Kevät tulee kohisten ja defimarkkina heräilee karhun unestaan pikku hiljaa. Monella defisijoittajalla onkin tällä viikolla salkku alkanut vihertämään kevään myötä mukavasti. Lähdetään katsomaan mitä kaikkea defimarkkinalla oikein tapahtui kuluneen viikon aikana!

Defi Suomi uudistuu! 🎉

Defi Suomen premium-hinnoittelu (27 €/kk) on yhteisön puolesta koettu liian korkeaksi, joten uudistamme hinnoittelumallia houkuttelevammaksi. Jatkossa Defi Suomessa tulee olemaan kolme erilaista jäsenyyttä:

1: Ilmainen (0 €/kk)

Rekisteröitymällä Defi Suomeen ilmaistilaajaksi, saat sähköpostiisi ainoastaan satunnaiset ilmaiset artikkelit ja sisällöt. Tämän lisäksi saat pääsyn muihin aiempiin ilmaisiin sisältöihin. Tätä ilmaista uutiskirjettä et tule siis enää saamaan säännöllisesti sähköpostiisi.

2: Blogin maksulliset sisällöt (5 €/kk)

Tällä tilauksella saat pääsyn kaikkeen defisuomi.fi-blogin sisältöön eli oppaisiin, projektianalyyseihin, defi 101 -verkkokurssiin, artikkeleihin ja viikkokirjeisiin.

Tämän lisäksi kaikki maksulliset tilaajat saavat tämän nykyisen sunnuntaisen uutiskirjeen sähköpostiinsa. Tämä vastaa aiempaa premium-tilausta, pl. pääsy Discord-ryhmään.

Näihin kaikkiin sisältöihin saat pääsyn vain 5€/kk

Tämä on uskomattoman edullinen hinta kun suhteuttaa sen kymmenien oppaiden ja verkkokurssien määrään. Tyypillisesti defi 101 -verkkokurssi maksaa 170–300 € ja nyt saat kaiken tämän vain 5 € /kk käyttöösi. Nyt ei pitäisi ainakaan hinnan olla este maksulliselle jäsenyydelle!

3: Maksullinen Discord-ryhmä (5 €/kk)

Edellisistä tilauksista erillinen maksullinen Discord-palvelin, jossa käydään aktiivista keskustelua uusista defiprojekteista ja tarjotaan tukea omiin sijoituksiin. Discord-ryhmään julkaistaan kaikki Defi Suomen Alpha-vinkit uusista avautuvista projekteista, mielenkiintoisista defifarmeista, tietoturvavaroitukset, ja monet muut mielenkiintoiset sisällöt + keskustelut.

Voit siis ostaa pelkästään pääsyn tähän Discord-ryhmään mikäli et koe blogisisältöjä tai viikkokirjettä tarpeelliseksi.

Voit liittyä maksulliseen Discord-ryhmään täältä: https://discord.com/invite/Ca3kAKaPyF

Sneakpeak Discord-ryhmän kanaviin.

Laitan myöhemmin ensi viikolla vielä ohjeistuksen muutoksista ja mitä se vaatii teiltä premium-jäsenyyden tilaajilta.


Defi Suomen uudet sisällöt

Elmox julkaisi kryptojen verotukseen liittyvän vieras-blogin Defi Suomessa. Siinä käsitellään hankintameno-olettamaa ja sen hyödyntämistä kryptojen verotuksessa:

Hankintameno-olettama kryptojen verotuksessa
Tämä artikkeli on tehty yhteistyössä Elmox Oy:n kanssa. Defi Suomi ei ole saanut taloudellista hyötyä tämän artikkelin julkaisusta. Sen tarkoituksena on lisätä suomalaisten kryptosijoittajien tietoisuutta verotuksesta ja sen haasteista. Hankintameno-olettama eli HMO voi pienentää kryptojen luovutus…

Defi Suomen Discord-ryhmässä tapahtunutta (tämän saat jatkossa siis hintaan 5€/kk):

