Uniswap, suosittu hajautettu pörssi (DEX), on ilmoittanut seuraavasta versiostaan, Uniswap v4:stä. Tämä uusi versio tuo mukanaan merkittäviä parannuksia ja uusia ominaisuuksia, jotka voivat mullistaa hajautetun rahoituksen (DeFi) maailman. Kannattaa huomioida, että Uniswap on julkaissut vasta lähdekoodin yhteisön kommentoitavaksi. Lopullinen versio palvelusta voi erota paljonkin tässä artikkelissa esitellyistä ominaisuuksista.


Uniswap v4:n uudet ominaisuudet

v4-core/whitepaper-v4-draft.pdf at main · Uniswap/v4-core
🦄 🦄 🦄 🦄 Core smart contracts of Uniswap v4. Contribute to Uniswap/v4-core development by creating an account on GitHub.


Koukut (Hooks)

Uniswap v4:n määrittävä ominaisuus on ns. koukut (hooks). Koukut ovat koodinpätkiä, jotka suoritetaan tiettynä ajankohtana poolin elinkaaren aikana - olipa kyseessä sitten uuden poolin luominen, LP:n lisääminen tai poistaminen poolista tai vaihto ennen tai jälkeen. Koukut mahdollistavat monipuolisemmat räätälöinnit ja uuden tyyppiset integraatiot Uniswapin pooleihin verrattuna sen aiempiin versioihin.

Esimerkiksi koukkuja voidaan käyttää luomaan poolit, joilla on dynaamiset vaihtomaksut, jotka muuttuvat markkinaolosuhteiden mukaan, sen sijaan, että ne olisivat ennalta määrättyjä ja staattisia. Koukut mahdollistavat myös monimutkaisempien tilausten, kuten rajatilausten tai TWAP (Time-weighted average price) -tilausten, asettamisen, jotka ostavat tai myyvät tietyn määrän tokenia tietyn ajanjakson aikana.

Itselleni tulee mieleen myös erilaiset tietoturva- tai huijausriskit, joita tälläiset uudet toiminnot voivat tuoda mukanaan. Koukkujen käyttöön liittyy vielä monia teknisiä kysymyksiä, jotka pitää ratkaista yhdessä yhteisön kanssa. Itse näen kyllä sen kokonaisuuden kannalta hyvänä uutena ominaisuutena. Ne mahdollistavat kokonaan uuden tyyppistä "poolien ohjelmointia" kehittäjille. Jännä nähdä mitä uusia tuotteita sen pohjalta syntyy.

Singleton-sopimus


Uniswap v4 tuo mukanaan myös singleton-sopimuksen. Kuten nimestä voi päätellä, singleton on yksittäinen älysopimus-pooli, joka sisältää kaikki Uniswap v4:n eri poolit. Tämä on erilainen kuin Uniswapin aiemmat versiot, joissa jokainen pooli oli omassa erillisessä sopimuksessaan.

Tämä artikkeli näkyy vain maksaville tilaajille

Liity mukaan maksavaksi tilaajaksi ja saat pääsyn kaikkiin sivuston sisältöihin ja oppaisiin.

Liity mukaan Onko sinulla jo tili? Kirjaudu