Hyvää huomenta suomen sinnikäs defikansa. Tiedän, että tällä hetkellä on vaikea pitää huomiota ja kiinnostusta defissä, mutta haluan muistuttaa, että juuri tälläisinä aikoina tehdään ne parhaimmat sijoitukset tulevaa nousukautta varten. Kukaan ei pysty ennustamaan koska se alkaa, mutta viisas sijoittaja on silloin liikkelle kun ketään muuta ei kiinnosta.


Defi Suomen uutisia

Olin taas pitkästä aikaa höpöttelemässä Lohkoketju-podacstin jaksossa defin tämän hetkisestä tilanteesta. Noin 40 min. sekavaa asiaa kevään ja kesän tapahtumista, sekä hieman huomioita tulevaisuudesta:

Defi Suomen Discordissa tapahtunutta


Haluatko saada pääsyn Defi Suomen suljettuun Discord-ryhmään? 😎 Nappaa tästä naurettavan edullinen (5 €/kk) tilaus tästä: ➡️ https://launchpass.com/defi-suomi/discord.

Saat sillä yhteisön tuen, uusimmat vinkit defipalveluista, hakkeroinneista, artikkeleista, lohkoketjuista ja monista muista sijoittamiseein vaikuttavista tekijöistä.


Markkinatapahtumat

Bitcoinin nousujakson tuottopotentiaali pienenee joka kierroksella, mutta niin tekee myös volatiliteetti ja sitä kautta mielikuva epävakaasta ja epäluotettavasta kryptovaluutasta. Tällä kertaa on odotettavissa 3-5x nousu edelliseen nousumarkkinaan nähden.

Pantera Capitalin ennustus ja laskelmat ehdottavat, että bitcoinin hinta saavuttaisi noin $150 000 dollarin tason seuraavan kierroksen huipulla. Ennustaminen on vaikeaa, varsinkin tulevaisuuden, mutta itse uskon meidän pääsevän 2025 huipuille noin $150k–$300k välille eli heiluntaa on paljon.

InvestAnswerin laskelmissa ETF:llä voi olla vielä huomattavasti merkittävämpi vaikutus bitcoinin hintaan.

Bitcoinin omistusluokkia on ollut tapana jakaa meriaiheisiin luokkiin katkaravuista valaisiin. 2020 tammikuusta lähtien kahta suurimpaa luokkaa lukuunottamatta kaikki omistustasot ovat lisänneet tasaisesti omistustaan. Itse uskon tuolla korkeimmalla humpback whale -tasolla olevan lähinnä pörssien ja merkittävien tahojen omistukset, jotka eivät tee ns. itsenäisiä sijoituspäätöksiä.

Tässä näkyy vielä keskiarvot eri luokkien omistusmääristä.

Hyvä uutinen kaikkien sijoittajien näkökulmasta on, että bitcoin-osoitteiden määrä eli noin 49 miljoonaa, on vasta 0.6 % koko globaalista populaatiosta.

Siirrytäänpä sitten vähän pienempään kuvaan…

Kryptomarkkinat ovat palanneet huomattavan kapeaan kaupankäyntialueeseen, kokeneet puristuneen volatiliteetin jakson ja erittäin vähäisen volyymin. Kaiken kaikkiaan voidaan väittää, että äärimmäinen välinpitämättömyys ja tylsyys kuvaavat parhaiten vallitsevaa tunnelmaa.

Stablecoinit ovat kokeneet jatkuvan laskun supplyssä huhtikuusta 2022 lähtien, kun lunastukset alkoivat LUNA-UST:n romahduksen jälkeen.

Stablecoineista Tetherin USDT jatkaa kasvuaan muiden kustannuksella.

Sekä BTC että ETH ovat kokeneet nettomääräisen pääoman inflow'n vuoden alusta lähtien, mikä on näkynyt niiden realisoituneiden pääomien nousuna jopa 6,8 miljardia dollaria kuukaudessa (BTC) ja 4,8 miljardia dollaria kuukaudessa.