 • Pitkä artikkeli siitä miten 12.4. tapahtunut Chapella-päivitys vaikuttaa Ethereumiin ja sen ETH:n hintaan
 • Pitkä artikkeli erilaisista airdrop-tilaisuuksista eli mitä eri lohkoketjuja tai defipalveluita kannattaa kokeilla ja käyttää potentiaalisen airdropin eli ilmaisen rahan perässä.
 • Tietoturvaan liittyvä vinkki Twitterissä esiintyvistä shillaajista jotka muka tarjoavat alpha-tietoa uusista projekteista ennen muita
 • Linkki kätevään dashboardiin, jonka kautta voi seurata livenä etherin unsteikkauksen kehittymistä vs. uudet talletukset
 • Vinkki uudesta Polygonissa toimivasta middle-ware ratkaisusta jonka market cap $14 miljoonaa. Se tarjoaa eri dexeille keskittyneen likviditeetin teknologiaratkaisuja (CLAMM).
 • Vinkit kahdesta uudesta treidausplatfromista, joiden public sale on juuri nyt käynnissä. Toinen tarjoaa narratiivipohjaista treidausta ja toinen antaa mahdollisuuden shortata tai longata perpetuaalipohjaisesti mitä tahansa assettia.
 • Eräs pörssi Arbitrumissa, joka tarjoaa 300-700 % APR-tuottoja $ARB-tokenillle ETH- ja USD -pareille
 • Linkki Twitter-threadiin, joka kuvaa miksi nyt on alkamassa uusi härkämarkkina
 • Perpetual futuuri pörssien liiketoiminnan ja kannattavuuden vertailua (dYdX, Level, GMX)
 • Vinkki GMX v2:n tulevaista ominaisuuksista ja mitä se tarkoittaa palvelun sekä sen sijoittajien kannalta
 • RWA eli lohkoketjuun tuodut real world assetit voi olla merkittävä trendi defille tulevaisuudessa. Discordissa vinkattiin artikkeliin, jossa on listattu muutamia ideoita projekteista tutkittavaksi, jotka voivat hyötyä siitä
 • Artikkeli, joka kuvaa kuinka Redacted Cartelin uusi stable coin, Dinero, toimii ja mitä se on rakentamassa defiin

Markkinatapahtumat

Ethereumin lohkoketjun Shanghai-forkki tapahtui 12.4. ja tämän jälkeen proof of stakeen talleteut varat ovat nostettavissa pois. Moni epäilin tämän olevan negatiivinen tapahtuma Etherin hinnalle, mutta se tuntui olevan aikamoinen nothing-burger. Hinta lähti oikeastaan mukavaan nousukiitoon onnistuneen päivityksen jälkeen. Toki täytyy huomioida, että hieman yli 1,1 miljoonaa etheriä on odottamassa ulospääsyä steikkauksta. Steikatun etherin määrä kääntyi kuitenkin kasvuun muutama päivä päivityksen jälkeen.

Tämä on erittäin positiivinen signaali Ethereumin tulevaisuuden suhteen. Tämän jälkeen moni sivussa odottanut instituutio tai yritys pystyy luottavaisin mielin lähteä hakemaan tuottoa etherin kautta, kun tietää varojen olevan nostettavissa myös pois proof of stake -talletuksesta. Itse uskon myös, että likvidit steikkaustokenit, varsinkin Frax Financen sfrxETH saa Shanghain jälkeen uutta kysyntää ja tarjoaa edelleenkin parhaan steikkaustuoton etherille.

Lisätietoa Shanghai-forkista: https://cryptoslate.com/ethereum-completes-shanghai-upgrade/

Tämän lisäksi Sushi Swapin router-älysopimuksen hakkerointi oli myös defimarkkinaa kohahduttanut tapahtuma ja sen johdosta myös Defi Suomi suositteli oikeuksien poistamista Sushi Swapin älysopimuksista. Sushi Swapi sai tästä hakkeroinnista palautettua 100 ETH takaisin: https://www.coindesk.com/tech/2023/04/10/sushi-dex-recovers-100-ether-after-millions-lost-on-weekend-exploit/

Tässä vielä Defi Suomen opas siihen miten voit poistaa oikeuksia älysopimuksilta:

