Hyvää sunnuntaihuomenta! Meillä onkin takana mielenkiintoinen viikko. Perinteisillä markkinoilla myrskyää ja kryptovaluutat alkavat houkuttamaan turvasatamana yhä useampaa sijoittajaa ja instituutiota. Lähdetään katsomaan mitä viikon aikana tapahtui defimarkkinalla!


Defi Suomen uudet sisällöt

  • Martin kirjoitti hyvän aloittelijan artikkelin tokenomian eli tokenomics:n perusteisiin. Se selittää miksi kryptovaluutoilla on arvoa ja miten sitä voidaan mitata:
Tokenomiikan perusteet – Miksi kryptovaluutoilla on arvoa?
Tokenomian tarkoitus on kertoa, miten kryptovaluuttojen arvo muodostuu. Pohjimmiltaan tokenomiassa on kyse kryptovaluuttojen kysynnästä ja tarjonnasta. Tässä artikkelissa paneudutaan yleisesti siihen mikä on tokenomia, miten kryptovaluuttoja luodaan ja mitä hyötyjä niiden omistamisesta on. Tämä art…
  • Defi Suomen Discordin puolella vinkattiin 14 uudesta token launchista ja projektista.
  • Hopium-podcastissa keskusteliin viikonloppuna viime viikkojen pankkikriisistä ja sen vaikutuksissta kryptomarkkinaan. Ota podcast tilaukseen Spotify:ssä mikäli et ole jo niin tehnyt!
Hopium #37 - Pankkikriisistä härkämarkkinaan? by Hopium.fi
Pankkikriisistä härkämarkkinaan? Hopium podcastin jaksossa #37 pureudutaan tämän hetken kuumimpaan puheenaiheeseen, eli Yhdysvalloissa kytevään pankkikriisiin. Mistä kaikesta on kyse ja miten tähän päädyttiin? FED:in kiristyvä rahapolitiikka taistelussa inflaatiota vastaan, FTX:n ja Silvergate-panki…

Markkina

Tätä viikkoa väritti länsimaalaisen pankkijärjestemän horjuminen.

Itse olin sijoittajana markkinoilla vuonna 2008 ja tunnistan tässä monia samoja elementtejä kuin edellisen merkittävän talouskriisin yhteydessä.

Fraktionaalinen pankkijärjestelmä perustuu puhtaasti luottamukseen, koska pankit eivät säilö pankkiholveissaan asiakkaiden varoja vaan sijoittavat niitä eteenpäin. Mikäli liian iso osa asiakkaista haluaa nostaa varansa pois pankista, pankki ajautuu maksukyvyttömyyteen ja tarvitsee ulkopuolista rahoitusta.

Tämän kaaoksen yhteydessä moni instituutio ja sijoittaja on hakenut sijoituksilleen turvasatamia mm. Bitcoinista. Tämän lisäksi esimerkiksi Binance on siirtämässä yli miljardin edestä BUSD-stable coinissa olevia varoja Bitcoiniin ja Etheriin. Kryptovaluutoilla on nyt monta positiivista narratiivia nostamassa hintoja.

Kannattaa tästä euforiasta huolimatta muistaa, että rahoitusmarkkinan romahdus ja pankkikriisi ei ole mitenkään positiviinen asia markkinoiden kannalta. Tyypilliseti keskuspankin suunnanvaihdon (pivot) jälkeen markkinoiden pohjakosketus on tullut vasta kuukausien päästä.

Vaikka kryptomarkkina sattuisikin irtoamaan (de-coupling) perinteisestä markkinasta, nostaa tämä tilanne joka tapauksessa markkinoiden volatiliteettiä. Isoja voittoja ja tappioita tehdään. Tämän takia tälläisessä tilanteessa on syytä pysyä poissa kaikista vivutetuista ja lainatuotteista, koska markkinoiden myllerryksessä turvallisetkin vivutetut positiot voidaan likvidoida.

Stable coinien määrä keskitetyissä pörsseissä ei ole tässä tilanteessa vieläkään lähtenyt merkittävään kasvuun. Tämä ei tietenkään välttämättä tarkoita, että markkina ei voisi siitä huolimatta raketoida.

