Tämän vuoden kesän jälkeen keskitetyissä kryptovaluuttapalveluissa (CeFi) on tapahtunut lukuisia epäonnistumisia ja romahduksia. Näistä merkittävimmät tavallisen kuluttajan näkökulmasta olivat varmasti kesäinen Celsiuksen konkurssi ja marraskuinen FTX:n romahdus.


Suomalainen treidausalusta kryptoille, KvarnX

Kaikki eivät välttämättä halua säilyttää kryptojaan selainlompakossa, opetella avainlausekkeen suojaamista tai privaattiavaimia. KvarnX on tähän tarpeeseen luotu luotettava suomalainen, reguloitu ja turvallinen alusta treidata yli 28 kryptovaluuttaa.

  1. Turvallinen: Säännelty ja turvallinen, tarjoaa instituutiotason säilytysratkaisuja.
  2. Edullinen ja läpinäkyvä hinnoittelu: Alhaiset kaupankäyntikulut ja ei piilokuluja.
  3. Kattava raportointi: Tarjoaa tapahtuma- ja omistusraportteja sekä vero- ja kirjanpitoraportteja.
  4. Laaja token-valikoima: Yli 28 kryptovaluuttaa ja lisää tulee jatkuvasti
  5. Ammattitason likviditeetti: Tehokas toimeksiantojen toteutus, joka etsii parhaan likviditeetin markkinoilta

Näin defin edustajana täytyy muistuttaa, että kaikissa tapauksissa kyse ei ole ollut lohkoketjuteknologian tai kryptovaluuttojen epäonnistumisesta, vaan siitä, että vanhan suljetun pankkijärjestelmän metodeja on hyödynnetty uudestaan kryptomarkkinassa. Tällä kertaa vain ei ollut keskuspankkia, joka olisi voinut nämä palvelut pelastaa.

Näitä kaatuneita cefi-palveluita on pääsääntöisesti yhdistänyt malli, jossa kuluttaja houkutellaan palveluun simppeleiden ja houkuttelevien markkinointiviestien kautta. Heille luvataan kiinteä korkoista tuottoa tallettamalleen kryptovaluutalle. Epäilykset pyritään hälventämän erilaisin todistuksin, käyttäjäkommentein, ja muiden markkinointikikkojen avulla. Tämän lisäksi palvelun mainostamiseen on otettu mukaan useita eri kryptoalan vaikuttajia, jotka puhuvat palvelun puolesta.

Näissä cefi-palveluissa on myös usein hyvin laadukkaasti tehty käyttöliittymä ja -kokemus, jonka ansiosta käyttäjälle tulee olo, että hän on tallettamassa rahojaan pankin tyyppiseen palveluun. Tästä ei tietenkään ole kyse, sillä nämä palvelut eivät olleet reguloituja normaalin pankkilainsäädännön piirissä. Siinä talletus- ja sijoitustoiminta on tyypillisesti pyritty erottamaan eri toimijoille, jotta varat eivät vahingossakaan pääse sekoittumaan toisiinsa.

Esimerkki Nexon sivusta

Näiden cefi-palveludien kiinteä korkoinen tuotto tyypillisesti synnytetään vivuttamalla ja nostamalla riskiä. Käyttäjien varoja käytetään uudestaan erilalisissa defiratkaisuissa käyttäjän sitä tietämättä. Nämä varat voivat olla myös lukittuina ja uudelleen sijoitettuna moniin eri kohteisiin, joista niitä ei voida nostaa ulos välittömästi.

Blockfi:n mainoslauseita

Tämä voi aiheuttaa bank run -tyyppisen tilanteen, jossa epäilyt palvelun maksukyvystä ja likviditeetistä ajavat käyttäjät paniikissa nostamaan varojaan ulos palvelusta. Kun kaikkia varoja ei voida kerralla nostaa, palvelu ajautuu maksukyvyttömyyteen. Perinteissä pankki- ja rahoitusmaailmassa taustalla toimii usein valtiollinen lender of last resort, joka voi lainaa varoja maksukyvyttömyydessä oleville pankeille.


Haluaisitko oppia defin perusteet?

👇 Nappaa tästä -30 % alennus Defi Suomen suosittuun aloittelijoiden kurssiin! 👇 Kurssi on saanut 10/10-palautteen kaikilta asiakkailta ja siinä on 30 päivän rahat takaisin -takuu.

Defi 101: aloittelijan opas defin maailmaan

Linkki Defi Suomen suosittuun verkkokurssiin


Mitä tästä opimme?