Defi Suomen opas: Työkalut älysopimuksien oikeuksien poistamiseen
Tämä on Defi Suomen jäsenen esittämä toive artikkelille. Mikäli sinulla on mielessä aiheita, joista toivoisit Defi Suomessa kirjoitettavan niin laita sähköpostia cee@defisuomi.fi tai Defi Suomen Telegram-ryhmässä käyttäjälle Cee. Mistä on kyse? Joka kerta kun käytät jotain defipalvelua, annat sen…

Yleisesti markkinatunnelmista täytyy nostaa esiin, että kulta on lähentymässä kaikkien aikojen huippulukemiaan, pitkälti varmasti pankkikriisin aiheuttaman epävarmuuden johdosta. Vuoteen 2008 verrattuna meillä on tosin tällä kertaa käytettävissä myös toinen turvasatama nimeltään Bitcoin.

Koko kryptomarkkinan market cap pääsi vihdoin läpi edellisestä resistanssitasosta ja nousimme $1,2 biljoonan yläpuolelle.

Stable coinien pako keskitetyistä pörsseistä on pysähtynyt ja kääntynyt pienoiseen nousuun.

Koko defimarkkinan TVL on lähtenyt vihdoin kasvuun ja se on noussut noin 5 % edellisen uutiskirjeen jälkeen.

Kannattaa huomioida, että lohkoketjujen välisten siltausratkaisujen välinen voluumi ei ole juurikaan kasvanut eli ketjujen välinen aktiviteetti ei ole juurikaan vielä lähtenyt kasvuun.

Uutiset

Bitcoinin dominanssi on hypännyt korkeimpaan arvoonsa kahteen vuoteen: https://www.theblock.co/post/221258/bitcoin-dominance. Tämä on tyypillinen tilanne kryptomarkkinan kierrossa. Raha menee ensin bitcoiniin ja siirtyy sieltä arvonnousun myötä muihin kryptovaluuttoihin.

Texas harkitsee luovansa kullalla vakuutetun digitaalisen valuutan:

Tänä vuonna näitä RWA-pohjaisia tuotteita tulee varmasti enemmänkin eri toimijoilta, mutta tämä oli itselleni kyllä yllätys.

Hong Kong, ja Aasia yleisesti, on ottamassa avosylin vastaan länsimaalaisen regulaation paineesta pakenevia kryptoalan yrityksiä:

Tällä voi olla merkittäviäkin vaikutuksia kryptomarkkinaan pitkällä tähtäimellä. Myös Eurooppa on regulaatioympäristönsä puolesta selvästi Yhdysvaltoja edellä.

Solana Phone on nyt julkaistu: https://twitter.com/blockworksres/status/1646901463380283393. Defi Suomi on nostanut viime talvena useampaan otteeseen esiin mobiilin merkitystä kryptomarkkinan adaptaatiossa. Mobiilipohjaiset maksut ja monet muut rahoitusinnovaatiot tulevat saamaan käyttäjien vyöryn kunhan kryptopalveluiden käytettävyydestä on tehty helppoa natiivien mobiilipohjaisten lompakoiden ja turvallisten ratkaisujen avulla.


Luettavaa eli pidemmät artikkelit


Artur Hayes on julkaissut taas laadukkaan artikkelin ja tällä kertaa hän käsittelee tällä viikolla tapahtunutta Chapella-päivitystä Ethereumin lohkoketjuun: https://entrepreneurshandbook.co/shapellas-show-e63d52378f7

Artikkelin mukaan yksityisten avainten luovuttaminen kolmansille osapuolille on johtanut useisiin varojen menetyksiin ja varkauksiin. Chapella-päivityksen myötä ETH:n sijoittajat voivat nyt nostaa sijoituksensa takaisin ilman riskiä, ja tulevaisuudessa he voivat käyttää uusia hajautettuja sijoituspalveluita, kuten ether.fi, jotka eivät vaadi yksityisten avainten luovuttamista kolmansille osapuolille.

a16z julkaissut vuosittaisen katsauksensa kryptomarkkinaan: https://a16zcrypto.com/content/article/state-of-crypto-report-2023/

