Cosmos lähti kehittämään jo vuonna 2014 proof of stake -pohjaista lohkoketjua ja sen teoreettinen pohja toimi myös innoittajana Ethereumille ja sen perustajalle, Vitalik Buterinille. Moni Cosmoksen innovaatio, kuten vaikkapa Tendermint-konsensus -mekanismi, on toiminut innoittajana muille lohkoketjuille, mutta Cosmos on ekosysteeminä jäänyt viime vuosina niiden varjoon. Tässä artikkelissa kerron mitä positiviisia uudistuksia Cosmokseen on tulossa vuoden 2022 aikana ja mitä vaikutuksia niillä on sijoittajan kannalta. Artikkelin lopussa on myös lyhyet ohjeet varojen siirtoon Cosmos-ekosysteemiin ja vinkit muutamista mielenkiintoisita defi-lohkoketjuista.

Cosmos vs. Ethereum

Cosmoksen edustama malli eroaa Ethereumin lohkoketjusta monellakin eri tapaa, mutta merkittävin on Cosmoksen tapa tarjota valmis ohjelmistokehitysratkaisu (SDK), jonka avulla erilaiset krypto- ja defipalvelut voivat kehittää omia Cosmos-lohkoketjuja.

Ethereum on itsessään yksi mammuttimainen lohkoketju, joka skaalaa nopeuttaa erilaisiin layer 2 -ratkaisuihin. Niiden idea on tehdä raskas laskennallinen työ nopeammassa lohkoketjussa ja julkaista sen tulos säännöllisesti yhdessä erässä turvallisempaan pääketjuun. Cosmoksessa taas jokainen applikaatio toimii omassa lohkoketjussaan, jossa voi olla juuri sen tarpeisiin rakennetut säännöt ja määritykset. Nämä Cosmos-lohkoketjut keskustelevat keskenään niin sanotun IBC-protokollan (Inter Blockchain Communication) avulla.

Cosmos ja Ethereum eivät ole keskenään kilpailijoita, vaan ne tarjoavat vain erilaiset ratkaisut eri defipalveluiden tarpeeseen.

Ethereum on helpompi lohkoketju uusien defipalveluiden kehittämiseen, koska niiden ei tarvitse huolehtia varsinaisen lohkoketjun rakentamisesta ja sen ylläpidosta. Ethereum tarjoaa uuden defipalvelun käyttöön valmiin lohkoketjun, jonka päälle voi lähteä rakentamaan.

Tavallaan voidaan ajatella, että defipalvelu maksaa vuokraa applikaation käyttämästä lohkoketjusta ja sen turvallisuudesta. Tämä vuokra, eli lohkokohtaiset palkkiot, ottavat defipalvelusta hitaasti arvoa ulos. Tämä ei tietenkään ole ongelma mikäli defipalvelu pystyy tuottamaan enemmän arvoa kuin mitä se maksaa lohkoketjun käytöstä. Ongelmia alkaa tulla tyypillisesti siinä kohtaa kun defipalvelu alkaa tarvitsemaan yhä enemmän ja yhä nopeampia lohkoketjun palveluita. Tälläisessä tapauksessa voi olla loogisempaa, että palvelu rakentaa omaan tarpeeseensa oman lohkoketjun. Tähän tilanteeseen on suunniteltu Cosmos-lohkoketju ja sen SDK eli valmis ratkaisu uuden lohkoketjun rakentamiseen.

Ensimmäinen Cosmos-ekosysteeemin lohkoketju oli ns. Cosmos Hub, jonka oma natiivi-token on $ATOM.  Sen alkuperäinen idea oli osoittaa maailmalle mitä Cosmoksen SDK:n avulla voidaan rakentaa.

Tällä hetkellä Cosmos-ekosysteemissä toimii yli 250 erilaista uniikkia lohkoketjua, jotka keskustelevat keskenään IBC-protokollan avulla: https://cosmos.network/. Cosmos Hubin rooli on toimia eräänlaisena lohkoketjujen markkinapaikkana ja tiedon välittäjän niiden kesken.

Cosmos Hubilla on myös oma Gravity Dex eli hajautettu pörssi. Se on jäänyt hieman Cosmos-ekosysteemin isoimman dexin eli Osmosis:n varjoon: https://cosmos.network/gravity-dex/. Sen uniikki kilpailuetu on ns. Gravity Bridge, jonka avulla voidaan tuoda assetteja ja kryptovaluuttooja Ethereumista Cosmokseen: https://blog.althea.net/gravity-bridge/ .

