Tervetuloa Defi Suomen ensimmäisen viikkokatsauksen pariin! Kuten edellisissä viesteissä mainitsin, Defi Suomen hinnoittelu- ja sisältömalli muuttuu hieman tästä lähtien. Jatkossa ilmaisen uutiskirjeen tilaajat saavat kerran viikossa yhteenvedon defimarkkinatilanteesta, tärkeimmistä ja mielenkiintoisimmista uutisista, sekä Defi Suomen artikkelelista. Maksullisen sisällön tilaajat saavat tämän lisäksi pääsyn laadukkaampiin artikkeleihin, verkkokursseihin, oppaisiin, defin työkaluihin ja muihin maksullisiin sisältöihin.

Markkinakatsaus

Defissä on tällä hetkellä n. $70 miljardin edestä varoja kiinni. Tämä on edelleen n. $100 miljardia vähemmän kuin markkinahuippujen aikaan, mutta defimarkkina on lähtenyt mukavasti elpymään loppukevään pahimmista notkahduksista.

Isoimmat kryptomarkkinoihin liittyvät ongelmat olivat edellisen parin kuukauden aikana suljettujen pörssien eli cefi-pohjaisten yrityksien tarjoamissa ratkaisuissa. Isoin näistä oli varmasti Celsius, joka joutui lopulta turvautumaan Yhdysvaltojen Chapter 11 -konkurssimenettelyyn.

Defi sen sijaan pärjäsi tästä valtavasta markkinaromahduksesta huolimatta hyvin. Kukaan ei tullut pelastamaan romahtaneiden defipalveluiden varoja, vaan älysopimukset ja lohkoketjun läpinäkyvyys huolehti siitä, että varat likvidoitiin ja markkina päästi terveella tavalla rakentamaan itseään uudestaan. Toki tämä tarkoitti monelle sijoittajalle epäonnistuneisiin palveluihin sijoitettujen varojen menetystä, mutta tämä myös samalla varmasti opetti monelle mikä merkitys hajautuksella on kryptosijoittamisessa.

Protokollien ja palveluiden tuottama dollarimääräinen liikevaihto on kuitenkin edelleen laskusuunnassa vaikka varoja onkin palannut takaisin palveluihin ja kurssit ovat hieman elpyneet.

Tällä viikolla varsinkin lainapalvelut, kuten Maple Finance ja Compound, tuottivat hyvin liikevaihtoa.

Uutiset / Viikko 30

Curve Financen uutisia

Curve Finance perustaja vinkkasi puolivirallisesti, että Curven oma stable coin, crvUSD on tulossa syksyllä. Tämä on merkittävä uudistus Curven ja sen saamien tuottojen kannalta ja toki luonnollisesti positiviista myös CRV-tokenin hintakehityksen näkökulmasta.

Defin pyhä kolminaisuus on AMM eli hajautettu pörssi ja swap, lainapalvelu ja stable coin. Näitä kolmea komponenttia on kasaamassa Aave (GHO stable coin), Frax (FraxLend, Frax stable coin, Frax Swap) ja nyt myös Curve.

Curven stable coin whitepaperin yhteydessä oli mainittu mysteerinen uusi ominaisuus nimeltä LL-AMMA. Curve ei ole vielä ilmoittanut mitä tämä tarkoittaa, mutta internet tuttuun tapaansa on jo alkanut spekuloimaan tällä uudella innovatiivisella ominaisuudella: https://defiadvisoor.substack.com/p/another-day-in-crypto-37-a-ll-amm

Itse uskon sen viittaavaan Liquidity Lending -ominaisuuteen, jossa pienemmät defiprotokollat voivat “vuokrata” itselleen likviditeettiä. Tämä olisi erittäin tarpeellinen ja kriittinen ominaisuus uusielle projekteille.

Curven vuosikalenterissa on myös tulossa kohta seuraava merkittävä kohta, kun protokollan ulos jakamissa emissioissa eli uusissa tokeneissa tapahtuu vähennys. Curven emissiot ovat ohjelmoitu seuraavan 300 vuoden, kyllä luit oikein, ajalle eli pidempään kuin vaikkapa Bitcoinin. Joka vuoden elokussa näissä tapahtuu pieni vähennys, joka vähentää markkinoille tulevien crv-tokeneiden määrää ja vastaavasti nostaa markkinoilla olevien tokeneiden arvoa: https://twitter.com/curvefinance/status/1551514776995495936?s=21&t=xwxsSh0G1IN9f9e8mW86LQ