 1. Lohkoketjuilla on enemmän aktiivisia käyttäjiä ja tapoja osallistua kuin koskaan aiemmin. Aktiivisten osoitteiden määrä saavutti ennätystason 15 miljoonaa viime kuussa, ja uudet sovellukset, kuten on-chain-pelit, tarjoavat lisää tapoja osallistua.
 2. DeFi- ja NFT-toiminta näyttävät kasvavan uusien käyttötarkoitusten ja sovellusten myötä. NFT-ostajien määrä on kasvanut viime kuukausina, ja hajautetuilla pörsseillä käytiin kauppaa yli 100 miljardin dollarin arvosta viime kuussa.
 3. Kryptoalalla toimivien kehittäjien määrä on pysynyt vakaana. Viime kuussa noin 30 000 kehittäjää osallistui kryptovaluuttaprojekteihin, mikä on yli 60% kasvu viimeisen kolmen vuoden aikana.
 4. Lohkoketjut skaalautuvat lupaavien uusien ratkaisujen avulla. Layer 2 -ratkaisujen osuus Ethereumissa maksetuista kuluista on noussut 1,5%:sta 7%:iin.
 5. Aiemmin käytännössä mahdottomat uudet teknologiat ovat tulossa todellisiksi. Zero knowledege -järjestelmien kehitys etenee nopeasti, mikä mahdollistaa lisää lohkoketjun skaalautuvuutta ja yksityisyyttä suojaavia sovelluksia sekä sovelluksia tekoälyyn.
 6. Yhdysvallat menettää otettaan web3:ssa. Vuosien 2018 ja 2022 välillä Yhdysvalloissa toimivien kryptovaluuttakehittäjien osuus laski 26%.
 7. Laajempi näkymä osoittaa edistystä tärkeissä mittareissa. Markkina-arvo, kehittäjäaktiivisuus ja rahoitus ovat kaikki kasvaneet tasaisesti viime vuosikymmenen aikana.

Lyhyen aikavälin volatiliteetti peittää alleen teknologian kehityksen, mutta pidemmällä aikavälillä monet indikaattorit osoittavat jatkuvaa kasvua. A16z:n raportti tarjoaa syvällisempää tietoa näistä kehityssuunnista ja niiden vaikutuksista kryptomarkkinoihin.


Tietoturva ja hakkeroinnit

Terraport hakkeroitu:

Tähän asti hyvinkin luotettava ja kokenut palvelu Yearn Finance hakkeroitiin noin $10 miljoonan edestä:

Kannattaa huomioida, että tämä hakkerointi koski vain vanhaa iearn-älysopimusta, eikä uusia Yearn Financen palveluita.

Työkalut

Metamask on tuonut oman bridge-toiminnon näkyviin myös suoraan lompakkoon. Aiemmin se löytyi ainoastaan oman URL-osoitteen takaa.

Lompakoista puheenolleen, aiemmin tässäkin uutiskirjeessä mainittu Uniswapin oma lompakko on päässyt vihdoin Applen tarkistuksista läpi ja on nyt julkaistu App Storeen: https://decrypt.co/126207/uniswap-wallet-goes-live-ios-app-store-challenges

Onko sinulla arvottomia NFT:tä, joista haluaisit päästä eroon ja kirjata niistä tappioita? Juuso Roinevirta rakensi tähän tarpeeseen omat älysopimukset, joiden avulla voit myydä turhat tokenisi tai NFT:t pois:

https://www.dumpex.xyz/nfts/selling-nfts


Tsekkaa myös Defi Suomen muut artikkelit

Muut artikkelit: https://www.defisuomi.fi/tag/artikkelit/
Projekti-analyysit: https://www.defisuomi.fi/tag/analyysit/
Oppaat: https://www.defisuomi.fi/tag/oppaat/
Aloittelijoiden sisällöt: https://www.defisuomi.fi/tag/defi-101/
Defin aloittelijan verkkokurssi: https://verkkokurssit.defisuomi.fi/p/defi-101-aloittelijan-opas-defin-maailmaan


Tule mukaan yhteisöön

Telegram-kanava: https://t.me/defisuomi
Discord-serveri: https://discord.gg/Ca3kAKaPyF
Twitter: https://twitter.com/DefiSuomifi
LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/defisuomi
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCzv0iOeQcDcaGHmJ1tXWTYg
Hopium-podcast: https://anchor.fm/hopium-fi
Defi Suomen podcast: https://anchor.fm/defi-suomi

Jaa tämä postaus