Elokuun lopusta lähtien kaikki kolme varallisuuserää ovat kuitenkin kokeneet paluun neutraaliin tai negatiiviseen pääoman inflow'hon, mikä viittaa siihen, että tietty stagnaatio ja epävarmuus ovat ottaneet vallan.

Lyhyellä aikajänteellä voimme analysoida ostojen ja myyntien suhteellista dynamiikkaa kolmen pääomaisuuserän osalta, jotka siirtyvät keskitettyjen pörssien kautta seuraavilla oletuksilla:

 • BTC:n ja ETH:n dollariarvo, joka siirtyy pörsseihin, kuvastaa "myyntipaineita".
 • Pörssiin siirtyvien stablecoinien dollariarvo heijastaa "ostopaineita" eli samaa mistä Defi Suomi on puhunut jo monta vuotta.

Tarkoituksena ei ole tarkastella absoluuttista suuruutta (sillä oletuksiin liittyy epävarmuustekijöitä), vaan enemmänkin havaita mahdolliset merkittävät muutokset trendissä. Trendien kautta on helpompi tehdä turvallisempia sijoituspäätöksiä.

Bitcoinin osalta mielenkiintoista on, että tällä hetkellä ns. hot supply eli likvidissä muodossa olevat bitcoinit ovat vain noin 2.6 %  realisoituneesta arvosta. Puhutaan siis hyvin vahvasti kuivuneesta markkinasta, jota pyörittää tällä hetkellä vain spekuloijat. Suurin osa positiviisesti bitcoiniin suhtautuvista sijoittajista vain istuu omien bitcoinien päällä kylmäsäilytyksessä (kuten sinunkin pitäisi tehdä 😉)

Sama trendi ilmenee myös long-term ja short-term holdereiden käyttäytymisessä. Bitcoinien päällä istuvien sijoittajien määrä kasvaa tasaisesti, samaan aikaan kun short-term holderit vähenevät.

Tällä hetkellä suurin osa short-term -holdereista on tappiolla eli itse odottaisin heidän myyvän position mikäli pääsemme lähemäs 30k hintatasoa.

Glassnoden kätevä Cointimen True Market Mean -metriikka mittaa keskimääräistä vaihteluväliä bitcoinin hinnalle ja tällä hetkellä olemme sen alapuolella, mutta realised price -metriikan yläpuolella.


Haluaisitko olla tukemassa Suomen ainutta ja sitä kautta tietysti myös laadukkainta defimediaa? Nappaa itsellesi Defi Suomen premium-jäsenyys ja saat mm. pääsyn yli 200 laadukkaaseen suomenkieliseen artikkeliin, defin 101 -verkkokurssiin, oppaisiin ja syväanalyyseihin: https://www.defisuomi.fi/membership

👇👇👇👇👇

Membership
Hopiumia ja alphaa defin pimeässä laaksossa vaeltaville.

Uutiset

Franklin Templeton on nyt myös mukana ETF-kisassa:


Yhtä useampi perinteisen rahoituksen toimija alkaa tuotteistamaan omaa lohkoketjutarjontaansa, ja nyt mukana on Deutsche Bank:

https://watcher.guru/news/deutsche-bank-to-offer-bitcoin-and-crypto-custody-services

Olisipa hienoa nähdä lähitulevaisuudessa kuinka myös suomalaiset pankit tarjoaisivat palveluita lohkoketjussa ja turvallisen onrampin.

MakerDAO ehdottaa Yhdysvaltojen velkakirjojen eli T-Billien tokenisaatiota: https://forum.makerdao.com/t/next-steps-tokenized-t-bills/21977

RWA eli real-world asset -trendi tulee olemaan merkittävä 2024 aikana.