Vielä lopuksi pitää mainita CurveDAO:n ehdotuksesta Optimisimin lohkoketjun DAO:lle $OP-tokeneiden jakamisesta Curven optimism-verkossa toimivaan versioon. Tällä hetkellä Curven Optimism-versiossa on vain muutama stable-pool ja ne tienaavat vain normaaleja Curven vaihtokustannuksiin liittyviä tuottoja. Curve on kuitenkin defin isoimpia dexejä ja nyt Curve ehdottaa, että Optimism:n hallinto avaisi uuden kannustinohjelman Curveen. Mikäli ehdotus menee läpi, on Curven Optimism-verkon pooleissa luvassa hyviä $OP-token pohjaisia tuottoja ja tämä tuo myös uusia varoja vauhdilla Optimism:iin. Tämä olisi positiivinen uutinen siis myös Optimism:n oman tokenin kannalta: https://twitter.com/barryfried1/status/1551395319597899776?s=21&t=DCDqXXTH6WTfMkkxSRZv5g

Ethereumin skaalaukseen uusia ratkaisuja markkinoille

Ethereumin skaalauksessa on kaksi merkittävää teknologiaa: optimistiset ja zero knowledge -pohjaiset rollupit. Näistä optimistiset rollupit ovat helpompia toteutta, jonka johdosta ne ovat edellisen vuoden aikan saaneet napattua isomman osan Ethereumin layer 2 -ratkaisujen market capista.

Nyt markkinoille on hiljalleen tulossa Ethereumin virtuaalitietokoneen (EVM) päälle rakennettuja ZK (zero knowledge) lohkoketjuja, joista ensimmäisenä sellaisen julkaisi Polygon. Muutaman kuukauden päästä on tulossa ZKsync, joka on kilpaileva vaihtoehto.

Markkinoilla on ollut aiemmin kyllä ZK-pohjaisia lohkoketjuja, mutta ne ovat monimutkaisuutensa ja oman itsenäisen ohjelmointikielensä johdosta rakennettu palvelemaan jotain tiettyä käyttötarkoitusta, kuten johdannaispörssiä (dYdX) tai NFT:tä (Loopring). Voit tarkastella tämän hetkistä layer 2 -lohkoketjujen markkinatilannetta kätevästi L2beat:n kautta: https://l2beat.com

ZK-pohjainen teknologia tarjoaa monia mielenkiintoisia mahdollisuuksia defisijoittajille, ja eräs näistä on mm. transaktioiden salaaminen eli yksityisyyden säilyttäminen lohkoketjussa.

Kesälukemista Messarilta

Friktion on Solanan lohkoketjussa toimiva nopea ja edullinen optioalusta. Olen itse käyttänyt sen strukturoituja optiotuotteita eli valmiita optiostrategioita, jotka sijoittavat kyseisen poolin varoja tietyn strategian mukaisesti.

Tässä uutiskirjeen tilaajille Messarin raportti Friktion-optiopalvelusta ja sen Q2-kvartaalista: https://messari.io/article/state-of-friktion-q2-2022

Fantom-lohkoketju on heräilemässä henkiin

Kevään markkinaromahdus oli erityisen vakava pienemille lohkoketjuille kuten Fantom. Se on ollut erityisesti defikäyttäjien suosiossa, sillä sen kehittämisessä on ollut mukana mm. Yearn Financen perustaja ja moni muu defikehittäjä.

InvestAnswer:n Youtube-kanavalla oli hyvä bongaus Fantomin transaktiomäärien kasvusta ja ne ovat jo lähellä Etherumin tasoa. Tämä on hyvin merkittävä tulos, koska Fantomin oman FTM-tokenin market cap on tällä hetkellä $878 miljoonaa kun taas Ethereumilla se on yli $200 miljardia. Fantomia kannattaa alkaa taas seuraamaan. Itselläni on muutamassa Fantomin defifarmissa varoja kiinni ja ne tuottavat edelleen 30-50 % -tuottoja mukavana päivittäisenä kassavirtana.

Tässä twiitissä on hyvää yhteenvetoa Fantomin tämän hetkisestä tilanteesta: https://twitter.com/fantom_intern/status/1551833351237308416?s=21&t=JZepX09p1kklloA6l-B1YA

IMG_5653.png

Muita uutisia:

Tämä artikkeli näkyy vain tilaajille

Liity mukaan ja saat pääsyn kaikkeen ilmaiseen sisältöön.

Liity mukaan Onko sinulla jo tili? Kirjaudu