Myöskään stable coinien kokonaismarkkina pysyi suurin piirtein viime viikon tasolla. Uusia dollareita ei siis konvertoitu pankkijärjestelmästä sisään lohkoketjuun. Toki kannattaa muistaa, että esimerkikis USDC näki useamman miljardin ulosnostot, jotka ovat korjaantuneet stable coinien kokonaiskuvassa.

Myöskään defimarkkinan market capissä ei nähty vielä muutoksia. Markkina pyörii tutun ja turvallisen $47-$50 miljardin ympärillä.

Maaliskuun vaihtoaktiviteetti keskitetyissä pörsseissä vaikutaisi olevan kuukauden puolivälissä hieman helmikuuta edellä eli maaliskuusta näyttäisi tulevan edellistä parempi kuukausi. Tämä tarkoittaa tasaista ja positiviista vaihtoaktiviteetin kasvamista vuoden vaihteen jälkeen.

Sama ilmiö näkyy vielä merkittävämmin hajautetuissa pörsseissä. Tämä on luonnollisesti erittäin positiviista defin näkökulmasta, vaikka dollaripohjainen voluumi onkin vielä murto-osa keskitettyihin pörsseihin nähden.

Uutiset

  • Rock:n Bedrock tuo markkinoille uuden likvidin steikkaustuotteen jossa on panostettu erityisesti käyttöliittymään.
  • Nym on julkaissut zk-proofien päällä toimivat indentiteetti-tokenit, jotka suojaavat käyttäjän identiteettiä.
Vaikka tallettajien talletuksien virallisen ilmoituksen mukaan suojellaan, on tämä silti selkeä osa hallinnann yritystä tukahduttaa ja tappaa kryptomarkkina.
  • Lisää mielenkiintoisia pooleja siis luvassa uudessa lohkoketjussa.

Hey! 👋 Haluaisitko pääsyn kaikkiin Defi Suomen maksullisiin analyyseihin, oppaisiin ja artikkeleihin? Tämän kaiken saat Defi Suomen premium-tilaukselle. Näiden lisäksi saat vielä pääsyn suljettuun Discord-ryhmään, johon julkaistaan päivittäin vinkkejä uusista avautuvista palveluista, tuottopooleista ja tietoturvariskeistä.

Nappaa tästä PYSYVÄ -50 % alennus tilauksen hinnasta: https://www.defisuomi.fi/uutiskirjeen-tilaajien-50


Luettavaa eli pidemmät artikkelit

Tietoturva ja hakkeroinnit

  • Innovattiivinen Euler Financen lainapalvelu hakkeroitiin ja varoja vietiin yli sadan miljoonan edestä. Ikävän hakkeroinnista teki se, että moni muu defiprojekti ja DAO käytti Euleria varojensa hallintaan. Hakkeri on ilmeisesti palauttanut osan varoista tämän jälkeen: https://twitter.com/defiprime/status/1635272106148786176

Työkalut

Tapahtumat


Tsekkaa myös Defi Suomen muut artikkelit

Muut artikkelit: https://www.defisuomi.fi/tag/artikkelit/
Projekti-analyysit: https://www.defisuomi.fi/tag/analyysit/
Oppaat: https://www.defisuomi.fi/tag/oppaat/
Aloittelijoiden sisällöt: https://www.defisuomi.fi/tag/defi-101/
Defin aloittelijan verkkokurssi: https://verkkokurssit.defisuomi.fi/p/defi-101-aloittelijan-opas-defin-maailmaan


Tule mukaan yhteisöön

Telegram-kanava: https://t.me/defisuomi
Discord-serveri: https://discord.gg/Ca3kAKaPyF
Twitter: https://twitter.com/DefiSuomifi
LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/defisuomi
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCzv0iOeQcDcaGHmJ1tXWTYg
Hopium-podcast: https://anchor.fm/hopium-fi
Defi Suomen podcast: https://anchor.fm/defi-suomi

Jaa tämä postaus