Hieman BNB-lohkoketjussa toimivan Thenan alphaa. Heidän non-dilutoiva malli ja erilaiset buybackit tuovat paljon potentiaalia perp-markkinalle:

ja


Samaan aikaan Compound Financen perustaja on sitä mieltä, että instituutiot eivät ole kuulemma sittenkään tulossa defiin. Haistan tässä itse pientä katkeroitumista nykyisessä markkinatilanteessa, enkä niinkään vahvaa markkinanäkemystä: https://www.dlnews.com/articles/defi/robert-leshner-says-institutional-investors-arent-coming-to-defi/

Itse kirjoitus on kyllä defin näkökulmasta positiviinen, sillä siinä argumentoidaan vain sen puolesta, että instituutiot eivät ole kiinnostuneita natiiveista kryptovaluutoista vaan RWA-pohjaisista digitaalisista valuutoista ja tokeneista.

Coinbase jatkaa Binancen jalanjäljissä ja avaa virallisen tuen Bitcoinin Lighting -maksuille ja siirroille:

Index Coop on eräänlainen hajautettu ETF-rahastopalvelu ja se julkistivat juuri oman multi-chain large cap -indeksinsä, jonka avulla voi sijoittaa isoimpiin projekteihin eri lohkoketjuissa:

Frax Finance on tuomassa uudessa v3:ssa Frax stablecoinin vakuudeksi US velkakirjoja:


Aave-lainapalveluun tuli itselleni kauan kaivatuu ominaisuus eli mahdollisuus vaihtaa lainattua valuuttaa toiseen. Tämän avulla voi käytännössä vaihtaa lennosta kryptoa, jota shorttaa:

Arrakis Financeen eli likviditeetin ja Uniswap v3 -position hallintaan tarkoitettuun työkaluun on tulossa nyt pelkstään LST:n erikoistuneet vaultit: https://mirror.xyz/0x916563f8476b988855af0b8b8A3D56072E1917FA/yTtHIw5My8Kqj0ScYFUDl1SEPpkqkBfn-HE9PFINudQ

Vega-lohkoketju voi olla menestyjä mikäli krypton johdannaismarkkina lähtee kunnolla käyntiin seuraavassa markkinasyklissä:

Yearn Financen oma likvidisteikkaustoken, yETH, on nyt vihdoin livenä: https://yeth.yearn.fi/ Se koostuu useista eri LSD:tä, kuten sfrxETH ,swETH, wstETH ja cbETH.  Steikatun st-yETH:n arvo kasvaa tuoton mukana suhteessa yETH:iin.

Bedrockin kannustinkampanja:


Cegalla avautui ETH steikkaus-vault:


Bumber Finance on vihdoin livenä Ethereumin mainnetissä:


Metamaskia on kritisoitu (aiheellisesti) keskittymisen ongelmasta heidän oman RPC-palvelimen eli Infuran johdosta. Nyt he ovat virallisesti hajauttamassa sen käyttöä ja omistusta tulevan puolen vuoden aikana:

https://cointelegraph.com/news/decentralized-infura-to-launch-first-phase-within-months


Maailmaan on syntynyt uusi Tokenized Asset Coalition, jonka tavoitteena on edistää tässäkin uutiskirjeessä monta kertaa esiin nostettua RWA-trendiä. Mukana on alan ns. heavy hittereitä, kuten Aave, Base, Circle, Coinbase, ja monta muuta.


Mina on privacyyn keskittynyt layer 2 -lohkoketju ja he tuovat nyt omaan mainnetiin ZK-pohjaiset älysopimukset. Ne tuovat uuden tyyppistä ohjelmoitavuutta lohkoketjuun ja toivottavasti jonain päivänä suojaavat defin käyttäjien transaktioita.

