan vähäisempi.

Defisijoittajan näkökulmasta oma sijoitusaikataulu vaikuttaa siihen mikä osuus kaikista sijoituksista kannattaa ylipäätänsä pitää volatiileilla ja riskipitoisilla kryptomarkkinoilla ja mikä sen ulkopuolella.


Haluaisitko oppia defin perusteet?

👇 Nappaa tästä -30 % alennus Defi Suomen suosittuun aloittelijoiden kurssiin! 👇 Kurssi on saanut 10/10-palautteen kaikilta asiakkailta ja siinä on 30 päivän rahat takaisin -takuu.

Defi 101: aloittelijan opas defin maailmaan
Linkki Defi Suomen suosittuun verkkokurssiin

Kryptomarkkinoiden sisällä taas lyhyen aikavälin sijoittajan kannattaa todennäköisesti pitää isompi osa varoistaa hintavaihtelultaan pienemissä kolikoissa ja stable coineissa. Mutta koska näihinkin sisältyy useita päällekkäisiä riskejä, on myös niiden sisällä tapahtuva hajautus hyvin tärkeää.

Tämä artikkeli näkyy vain maksaville tilaajille

Liity mukaan maksavaksi tilaajaksi ja saat pääsyn kaikkiin sivuston sisältöihin ja oppaisiin.

Liity mukaan Onko sinulla jo tili? Kirjaudu