Cosmoksen kasvuun on vaikuttanut myös sen vähäisempi markkinointi ja shillaus. Sillä ei ole ollut yhtä äänekkäitä ja isoja nimiä takanaan kuin esimerkiksi Ethereumin Vitalik Buterin tai Avalanchen Emil Sirer, ja sen kehitystä on ohjannut suhteellisen demokraattinen tapa keskustella uusista uudistuksista ja äänestää niistä.

Cosmoksella ei ole myöskään Ethereumin tai Bitcoinin tapausta “core teamiä” takanaa, joka johtaisi kehitystyötä: https://twitter.com/Thyborg_/status/1531591337882947585. Cosmoksen kehitystä on taloudellisesti tukemassa vain Sveitsiläinen 10-henkinen Interchain-yritys, joka lähinnä rahoittaa kehittäjien työtä ja palkkoja. Tämän johdosta Cosmoksen kehitys on ollut orgaanisempaa kuin muissa lohkoketjuissa.


Atom-tokenin tulevaisuus

Tällä hetkellä $ATOM-tokenin haasteena on ollut vähäiset käyttökohteet sekä määrittelemätön supply cap eli teoriassa tokeneita voidaan mintata äärettömästi. Tähän on tulossa merkittävä muutos uuden Interchain Security -mallin kautta (https://github.com/cosmos/gaia/blob/main/docs/interchain-security.md) .

Siinä Cosmos Hub ja $ATOM-tokenin steikkaajat tarjoavat Cosmos-ekosysteemin lohkoketjuille turvallisuutta Ethereumin mallin mukaisesti. Tämä tarkoittaa, että $ATOM-tokenin steikkaajat saavat steikkauspalkkioina kaikkien vuokraa maksavien Cosmos-lohkoketjujen tokeneita.

Samalla tämä uudistus tarjoaa aloittelville lohkoketjuille nopeamman reitin kasvuun, sillä aiemmin niiden piti houkutella nodeja validoimaan uutta lohkoketjua. Tämä vaati uuden tuntemattoman lohkoketjun tokeneiden steikkausta ja pienemmät projektit kohtasivat siinä usein erilaisia markkinointihaasteita. Mikäli uusi lohkoketju ei saa tarpeeksi nodeja validoimaan sen transaktioita tai steikkaamaan sen turvallisuuden luomiseksi, jää sen hajautus matalaksi ja se ei pysty houkuttelemaan sijoittajia.

Tämä tulee korjaatumaan ATOM 2.0 -upgraden myötä. Sen jälkeen Cosmos Hub tulee toimimaan eräälaisena business development hubina, jonka kautta lanseerataan uusia projekteja ja $ATOM:n steikkaajat saavat niiden tokeneita palkkioina. Ketjut voivat myös koska tahansa rakentaa omat itsenäiset validaattorit, jotka validoivat ja turvaavat vain kyseisen lohkoketjun turvallisuutta.


Interchain Accounts

Toinen merkittävä uudistus on ns. Interchain Accounts. Sen avulla yhdessä lohkoketjussa toimiva defipalvelu voi kontrolloida toisessa lohkoketjussa olevia varoja IBC-protokollan kautta. Kuka tahansa defissä hetken mukana ollut voi kuvitella minkälaisia innovaatioita tämän päälle voidaan lähteä rakentamaan.

Eräs merkittävimmistä innovaatioista ja hyödyistä tulee olemaan varmasti yhdistetty likviditeetti ja ns. atomiset transaktiot eri lohkoketjunen välillä. Tämän lisäksi Hubin päälle voidaan rakentaa likvidit steikkausmahdollisuudet myös kaikille muille Cosmoksen lohkoketjuille.

Miten tienata $ATOM-tokenin avulla

Tällä hetkellä ainut tapa tienata $ATOM-tokenin avulla on steikata se Cosmos Hub:n validaattoriin. $ATOM:n steikkaustuotto on tällä hetkellä n. 18-19 % APR. Steikkauksen voi tehdä suoraan Keplr-lompakon kautta. Kerron alla tarkemmin miten se tapahtuu ja miten steikkaukseen liittyviä riskejä voi hajauttaa.

Steikkaamlla $ATOM-tokenin tiettyyn validaattoriin, sijoittaja altistuu slashing-riskillä eli mikäli kyseinen validaattori “käyttäytyy lohkoketjun kannalta” huonosti, kyseisen validaattorin ATOM-sijoituksia voidaan rangaista.

Tämä artikkeli näkyy vain tasolle: Premium

Liity mukaan ja upgraidaa tilisi taso nähdäksesi tämän artikkelin.

Liity mukaan Onko sinulla jo tili? Kirjaudu