Hyvää sunnuntaihuomenta defikansa, joka karhumarkkinan mutaisissa pohjissa vaeltaa! Tällä viikolla defissä tapahtui taas valtavasti mielenkiintoisia asioita. Kaikkia niitä ei saa, eikä ole järkevääkään mahduttaa yhteen uutiskirjeeseen, joten tässäpä taas koostettuna parhaat uutiset!


Defi Suomen uudet sisällöt

Haluaisitko päästä vakoilemaan isojen sijoittajien lompakoita ja kenties päästä sijoittamaan ensimmäisten joukossa samoihin projekteihin? Nappaa tästä lukuun Defi Suomen opas valaiden seurantaan: https://www.defisuomi.fi/opas-valaiden-eli-isojen-sijoittajien-seurantaan-lohkoketjussa/. Se sisältää mm. 9 tunnetun sijoittajan lompakon osoitteet ja yli 20 työkalua lohkoketjun seurantaan!

Opas valaiden eli isojen sijoittajien seurantaan lohkoketjussa
Kiinnostaisiko sinua seurata mitä kryptomarkkinoiden isot sijoittajat tekevät ja päästä mukaan ajoissa heidän sijoituskohteisiinsa? Lohkoketjun avoimuuden johdosta eri lompakoiden aktiviteettejä on suhteellisen helppoa seurata kun tietää mitä työkaluja käyttää ja mistä etsiä tietoa. Käyn tässä arti…

Hopiumin podcastissa keskustelimme tällä kertaa Membrane Financen toimitusjohtajan, Juha Viitalan kanssa regulaatiosta ja heidän uudesta euro-pohjaisesta stable coinistaa, EUROe:stä:

Anchor - The easiest way to make a podcast
Hopium.fi

Markkinatapahtumat

Bitcoinia ja koko muuta kryptomarkkinaa pelotteli tällä viikolla Silvergaten potentiaalinen kaatuminen. Silvergate on Signature-pankin kanssa eräs ainuista kryptoalan yrityksille pankkipalveluta tarjoavista yrityksistä ja sen kaatuminen olisi merkittävä shokki markkinoille.

Keskitetyissä pörsseissä säilytettävien stable coinien määrä ei ole edelleenkään lähtenyt merkittävään kasvuun, tosin pieni nykäys chartissa on nähtävissä edellisen viikon aikana.

Samoin koko stable coinien market cap on laskussa viime viikosta.

Defin markkina-arvo pyörii edelleenkin saman $48-$50 miljardin ympärillä. Kuluneen viikon -4-5 % markkinatiputus näkyy luonnollisesti myös defin markkina-arvossa.

Keskitettyjen pörssien vaihtovoluumi oli lievässä kasvussa helmikuussa tammikuuhun verrattuna, joka on positiivinen signaali markkinoiden kannalta. Itse epäilen Aasian olevan tässä aktiviteetissä merkittävässä roolissa. Toivoisin näkeväni maaliskuun osalta kasvua helmikuuhun, jotta voisimme odottaa markkinoilta positiivista virettä koko kevääksi.

Hajautetuissa pörsseissä tämä aktiviteetin kasvu oli vielä merkittävämpää, joka todennäköisesti johtui FTX:n romahduksen aiheuttamasta joukkopaosta kohti defiä.

Yhdysvaltojen korkomenot tällä korkotasolla ylittää jo kansallisen turvallisuusbudjetin. Jossain kohtaa kamelin selkä katkeaa tavalla tai toisella:

Edellisen viikon defiaktiviteetti on näkynyt lähinnä lainapalveluiden taskussa.

Uutiset

Reserve Protocol on julkistanut uuden eUSD:n eli electronic dollarin: https://medium.com/reserve-currency/introducing-the-electronic-dollar-eusd-cb9d8f50aae. Sen vakuutena on Aave- ja Compound -lainapalveluihin talletettujen stable coinien tokenit.