Cosmos-lohkoketjussa on nyt livenä oma liquid staking module eli LSD-mekaniikka on rakennettu suoraan lohkoketjuun sisään:

Valoremin uusi optioalusta avautui treidausta varten Arbitrumissa:

Premia Blue

Mikäli optioalustat kiinnostuvat niin suosittelen tutustumaan myös Premia Blue:n (Defi Suomi ei ole sijoittanut Premiaan), joka tuntuu ensimmäistä kertaa tarjoavan oikeasti hyvän treidauskokemuksen on-chain optioille:

Heidän app toimii tällä hetkellä Arbitrumissa: https://app.premia.blue/

ja on saanut myös security auditin:


Voit lukea laajemman postauksen täältä: https://blog.premia.blue/p/premia-blue-next-gen-defi-options-exchange

Tässä vielä pieni tutoriaali Premia Bluen käyttöön:

Uusi L2-appchain, Meliora, on tuloss markkinoille keskittymällä pelkästään fixed income -kategoriaan: https://meliorachain.io/ ja heidän Twitter-tilinsä löytyy: https://twitter.com/meliorafnd


Binancen BNB-lohkoketju on nyt virallisesti laajentunut myös OP-stackin päälle eli opBNB on mainnetissä:

ja pidempi postaus löytyy täältä: https://www.bnbchain.org/en/blog/bnb-chains-l2-opbnb-mainnet-goes-live/

Pike Finance

Pike on tuomassa markkinoille uutta cross-chain likviditeettiin pohjautuvaa lainapalvelua, joka yrittää ratkaista edellisen sukupolven lainapalveluiden ongelmaa pirstaloituneessa likviditeetissä: https://mirror.xyz/pikefinance.eth/mAh54jlvRusjJTCTbSfILwB79Gaub9MZ69JpGul6QZI

Sen ydin on rakennettu Base-lohkoketjun päälle, josta käsin toimintaa koordinoidaan.

Hxro on tuomassa markkinoille zero day -futuureita

ZDF:t ovat futuurisopimuksia, joilla on 25 tunnin voimassaoloaika. Ne toimivat samalla tavalla kuin perinteiset futuurit tai "perp" sopimukset, ja niitä voidaan käydä kauppaa sekä pitkänä että lyhyenä sopimuksen voimassaoloaikana. Jos avoimia positioita ei suljeta tai siirretä ennen erääntymistä, ne selvitetään automaattisesti käyttäjän kaupankäyntitilille USDC-muodossa (kryptovaluutta, joka on sidottu Yhdysvaltain dollariin).

ZDF:t tarjoavat yksinkertaisen rakenteen, joka mahdollistaa kauppiaiden spekuloida helposti (sekä pitkänä että lyhyenä) heidän suosikkikryptovaluutoillaan, mukaan lukien suositut kryptovaluutat kuten BTC ja ETH sekä uusimmat suositut altcoinit.

Vaikka ikuisten futuurien käyttö on yleistynyt kryptovaluuttojen spekuloinnissa, vähittäiskaupan toiminta on ollut rajoitettua niiden monimutkaisuuden vuoksi. ZDF:t tarjoavat yksinkertaisemman kaupankäyntiratkaisun. Ne ovat ominaisuuksiltaan seuraavat:

 • Yksinkertainen ja kätevä työkalu lyhytaikaiseen, marginaalipohjaiseen spekulointiin
 • Päivittäinen erääntyminen taatulla USDC-selvityksellä
 • Ei päivittäisiä rahoituskuluja (funding fee)
 • Ei tarvetta lainata kollateraalia lyhyeksi myymistä varten
 • Kuka tahansa voi luoda niitä, millä tahansa varallisuudella, kunhan sillä on on-chain hintaorakkeli, johon viitata hinnan suhteen

ZDF:t avaavat palvelun market makereille, jotka ovat historiallisesti välttäneet osallistumasta perp-markkinoille alhaisen likviditeetin vuoksi. Taattu päivittäinen USDC-selvitys poistaa huolen siitä, että he jäävät jumiin positioon, josta he eivät pääse eroon kohtuullisessa ajassa. ZDF:t rohkaisevat markkinantekijöitä osallistumaan likviditeetin tarjoamiseen matalan likviditeetin kryptoille.

