Disclaimer: tämä artikkeli ei ole sijoitusneuvontaa eli mikään tässä artikkelissa mainittu kryptovaluutta ei ole kannustin ostaa sitä. Kryptovaluutat ovat korkean riskin sijoitustuotteita ja sinun tulee huolehtia itsenäisesti omista sijoituspäätöksistäsi.

Mistä on kyse?

Synthetix on vuonna 2018 perustettu palvelu, joka tarjoaa defiin ns. synteettisia assetteja. Tällä hetkellä Synthetix toimii sekä Ethereumin pääverkossa kuin myös sen skaalausvaihdoehdossa Optimism:ssa. Piensijoittajalle suosittelen Optimism:n verkon käyttöä, koska siellä on huomattavasti edullisemmat kaasumaksut.

Synthetixin palvelu perustuu osittain MakerDAI:n malliin kollaterisoidusta velasta (collaterised debt position). Siinä palveluun talletetaan vakuudeksi kryptotokeneita, joita vastaan voi nostaa dollaripohjaista lainaa. Synthetixin tapauksessa palveluun asetetaan vakuudeksi SNX-tokeneita ja niitä vastaan mintataan dollaripohjaista sUSD-lainaa.

Tällä hetkellä vakuusarvo on 400 % eli palveluun talletettujen SNX-tokeneiden dollarimääräinen arvo tulee olla nelinkertainen sitä vastaan otettua sUSD-lainaan verrattuna. Mikäli suhde tippuu alle tämän, sijoittaja ei tienaa viikottaisia SNX ja sUSD -palkkioita. Synthetix kutsuu tätä suhdetta käyttöliittymässään C-ratioksi.  Mikäli C-ratio taas tippuu alle 200 % uhkaa sijoittajaa likvidointiriski. Tällöin sijoittajalla on 72 tuntia aikaa nostaa C-ratio yli 200 % tai muuten hänen vakuutensa myydään ja sillä kuitetaan velka.

Synthetix eroaa kuitenkin muista vastaavista CDP-pohjaisista palveluista siinä, että sUSD-pohjainen laina on itse asiassa vain osuus globaalista “velasta” eli kaikista synteettisistä asseteista. Osa näistä sUSD-pohjaisista lainoista on esimerkiksi konvertoitu vaikkapa wBTC:ksi tai LINK:si.

Tämä tarkoitaa sitä, että sijoittaja altistuu sekä steikkauspuolen (SNX) hintariskille kuin myös velkapuolen hintariskille. Mikäli esimerkiksi koko sUSD-pohjainen velka palvelussa olisi sBTC-muodossa, niin BTC:n arvon kaksinkertaistuminen tarkottaisi myös kokonaisvelan kaksinkertaistumista. Sijoittaja voi kuitenkin suojautua tätä hintariskiä vastaan uudella palvelulla, josta kerron myöhemmin.

Palvelun tuotot sijoittajalle

Synthethixin tarjoamat steikkaustuotot tulevat osaltaan protokollan omista kannustinohjelmista ja osaltaan Synthetixiä käyttävien palveluiden treidausmaksuista. Tämän lisäksi sijoittaja saa myös osuuden palvelun tekemistä lainojen likvidoinneista.

Tyypillisesti SNX:n steikkaustuotto on ollut n. 80-100 % APR. Tämä tuotto maksetaan sekä SNX että sUSD -tokeneina. SNX-tokenit ovat lukittuna vuodeksi alustaan, mutta sUSD on vapaasti sijoittajan käytettävissä. Tämän APR-tuoton lisäksi SNX:ää vastaan otettua sUSD:tä voi käyttää defissä esim. yield farmaukseen tai muuhun sijoitttamiseen.

  • Synthetixiä voi käyttää moneen eri tarkoitukseen: sen avulla voi tavoitella edellä mainittuja korkeita steikkaustuottoja (50-80 %) ja samalla holdata SNX-tokenia jos uskoo koko synteettisten assettien markkinan kasvuun.
  • Palvelua voi myös käyttää ihan vain synteettisillä asseteilla treidaamiseen esim. Kwentan kautta. Synteettisiä versioita asseteista löytyy pörssiosakkeista raaka-aineisiin.
  • Nostettua sUSD-lainaa voi myös käyttää samalla tavalla kuin mitä tahansa kryptolainaa kuten vaikka nostettaessa Aave:sta. Synthetixin tapauksessa täytyy vain ymmärtää / huolehtia tuosta lainan arvosta ehkä tarkemmin kuin jos olisi nostanut vain Aaveesta tavallista DAI-lainaa. Mutta Aave ei myöskään maksa vakuudeksi talletetusta assetista 80 % korkoa.

Palvelun lisäarvo ja kilpailuetu

Synthetix pystyy tarjoamaan synteettisten tokeneiden avulla vapaata likviditeettiä eri defiprotokollien käyttöön. Luodun “synteettisen velan” sisällä voidaan swapata tokeneita vapaasti toiseen, esim. wBTC:stä Etheriksi.

Tätä ominaisuutta hyödynnetään useissa eri defipalveluissa kuten esimerkiksi Kwenta, Curve, Lyra ja dHedge. Synteettisten assettien ansiosta treidausalustoissa ja pörsseissä ei tarvita eri tokeneiden likviditeettiä, koska kaikki swapit tapahtuvat yhden älysopimuksen sisällä synteettisestä tokenista toiseen. Tällöin swapin yhteydessä kokonaisvelan summa pysyy samana.

Opas palvelun käyttöön

Tämä artikkeli näkyy vain tasolle: Premium

Liity mukaan ja upgraidaa tilisi taso nähdäksesi tämän artikkelin.

Liity mukaan Onko sinulla jo tili? Kirjaudu