Traditional Finance eli TradFi lyhennettynä tarkoittaa perinteistä rahoitusmaailmaa, jossa tavanomaiset pankit ovat keskiössä. TradFin ja nykyaikaisen pankki toiminnan juuret yltävät 1600-luvulle, jolloin havahduttiin, että kullan kanniskelu ympäriinsä ei ollut kauhean turvallinen tai kätevä ratkaisu. Pankit ottivat vastaan kullan ja kullan tallettaja sai kuitin, jota vastaan pystyi lunastamaan kultansa takaisin. Pankit nopeasti tajusivat, että hehän voisivat lainata kultaa eteenpäin korkoa vastaan ja maksaa samalla tallettajalle palkkiota kullan talletuksesta. Näin nykymuotoiset pankit syntyivät ja toimivat edelleen saman perusperiaatteen ympärillä.

TradFi tarjoaa tuttuja ja turvallisia rahoituspalveluita, jotka on tarkasti säännöstelty, joissa pankki toimii välikätenä. Tarkasta säännöstelystä johtuen TradFi kehittyy hitaasti, mutta samalla tuo turvaa tavalliselle kansalle, joka haluaa että rahat on tallessa ja ne saa tarvittaessa käyttöön. Pankit tuntevat asiakkaansa, näkevät kaiken rahaliikenteen ja hallitsevat pankkitilejä, jotka he voivat halutessaan jäädyttää. Pankit tarjoavat rajattuja palveluita normaaleille kuluttaja-asiakkaille, hienommat ja monimutkaisemmat rahoituspalvelut jäävät instituutioiden tai muuten varakkaiden käyttöön.

Centralised Finance eli CeFi. Keskitetty rahoitusmaailma, eli joku yritys hallitsee kyseistä alustaa. CeFi palvelut toimivat välikätenä TradFi:n ja DeFi:n välissä ja tarjoavat kauppapaikkoja kryptovaluuttojen hankintaan ja niihin liittyvien johdannaisten vaihdantaan. CeFi palveluita on paljon erilaisia, mutta ne voidaan jakaa kahteen isoimpaan ryhmään KYC (Know Your Customer) ja Non-KYC. KYC palvelut vaativat vahvaa tunnistusta, jossa annat kaikki henkilötietosi palvelun tietoon, tämä mahdollistaa pankkitilien, maksukorttien käytön ja voit ostaa perinteisillä valuutoilla kryptovaluutoita. Non-KYC palvelut yleensä vaativat jo ennestään hankittuja kryptovaluutoita ja niihin ei voi tallettaa perinteisiä valuutoita.

Isoimmat CeFi palvelut ovat yleensä turvallisia, mutta eivät tarjoa vakuutusta varojasi varten ja he voivat tehdä varoilla mitä haluavat. CeFi palveluissa on myös konkurssin riski ja konkurssin tapauksessa voit olla viimeisten joukossa, jotka saavat mahdolliset rahansa ulos, jos mitään on jäljellä sinun vuorollasi. Coinbase on julkisesti vaihdettu yhtiö, joka on listattu NASDAQ:issa tunnuksella $COIN. He raportoivat SEC:ille (Yhdysvaltain arvopaperi- ja pörssikomissio) kvartaaleittain ja Q1/22 10-Q raportissaan he avasivat miten asiakkaitten varoja kohdeltaisiin mahdollisessa konkurssissa. Kts. Twiitit alta.

https://twitter.com/sophiamzaller/status/1524150654897463302?s=20&t=2PpOjuuPXiw71q74XITx6A

https://twitter.com/BowTiedNightOwl/status/1524218401417318403?s=20&t=FEj5R77aYNdwJp8cbXv6qA

“Not your keys, not your coins!” ei ole meemi vaan pitää todellakin paikkansa. Avataan tätä tulevissa oppaissa paremmin. Mitä nopeammin otat omaan ”lompakkoosi” kolikkosi sen parempi, silloin olet niiden täydessä hallinnassa. Se tarkoittaa myös vastuuta itsellesi niiden huolehtimisesta.