Erilaisia kryptöpörssejä on kaatunut vuoden 2013 jälkeen kymmeniä ellei jopa satoja. Alkuvaiheessa niitä ei koskenut juurikaan minkäänlaiset regulaatiot ja säännöt, koska ala oli niin nuori. Tämän jälkeen kryptopörssialalle on tullut omaa regulaatiota ja lainsäädäntöä. Kryptopörsseihin tehdään myös eri maissa auditointeja ja niiden tasetta pyritään seuraamaan. Mikään edellä mainituista ei ole kuitenkaan pystynyt estämään epärehellisyyttä ja huijauksia. Tämän lisäksi nykyinen regulaatio ei vielä estä tarpeeksi voimakkaasti käyttäjien varojen uudelleen sijoittamista.

Jokaisen isomman romahduksen jälkeen syntyy uusi sukupolvi sijoittajia, jotka ymmärtävät minkä takia omien varojen omistaminen on tärkeää. Not your keys, not your coins.

Kun talletat kryptovaluuttoja cefi-palveluun, olkoon se sitten globaalisti tunnettu iso kryptopörssi tai pankkimainen palvelu, luovutat konkreettisesti kryptovaluuttasi kolmannelle osauolelle. Sinun pitää siis vain luottaa siihen, että saat jonain päivänä nostettua varasi ulos palvelusta.

Tähän on kuitenkin olemassa vaihtoehto: nimittäin lohkoketjut ja niiden lompakot. Tämä on siis koko kryptovaluutta-alan ja lohkoketjujen alkuperäinen ajatus, joka tuppaa tänä päivänä monelta unohtumaan. Käyttäjien tulee hallinoida omia varojaan omassa lompakoossaan.

Lompakoiden käyttöön liittyy vielä alan tuoreuden johdosta paljon haasteita. Ne ovat monimutkaisempia käyttää kuin perinteiset pankkipalvelut. Tämä johtuu siitä, että omien varojen hallinnoinnissa vastuu turvallisuudesta siirtyy käyttäjälle. Tämän turvallisuuden hallintaan on myös jatkuvasti kehittymässä uusia innovaatioita, mm. sosiaalisen palautuksen lompakot (social recovery wallets), joissa käyttäjä voi nimetä x määrän ystäviään, jotka voivat yhdessä palauttaa käyttäjän lompakon mikäli hän vaikka hukkaa alkuperäisen tunnussanalistan.

Mikäli olet lukenut artikkelia tähän asti ja olet vakuuttunut siitä, että haluat hallinnoida edes osan kryptovaroistasi itse, saat seuraavaksi ohjeet siitä miten voit ottaa kryptovaluuttasi hallintaasi ja siirtää ne omaan lompakkoon.

Mitä kryptolompakot oikein ovat?

Heti alkuun täytyy muistuttaa lukijaa siitä tyypillisestä virhekäsityksestä, että kryptovaluutat eivät sijaitse lompakossa, vaan lohkoketjussa. Kryptolompakossa on ainoastaan ns. privaattiavain, jonka avulla transaktioita ja erilaisia tapahtumia hyväksytään.

Etherscan.io:lla voit tarkastella Ethereumin eri osoitteiden saldoja.

Kryptolompakko koostuu kolmesta tärkeästä tekijästä, jotka on kriittistä ymmärtää hyvin:

  1. Julkinen osoite: tämä on lohkoketjun osoite, johon voit vastaanottaa kryptovaluuttaa. Se vastaa siis pankkitilisi IBAN-koodia.
  2. Privaattiavain (private key): tämä on lompakkosi uumenissa, salattuna versiona oleva koodi, jota ei saa missään nimessä paljastaa kenellekkään. Se vastaa pankkitilisi salasanaa. Usein eri kryptolompakoissa lompakon käyttö on suojattu erillisille PIN-koodilla, joka pitää syöttää lompakon käytön yhteydessä. Tämä PIN-koodi luodaan lompakon luonnin yhteydessä ja se EI SIIS OLE privaattiavain vaan suojaa ainoastaan lompakkoasi ulkopuolisten käytöltä
  3. Seed phrase: tämä on lompakon luonniin yhteydessä luotu avainsanalista, jonka avulla voit palauttaa lompakkosi takaisin.
💡
ÄLÄ MISSÄÄN TAPAUKSESSA talleta seed phrasea digitaaliseen muotoon, älä ota siitä valokuvaa, älä paljasta sitä kenellekkään. Seed phrasen avulla kuka tahansa voi ottaa lompakkosi hallintaasi ja sitä kautta varastaaa kryptovaluuttasi.

Erilaisia lompakoita eri tarpeisiin

Kryptolompakkoja on tavallisen sunnuntaisijoittajan näkökulmasta kolme erityyppistä. Jokaisessa niissä on omat vahvuutensa ja heikkoutensa.

Kannattaa muistaa, että lompakko on vain paikka, jossa hallinnoit privaattiavainta. Seed phrasen avulla voit palauttaa tilisi mihin tahansa kyseistä lohkoketjua tukevaan lompakkoon. Voit siis palauttaa selainlaajennoksena toimivan Metamaskin tilin vaikkapa Ledgerin lompakkoon ja sama toisin päin.

