Terveisiä defin maailmasta! 👋

Ennen kuin hypätään itse asiaan, haluan nostaa pari mielenkiintoista uutista Defi Suomen yhteisöstä:

Olemme avanneet yhteisön käyttöön sivuston, jonka kautta voi ehdottaa uusia artikkeli- ja sisältöideoita. Sivustolla voi myös äänestää muiden antamia ideoita. Tarkoituksena olisi, että päällimmäiseksi nousee sisällöt, joita lukijat eniten kaipaavat: http://defisuomi.idea.informer.com/

Defi Suomen "Defi 101: aloittelijan opas defin maailmaan" -verkkokurssi on avautunut! Kurssille mahtuu alkuvaiheessa 30 opiskelijaa ja siellä on vielä paikkoja jäljellä. Kurssin alennus pienee joka viikko. Lanseerausviikolla alennus oli -50 % ja nyt se on tämän viikon enää -40 %.

Mikäli harkitset kurssin ostamista, kannattaa tarttua tarjoukseen ennen kuin paikat ovat täynnä tai hinta nousee liikaa.

Defi 101: aloittelijan opas defin maailmaan
-40 % alennus on voimassa tämän viikon

Markkinakatsaus

Markkinoiden merkittävin tapahtuma oli tietysti Ethereumin merge, joka meni onnistuneesti läpi. Odotin itse, että mergen yhteydessä uudessa lohkoketjussa olisi ollut edes muutamia epäonnisteita blokkeja, mutta siirtymä uuteen proof-of-stake -konsensukseen meni niin hyvin kuin se vain voi mennä.

ETH:n kurssin suhteen kävi juuri niin kuin Defi Suomen Telegram- ja Discord -ryhmissä epäiltiinkin, eli kyseessä oli ns. Sell the News -tapahtuma, ja kurssi lähti mergen jälkeen tippumaan. Tästä ei kannata kuitenkaan huolestua mikäli on pitkäaikainen sijoittaja. Ethereumin arvo tulee vahvistumaan mergen mukanaan tuomien uudistuksien myötä. Ehkä isoimpana pidän päivittäisen uuden etherin issuancen tippumista -90 % ja potentiaalista deflatorista etheriä tulevaisuudessa.

Ethereumin inflaatiota ja potentiaalista deflaatiota voi seurata Ultrasound Money -sivuston kautta: https://ultrasound.money/

Itselleni oli myös lievä yllätys, että Cosmoksen ekosysteemi lähti vahvaan nousuun mergen jälkeen. Olen itse ollut hieman yli vuoden sijoittajana muutamassa Cosmoksen ekosysteemin app-chainissä, ja oli mukava huomata sen saavan tuulta siipien alle.

Jos kaipaat Defi Suomeen tulevaisuudessa enemmän sisältöjä Cosmoksesta, niin käy äänestämässä sitä tämän artikkelin alussa olevan linkin kautta.

Defiin sitoutuneen dollarimääräisen rahan määrä on tippunut mergen jälkeen milteinpä kevään romahduksen tasolle. Osaltaan tämä johtuu kurssilaskusta, mutta osaltaan varmasti varojen poistumisesta defistä.

Defi-sijoittajan näkökulmasta tämä voi olla myös erittäin positiivinen tilaisuus farmata luotettavilla ja isoilla kryptovaluutoilla passiivista tuloa siihen saakka, että markkinat lähtevät elpymään.

Oma strategiani on ollut pitää varani kiinni isojen blue chip -kryptovaluuttojen defifarmeissa ja ostaa niistä saatavilla tuotoilla pienen market capin tokeneita, joissa on 10-50x -nousupotentiaalia tulevaisuudessa. Toki osa näistä ostoksista on täysin turhia ja menetän todennäköisesti niissä varani, mutta sijoitetut summat ovat pieniä, ja sijoitussalkun näkökulmasta riittää, että vain muutama niistä raketoi. Olen myös siirtänyt small cap -tokeneista saatuja väliaikaisia voittoja takaisin isoihin farmeihin turvaan.