Decentralised Finance eli DeFi. Hajautettu rahoitusmaailma, jolla ei ole yhtä hallitsijaa vaan sen hallintaa on hajautettu ja siihen voi kuka tahansa osallistua. DeFissä ei ole pankin tai CeFin tyylisiä välikäsiä, vaan kauppaa voidaan käydä vertaisverkossa, jossa jokainen voi olla kaupan kummalla puolella tahtoo. DeFi palvelut on toteutettu lohkoketjujen älysopimusten avulla, ja ne ovat täysin itsenäisiä ja pyörivät ketjussa niin kauan kun ketju on käynnissä. DeFi palvelut ovat myös CeFi ja TradFi palveluista poiketen täysin avoimia ja voit nähdä jokaisen kaupat lohkoketjua tutkimalla. DeFi mahdollistaa myös täysin anonyymin kaupankäynnin, jossa kaupan osapuolet eivät tiedä toisistaan mitään. Ketään ei voida myös estää käymästä kauppaa DeFi:ssä eikä varoja voida lukita.

CeFi:n ja defi:n vertailua. Lähde: SwissBorg

DeFi:n käyttöliittymät voi tuntua alkuun hankalilta, mutta hetken sen kanssa kokeiltuaan oppii nopeasti miten eri palvelut toimivat. DeFi:ä käyttäessä kannattaa tunnistaa, että kaikki on täysin kokeellista, reguloimatonta ja riskit ovat suuret. Kaikki vastuu on käyttäjällä ja menettäessäsi rahasi voit vain miettiä miksi näin kävi.

Alan kokeellisuus tekeekin siitä niin kiintoisan, pystytään kokeilla vaikka mitä rahoitusmallia mitä mieleen tulee, joka olisi mahdotonta TradFi:n/CeFi:n regulaatioitten takia. Kryptovaluuttojen open source luonne auttaa myös kehityksen nopeudessa, kun kaikkea koodia ei tarvitse uudelleen keksiä vaan voidaan kopioida muilta tai rakentaa olemassa olevien palveluiden päälle. DeFi on hyvin nuori ala ja sen voidaan katsoa alkaneen kunnolla vasta 2020 ”DeFi Summer”:ista jolloin erilaiset palvelut alkoivat saada ensikertaa suurta käyttöä.

DeFi:n kokonaisarvon kehitys vuodesta 2019 vuoteen 2022 Lähde: Defillama 05/2022

DeFi kasvoi kesän 2020 jälkeen räjähdysmäisesti ja kävi korkeimmillaan joulukuussa 2022 yli 250 miljardin kokonaisarvossa. Toukokuussa 2022 johtuen yleisestä maailmantilanteesta ja DeFi:n riskistä johtuen DeFi:n kokonaisarvosta on lähtenyt yli puolet. UST:n ja Lunan tuho vaikutti myös suuresti DeFin markkina-arvoon ja aiheutti yleistä epävarmuutta alalla.

Kaiken kaikkiaan DeFi on nuoresta iästään huolimatta jo kerinnyt kehittämään ja kokeilemaan vaikka kuinka monta erilaista rahoitusmallia ja maailmantilanteesta huolimatta kehittäminen jatkuu. Voiko DeFi muuttaa rahoitusmaailmaa samalla tavalla kuin internet muutti informaation hakua ja jakamista? Tulevaisuus sen vain näyttää. Maailmassa on 1/3 ihmisiä, joilla ei ole pankkipalveluihin pääsyä mutta tuosta osuudesta 2/3 on mahdollinen pääsy internettiin. DeFi mahdollistaa myös monelle pahasta inflaatiosta kärsivän maan asukkaalle pääsyn vakaampiin valuuttoihin pienillä kuluilla.

Aiheuttiko artikkeli kysymyksiä? Voit ottaa alla olevilla yhteystiedoilla yhteyttä minuun tai tulla Defisuomen Telegram ryhmään ja osallistumaan keskusteluun:

https://t.me/defisuomi

Artikkelin kirjoittaja:

Janne
Email: janne@klesa.fi
Twitter: https://twitter.com/defijanne

Jaa tämä postaus