Luettavaa eli pidemmät artikkelit

Hyvä yhteenveto-artikkeli MEV:stä eli maximum extractable valuesta:

 • MEV (Maximum Extractable Value) tarkoittaa arvoa, jonka validointiprosessiin osallistuvat tahot voivat saada sekvenssoimalla, muuttamalla tai sensuroimalla transaktioita käyttäjien kustannuksella.
 • MEV uhkaa lohkoketjujen perusperiaatteita, kuten reiluutta, läpinäkyvyyttä ja hajauttamista.
 • MEV:n käsite esiteltiin ensimmäisen kerran vuonna 2014 ja formalisoitiin "Flash Boys 2.0" -tutkimuksessa vuonna 2019.
 • MEV on noussut keskiöön DeFi:n (Decentralized Finance) ja NFT:n (Non-Fungible Tokens) suosion kasvun myötä, tuottaen suuria voittoja MEV:n hyödyntäjille ja mainereille/validaattoreille.
 • MEV:n arvioidaan olevan yli 680 miljoonan dollarin arvoinen ja noin 42% transaktioista noudattaa OFAC-sääntöjä (tilanne helmikuu 2023).
 • MEV on mahdollista, koska mempoolit ovat julkisia ja validaattoreilla on täysi kontrolli siihen, mitkä transaktiot sisällytetään ja missä järjestyksessä. Perinteisessä rahoituksessa tämän tyyppinen toiminta on luonnollisesti kiellettyä, koska se tapahtuu salassa.
 • MEV voidaan jakaa harmittomiin ja haitallisiin voittoihin:
 • Harmittomat MEV:t: Transaktiomaksut ja lohkopalkkiot.
 • Haitalliset MEV:t: Arbitraasi, eturivin hyökkäykset, takarivin hyökkäykset, sandwich-hyökkäykset ja sensurointi.
 • MEV:n ymmärtäminen on tärkeää, koska se voi aiheuttaa ongelmia käyttäjille ja vaikuttaa lohkoketjuverkkojen toimintaan.


Realised Market Cap -metriikan perusteet

"Realized market cap" on yksi keskeisimmistä on-chain metriikoista, ja se on olennainen työkalu analyytikoille ja bitcoin-sijoittajille. Tämä metriikka perustuu jokaiselle kolikolle annettuihin hintamerkintöihin viimeisimmän transaktion aikana.

Se on metriikka, joka on käytettävissä suurimassa osassa julkisista lohkoketjuista. Se luo myös pohjan monille analyyttisille malleille, jotka mahdollistavat ainutlaatuisen tavan arvioida markkinoiden toimintaa, sijoittajien tunnelmia sekä rahan liikkeitä kryptomarkkinoilla.

Metriikka kuvaa sijoittajien pelon ja ahneuden reaktioita, jotka ovat perusvoimia, jotka ajavat Bitcoinin markkinasyklejä. Se sisältää komponentteja kuten toteutuneet ja toteutumattomat voitot ja tappiot, jotka ovat erityisen sopivia markkina-analyysiin ja kaupankäynnin strategian kehittämiseen, koska ne kuvaavat taloudellisia kannustimia (pelkoa ja ahneutta).

Lue lisää Glassnoden loistavasta artikkelista: https://insights.glassnode.com/the-realized-cap-foundation/

Yhteenvetoa zk proofeista ja niiden merkityksestä


Alla linkitetyssä artikkelissa käsitellään Zero-Knowledge Proofs (ZK-proofs) -kryptografista tekniikkaa, joka mahdollistaa yhdelle osapuolelle (todistajalle) todistaa toiselle osapuolelle (tarkastajalle) tietävän tietyn tiedon ilman, että itse tieto paljastetaan.

1. ZK-Proofs:

 • Mahdollistaa totuuden todistamisen ilman tietojen paljastamista, mikä suojaa kommunikaatiota ja tiedostojen vaihtoa.
 • Toimii matemaattisen pulman avulla, jonka ratkaisun vain todistaja tuntee.