Uutiset

Ethereumin merge meni odotetusti läpi ja se oli ns. Non-event eli mitään ei juurikaan tapahtunut: https://twitter.com/vitalikbuterin/status/1570306185391378434?s=46&t=2Z6aaBSfBCVEBIes_y7ESQ

Tether laajenee Near-lohkoketjuun. Tämä on bullish-uutinen Nearin kannalta: https://tether.to/en/tether-usdt-launches-on-near-network/. Nearconin mukaan jopa 800 projektia on tulossa lähiaikoina kyseiseen lohkoketjuun: https://twitter.com/nearprotocol/status/1569038903750934529?s=46&t=c1ATA2zvDAF8wKXV6mf1-Q

Starbucks alkaa hyödyntämään Polygonin lohkoketjua reward-pisteiden hallinnassa: https://blog.polygon.technology/starbucks-taps-polygon-for-its-starbucks-odyssey-web3-experience

Aztec on yksityisyyttä tarjoava Ethereum-pohjainen ratkaisu, joka on ottanut käyttöön Yearn Finance:n vaultit: https://twitter.com/iearnfinance/status/1570141134357233664?s=46&t=0gD9e1jQD0hdTB3rU7_tTA

Ribbon Finance laajenee lainamarkkinoiden puolelle: https://twitter.com/ribbonfinance/status/1570075802469019657?s=46&t=obUBGj3aNAeCrvCYePcpzQ

Nitro yhdistää Cosmoksen ja Solanan ekosysteemit toisiinsa: https://twitter.com/nitro_labs/status/1570400366096949249?s=12&t=NSN7tId2WJlulazxWFknfw

Amazon mukana viiden muun yrityksen kanssa kehittelemässä tulevaa digi-Euroa: https://www.theblock.co/post/170734/amazon-among-five-companies-to-develop-digital-euro-prototype-for-the-ecb

Defi Suomen uusimmat artikkelit


Miten lohkoketjun osoitteet oikein toimivat ja miten välttää tyypillisimmät virheet niiden käytössä. Tämä on lukijoiden pyynnöstä kirjoitettu artikkeli ja auttaa sinua varmistamaan, ettet tee virheitä kryptolompakoiden osoitteita käytettäessä.

Miten lompakoiden osoitteet toimivat ja miten välttää virheet kryptoja lähettäessä
Moni kryptovaluuttoihin tutustuva aloittelija kummastelee lompakoiden oudon näköisiä teksti- ja numerorimpsuja, joita kutsutaan osoitteiksi. Miksi ihmeessä niiiden pitää olla niin vaikeasti muistettavia ja epämääräisiä? Tässä artikkelissa avaan aloittelijoille sitä mitä kryptolompakoiden osoitteet o…

Joka perjantai ilmestyvässä Alpha-raportissa oli mukana tällä kertaa mm.:

  • Uusi optioille rakennettu AMM-pörssi, joka on vasta stealth-vaiheessa. Vain Twitter-tili löytyy seurattavaksi
  • Tuote jolla voit hajauttaa Etherin steikkauksen useaan eri likvidiä steikkausta tarjoavaan paikkaan yhdellä kertaa. Se on siis eräänlainen ETH:n steikkauksen ETF.
  • Arbitrumiin avautuva delta-suojattuja vaulteja tarjoava palvelu, joka on vasta avautumassa. Niiden avulla sijoittaja saa tuottoja samalla kun ei altista sijoitustaan alkuperäisen assetin hintavaihtelulle.
  • Lista SUI-lohkoketjun alpha-vaiheen projekteista, joihin pääsee mukaan ennen niiden lanseerausta
  • Lista tulevista Arbitrum-projekteista, jotka ovat vasta lanseeraamassa itseään. Mukana myös muutama allekirjoittanutta kiinnostanut nosto.
Alpha-raportti viikko 37
Tällä viikolla Defi Suomen alpha-raportissa muutamia mielenkiintoisia uusia projekteja, joihin törmäsimme tällä viikolla. Tuttuun tapaan mikään tässä raportissa mainittu kryptovaluutta ei ole kannustin tai neuvo sijoittaa siihen. Krypto- ja defisijoittamisessa on korkeat riskit ja sijoittaja voi men…

Lauantaisin ilmestyvässä Defifarmaajan raportissa nostettiin esiin taas mielenkiintoisia farmaus- ja tuottotilaisuuksia, joihin Defi Suomi oli törmännyt viikon aikana:

  • Palvelu, jonka kautta voi lainata USDC:tä yrityksille ja tienata 15-20 % tuottoja, jotka maksetaan takaisin USDC:nä
  • 85 % vuosituottoa stable coin parille, josta toinen token on Fraxin FPIS eli inflaatiota seuraava stable coin
  • Single-side staking tuottoa bridge-palvelussa. Mm. ETH-talletukselle maksetaan n. 10 % vuosituotto.
  • Uusi likvidi steikkaustoken $ATOM:lle, jolle saa single-side steikkaustuottoa mukavat 17 %
  • Eräs defipalvelu laajentaa itsestään takaisin maksavia lainoja Fraxin ekosysteemiin
  • Uusi Uniswap V3 klooni, jossa defifarmaajalle alkuperäistä dexiä parempia ominaisuuksia
  • 69 % tuottoa wBTC-parille ja 60 % tuottoa ETH-parille Cosmoksen puolella sekä lyhyt ohje miten varoja siirretään Cosmokseen
Defifarmaajan viikkokirje 37
Tällä viikolla defifarmaajan viikkokirjeessä on monia mielenkiintoisia tuottotilaisuuksia tarjolla: * Palvelu, jonka kautta voi lainata USDC:tä yrityksille ja tienata 15-20 % tuottoja, jotka maksetaan takaisin USDC:nä * 85 % vuosituottoa stable coin parille, josta toinen token on Fraxin FPIS eli…

Luettavaa eli pidemmät sisällöt

Miten defilainat voivat ratkaista 1.7 miljardin ihmisen rahoitus- ja pankkiongelmia: https://twitter.com/fbitach/status/1570502750500458496?s=46&t=oEcleL01JaOUTGlvooRTTg. Twiitti-ketjussa on avattu hyvin defin tarjoamia ratkaisuja ja kilpailuetuja perinteiseen pankkimaailmaan nähden. Moni näistä asioista jää meiltä länsimaalaisilta huomioimatta, koska me emme omassa elämässämme törmää vastaaviin haasteisiin.

Onko LUSD paras stable coin 🤔https://twitter.com/frogsanon/status/1570499967923679232?s=46&t=DwdjEH0HAM1IA0IfTGCTIw. Liquityn LUSD -stable coinista löytyy myös Defi Suomen artikkeli heinäkuulta: https://www.defisuomi.fi/lusd-eli-miksi-stable-coinien-hajauttaminen-kannattaa/. Siinä on tarkemmin avattu LUSD:n toimintamekaniikkaa ja miten defisijoittaja voi tienata sen avulla passiivista tuottoa ja ostaa Ethereumia alennettuun hintaan.

LUSD eli miksi stable coinien hajauttaminen kannattaa
Stable coinit voidaan jakaa eri kategorioihin monella tavalla. Eräs tälläinen on jakaa ne kahteen kategoriaan sen mukaan onko niiden hallinta keskitetty yhdelle toimijalle, vai onko stable coinin hallinta hajautettu lohkoketjuun.

Valkoisen Talon virallinen julkaisu ja näkemys digitaalisiin assetteihin liittyen: https://www.whitehouse.gov/briefing-room/statements-releases/2022/09/16/fact-sheet-white-house-releases-first-ever-comprehensive-framework-for-responsible-development-of-digital-assets/

Nyt kun layer 2:t eli Ethereumin skaalausvaihtoehdot ovat tulleet tutuksi, niin mihin ihmeeseen tarvitaan layer 3:ia? 🤔 https://vitalik.ca/general/2022/09/17/layer_3.html. Niille kenellä asia ei ole tuttu, Etherum pyrkii rakentamaan oman skaalautumisensa päällekkäin rakennettujen kerrosten avulla. Tämän avulla jokainen kerros voi erikoistua tiettyyn toimintaan ja tarjota siihen liittyvät palvelut tehokkaammin kuin geneeriset lohkoketjut. Esimerkiksi Internet toimii tällä samalla mallilla.

Työkalut

Fire auttaa ymmärtämään mitä transaktiota käyttäjä on allekirjoittamassa (signing): https://www.joinfire.xyz/. Työkalu on vasta beta-vaiheessa.

Defillama lisäsi mukaan myös historiadatan tuotoista: https://twitter.com/DefiLlama/status/1569091460166713351. Defillama on kyllä eräs defin tärkeimmistä ja nopeimmin kehittyvistä palveluista. Siitä on hiljalleen tulossa defin monitoimityökalu.

Tämä artikkeli näkyy vain tilaajille

Liity mukaan ja saat pääsyn kaikkeen ilmaiseen sisältöön.

Liity mukaan Onko sinulla jo tili? Kirjaudu