Joidenikin arvioiden ja analyytikkojen mukaan Terra:n UST:n viime vuoden de-peg oli sijoitusyritys Jane Streetin masinoima:


Defi Suomen premium-ryhmässä vinkattiin Timeless-protokollaan launchista ja token onkin tehnyt tämän jälkeen 300 % nousun. Timeless on rakentamassa Uniswapin päälle Curve Financen luomaa menestystä ja bribe-markkinoita, jonka avulla eri palvelut voisivat maksaa kannustinpalkkioita likviditeetin tarjoamisesta Uniswapissa:


Metamask alkaa hivuttautumaan kohti peliteollisuutta ja tarjoaa pelien käyttöön valmiin SDK:n eli ohjelmistokirjaston, jonka avulla pelit voivat helpolla tavalla integroida Metamaskin ja kryptovaluutat osaksi peliä:

Aiemmassa uutiskirjeessä mainittu eBTC eli steikatulla etherillä vakuutettu btc voisi tuoda bitcoinin ja ethereumin yhteen. Tästäkös molempien leirien maxit hurjistuisivat. Tällä viikolla on hehkutettu myös Ordinalsin eli Bitcoinin lohkoketjuun julkaistujen NFT:n tuovan myös defin Bitcoinin päälle. Itse en tähän jaksa uskoa.

HK hyppäsi mukaan metaverseen tai siis metavurstiin: https://metavursti.fi/. Hyvä, että joku edes Suomessa jaksaa yrittää rakentaa uutta web3:sta, vaikkakin hieman vanhahtavalla tavalla.

Defi Suomi mainitsi jo vuoden 2022 lopussa, että Polygon on rakentamassa web3-indentifikaatiopalvelua, jonka avulla käyttäjä voitaisiin tunnistaa ilman hänen tietojensa paljastamista. Nyt tämä on vihdoin julkistettu: https://www.theblock.co/post/216046/polygon-launches-web3-identification-service

ERC-4337 päivitys mahdollistaa ns. account abstraction -työkalujen rakentamisen Ethereum-lompakoihin. Sen avulla käyttäjän lompakko voi toimia älysopimuksena ja se mahdollistaa huomattavasti monipuolisemmat toiminnot sekä yksinkertaisemman käyttökokemuksen. Tämä mahdollistaa isompien massojen onboardaamisen lohkoketjuun ja Ethereumiin. Nyt tämä kyseinen päivitys on julkaistu Ethereumin mainnetiin:

ERC-4337 voi myös tulevaisuudessa mahdollistaa hukattujen avainlausekkeiden (seed phrase) palauttamisen takaisin käyttäjälle: https://thedefiant.io/ethereum-account-abstraction-erc-4337

Conic Financea on hehkutettu jo pitkään Defi Suomen premium-sisällöissä ja Discord-ryhmässä. Se mahdollistaa huomattavasti yksinkertaisemman käytön suositulle Curve Financelle ja sen tuottopooleille. Nyt kyseinen palvelu on vihdoin julkaistu lohkoketjuun: https://medium.com/@ConicFinance/conic-is-live-1bce3ff56d75

Silvergate on eräs ainoita kryptoyrityksiä, kuten keskitettyjä pörssejä, rahoittavista pankeista ja nyt sielläkin on alkanut bank run, koska he viivyttelivät taloudellisten tietojen julkistusta: https://www.coindesk.com/business/2023/03/02/silvergate-stock-drops-over-50-as-crypto-clients-flee-beleaguered-bank. Silvergaten kaatuminen aiheuttaisi kyllä merkittävän romahduksen koko kryptomarkkinalla.

Tämän johdosta moni isompi kryptoyritys on lähtenyt etsimään muita vaihtoehtoja Silvergatelle: https://www.theblock.co/post/216548/silvergates-network-unravels-leaving-crypto-industry-in-search-of-new-partners

Wallet wars:t ovat käynnistymässä. Moni palvelu alkaa ymmärtää, että lompakko pitkälti omistaa asiakkaan, koska lompakko voi häivyttää näkyvistä käytetyt defipalvelut tai lohkoletjut. Uniswap hyppää omalla lompakollaan kisaan mukaan:


Ethereumin Shanghai-päivitys siirtynee näillä näkymin huhtikuulle. Alunperin päivityksen piti tulla jo maaliskuussa: https://blockworks.co/news/ethereum-developers-push-back-shanghai

Mt. Goxin bitconien uumoillaan (taas kerran) tulevan maksuun maaliskuussa. Tämä piti viimeksi tapahtua jo viime vuoden elokuusssa, mutta bitcoinien vapautus siirtyi eteenpäin. Moni uumoilee tämän olevan negatiivinen signaali bitcoinin kurssin näkökulmasta: https://www.theblock.co/post/216083/mt-gox-creditors-may-finally-start-seeing-their-bitcoins-this-month

Uniswapin DAO harkitsee palvelun julkaisua myös Avalanchen puolelle:

Sanottakoon samalla, että myös defin og-lainapalvelu eli Compound harkitsee laajentumista Arbitrumin puolelle: https://www.comp.xyz/t/deploy-compound-v3-on-arbitrum/4100

Luettavaa eli pidemmät artikkelit

Jos kiinnostaa tutkia mielenkiintoisia sijoituskohteita zero knowledge -proof narratiivista niin tässä on hyvä yhteenveto Findorasta:

Findoralla on kaksi eri zk-ketjua: EVM- ja UTXO -pohjaiset. Tämän uniikin mallin avulla Findora pystyy yhdistämään molempien teknologioiden hyvät puolet samaan alustaan.