Selainlompakko

Selaimen laajennusosana toimiva lompakko, kuten esimerkiksi Metamask, tekee erilaisten defipalveluiden käytön helpoksi. Selainlaajennoksena toimivan lompakon avulla transaktiot voidaan hyväksyä helposti suoraan käytettävän kryptopalvelun yhteydessä.

Niiden heikkoutena on turvallisuus, sillä käyttäjän privaattiavain on talletettuna (tosin salattuna) selaimen tietoihin. Hakkeri voi saada tietomurron yhteydessä käsiinsä tämän salatun tiedoston ja voi yrittää purkaa sen salausta omalla koneellaan. Tämän takia selainlompakon yhteydessä on aina suositeltavaa käyttää hardware-lompakkoa (kts. viimeinen kohta).

Esimerkkejä selainlompakoista:

  • Metamask: suosituin selainlaajennoksena toimiva lompakko. Julkaisina Ethereumin parissa alusta lähtien työskennellyt Consensys. https://metamask.io/. Tukee ainoastaan Ethereumin EVM-pohjaisia lohkoketjuja kuten Ethereum, Polygon, Avalanche, Arbitrum, Optimism, jne.
  • Xdefi: https://www.xdefi.io/. Uudempi selainlompakko, jossa on tuki myös muille kuin EVM-pohjaisille lohkoketjuille. XDefillä on myös oma $XDEFI-token.
  • Keplr: https://wallet.keplr.app/. Cosmoksen ekosysteemiin tehty lompakko, joka tukee kaikkia Cosmoksen eri lohkoketjuja.
  • Phantom: https://phantom.app/. Solanan lohkoketjuun tehty lompakko.

Softalompakko

Ohjelmistopohjainen lompakko voi toimia omana itsenääisenä softanaan joko tietokoneella tai mobiililaitteessa, kuten puhelimessa. Niiden tietoturva on usein hieman parempi kuin selainpohjaisten lompakoiden, mutta ne ovat silti edelleen alttiita hyökkäykselle. Selainlompakkona toimivan Metamaskin saa ladattua myös mobiiliversiona, mutta sen käytettävyys on heikompi.

Esimerkkejä softalompakoista:

  • Frame.sh: https://frame.sh/. Frame toimii itsenäisenä applikaationa tietokoneella.
  • Trust Wallet: https://trustwallet.com/. Binancen julkaisema non-custodial lompakko eli käyttäjä hallitsee siinä koko ajan itse omia privaattiavaimiaan ja kryptovaluuttojaan.
  • Coinbase Wallet: https://www.coinbase.com/wallet. Coinbasen oma non-custodial lompakko, jonka kautta voi myös käyttää muutamia eri defipalveluita. Kuten Trust Walletissa, myös Coinbase Walletissa käyttäjä hallitsee koko ajan varojaan.
  • Argent: https://www.argent.xyz/. Argent on Ethereumia tukeva uusi innovatiivinen lompakko, jossa on mukana ns. social recovery -toiminto. Sen avulla käyttäjä voi palauttaa lompakon seed phrasen puuttuessa myös hänen ystävien avulla. Riittää kun tietty määrä ennalta valituista ystävistä tai kontakteista pystyy verifioimaan käyttäjän henkilöllisyyden.

Hardware-lompakko

Hardware-pohjaiset lompakot ovat ns. offline-lompakoita eli kyseinen lompakko ei ole suoraan yhteydessä internetiin. Sitä käytetään vain transaktioiden hyväksymiseen. Tunnettuja hardware-lompakoita on mm. Ledger ja Trezor.

Hardware-lompakot ovat muita lompakoita turvallisempia, koska niissä privaattiavain on talletettu erillisille suojatulle mikrosirulle ja se ei ole suoraan yhteydessä internetiin. Haittapuolena on hivenen monimutkaisempi käyttökokemus, jossa käyttäjän pitää hyväksyä transaktiot tietokoneen ulkopuolisessa laitteessa.

💡
Tässä kaikille bitcoin-faneille vielä erikseen lista bitcoinia tukevista lompakoista. Suosittelen näistä ainoastaan hardware-lompakoita, koska bitcoinia todennäköisesti ei tarvitse päivittäin siirrellä eri palvelusta toiseen: https://bitcoin.org/en/choose-your-wallet

Defi Suomen opas: näin siirrät varoja kryptolompakkoon

Varojen siirto keskitetyistä pörsseistä ja cefi-palveluista on suhteellisen yksinkertaista.

Tämä artikkeli näkyy vain tasoille: Premium tai Defi 101: sisällöt aloittelijalle

Liity mukaan ja upgraidaa tilisi taso nähdäksesi tämän artikkelin.

Liity mukaan Onko sinulla jo tili? Kirjaudu