Flash loanit ovat lohkoketjun erikoisuus. Siinä käyttäjä voi lainata yhden transaktion aikana vaikkapa 50 miljoonaa dollaria, käyttää sitä arbitraasi-sijoitukseen, ja maksaa laina pois saman transaktion aikana. Tämän ansiosta sijoittajat voivat hyödyntää arbitraasitilaisuuksissa merkittävän kokoisia pääomia maksamatta juurikaan niistä korkoa. Mikäli sinua kiinnostaa kokeilla ja opetella flash loanien rakentamista käytännössä niin tässä kätevä opas: https://medium.com/buildbear/learn-how-to-execute-flash-loan-aave-v3-15mins-simulate-on-mainnet-1cee0d59bbc3

Uusi tutkimus kertoo, että kryptovaluutan hintaan vaikuttaa enemmän tarjooma puolen kannustinpalkkiot kuin kysyntäpuolen insentiivit: https://6thman.ventures/writing/simulating-token-economies-motivations-and-insights/

Optimism-lohkoketjun marraskuussa julkaistava Bedrock-päivitys tulee auttamaan kilpailussa Arbitrumin ylivaltaa vastaan: https://dev.optimism.io/heres-how-bedrock-will-bring-significantly-lower-fees-to-optimism-mainnet/. Mm. kaasukustannukset pienenevät n. 47 %. Itse olen pitänyt Arbitrumissa matalia kaasukustannuksia enemmän jäätävän nopeasta reagoinnista eli usein transaktio menee läpi alta sekunnissa. Tämä tekee Arbitrumin käyttökokemuksesta todella mielyttävän. Optimism:n Bedrock-päivitys ei oman ymmärrykseni mukaan tule tuoaan helpostusta tähän UX-puoleen.

Tässä myös hyvä puolustuskirjoitus optimistisista lohkoketjuista, joihin siis myös Arbitrum kuuluu: https://mirror.xyz/toghrulmaharram.eth/NU-rLAJmgMpl_8O8_1svhbIYmU5sk44Nn5UzmkOThQs

Tietoturva ja hakkeroinnit

Pari viikkoa sitten Defi Suomessa mainittu Platypus-defipalvelun hakkerointi on johtanut jo pidätyksiin Ranskassa eli anonymiteetistä huolimatta rikollisten jäljille voidaan päästä:

Nyt on ilmeisesti liikkeellä tarjouksia ilmaisesta Nansen-analytiikkapalvelun tilistä. Ne kannattaa jättää huomiotta ellei halua päästö kryptoistaan eroon:


Arbitrumissa toimiva pieni dex, Arbi Swap teki rug pullit eli varasti oman tokeninsa poolin likviditeetin. Vahinko jäi kuitenkin onneksi pieneksi.

Työkalut

Arkhamin työkalun avulla voit etsiä eri Twitter-käyttäjien lohkoketjun osoitteita ja lompakoita:

Simple Stakers -palvelu näyttää käteävästi yhdestä näkymästä kaikkien eri Ethereumin likvidien steikkauspalveluiden tuotot:  https://simplestakers.info/


Tsekkaa myös Defi Suomen muut artikkelit

Muut artikkelit: https://www.defisuomi.fi/tag/artikkelit/
Projekti-analyysit: https://www.defisuomi.fi/tag/analyysit/
Oppaat: https://www.defisuomi.fi/tag/oppaat/
Aloittelijoiden sisällöt: https://www.defisuomi.fi/tag/defi-101/
Defin aloittelijan verkkokurssi: https://verkkokurssit.defisuomi.fi/p/defi-101-aloittelijan-opas-defin-maailmaan


Tule mukaan yhteisöön

Telegram-kanava: https://t.me/defisuomi
Discord-serveri: https://discord.gg/Ca3kAKaPyF
Twitter: https://twitter.com/DefiSuomifi
LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/defisuomi
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCzv0iOeQcDcaGHmJ1tXWTYg
Hopium-podcast: https://anchor.fm/hopium-fi
Defi Suomen podcast: https://anchor.fm/defi-suomi

Jaa tämä postaus