2. ZK-Proofs tyypit:

 • Interaktiiviset ZK-proofit
 • Ei-interaktiiviset ZK-proofit
 • Tilastolliset ZK-proofit
 • Tietämyksen todisteet (PoK, proof-of-knowledge)
 • Miksaustodisteet kolikoista
 • Sigma-protokollat
 • Bulletproofit

3. ZK-Proofs hyödyt:

 • Yksityisyys: Soveltuu sovelluksiin, joissa yksityisyys on tärkeää, kuten taloudelliset transaktiot ja lääketieteelliset tiedot.
 • Turvallisuus: Erittäin turvallinen ja laskennallisesti mahdoton väärentää ilman salaisen tiedon tuntemista.
 • Tehokkuus: Soveltuu sovelluksiin, joissa nopeus on tärkeää, kuten reaaliaikainen varmennus.

4. ZK-Proofs käyttötapaukset:

 • Kryptovaluutat: Mahdollistaa luottamukselliset transaktiot lohkoketjussa.
 • Henkilöllisyyden varmennus: Mahdollistaa iän, kansalaisuuden tai muiden henkilöllisyyteen liittyvien attribuuttien todistamisen ilman tarpeetonta henkilökohtaista tietoa.
 • Turvallinen tunnistautuminen: Salasanojen tai biometristen tietojen varmennus ilman todellisten tietojen paljastamista.
 • Lääketieteelliset tiedot, äänestys, toimitusketjun hallinta, ym.

5. ZK-Proofs Blockchain-sovelluksissa:

 • ZK-SNARK vs ZK-STARK: Eri ominaisuudet ja kustannukset.
 • ZK-proofs tokenit: Eri ZK-pohjaisilla ratkaisuille on myös omia tokeneita, joilla on omat tokenomicsit ja sijoitusominaisuudet

6. ZK-Proofs Haasteet:

 • Varmennus ei taattu
 • Laskennallinen intensiteetti, todistusten luonti vaatii paljon resursseja
 • Kvanttitietokoneiden uhkat (vaikka tähänkin on olemassa jo ratkaisuja)

Ethereumin merge täyttää 1v!🎂

Vuosi on siis mennyt historiallisesta siirtymästään proof-of-stake (PoS) -konsensusmekanismiin, ja Ethereum on vähentänyt merkittävästi energiankulutustaan ja parantanut verkkoon pääsyä, mutta sillä on edelleen useita teknisiä haasteita edessään. "Merge" -tapahtuma, joka tapahtui 15. syyskuuta 2022, yhdisti Ethereum-pääverkon erilliseen PoS-lohkoketjuun, Beacon Chainiin, vähentäen dramaattisesti sen energiankulutusta ja nosti Etherin deflatorisuutta.

Mergen jälkeen Ethereumista on tullut taloudellisesti deflatorinen, mikä tarkoittaa, että uuden Etherin (ETH) luominen on jäänyt jälkeen siitä määrästä, joka on poistettu tarjonnasta pysyvästi. Tämä on johtanut siihen, että ETH:n kokonaistarjonta vähenee 0,25% vuodessa. Vaikka monet odottivat ETH:n hinnan nousevan tämän deflatorisen paineen vuoksi, toiveet suuresta hinnannoususta ovat törmänneet makrotaloudellisiin vastatuuliin, kuten pankkikriisiin ja kiihtyvään inflaatioon.

Stakingin käyttöönotto on ollut keskeinen osa PoS-päivitystä, ja huhtikuussa 2023 tapahtunut Shapella-päivitys on lisännyt ETH:n stakingia merkittävästi. Nestemäiset staking-palveluntarjoajat, kuten Lido ja Rocket Pool, ovat olleet tämän muutoksen suurimpia hyötyjiä. Lido on tällä hetkellä suurin staking-palveluntarjoaja, halliten 72% kaikista staked ETH:sta.

Vaikka stakingin käyttöönotto on poistanut mainauksen kalliiden laitteistovaatimusten esteet, se on herättänyt huolta nestemäisten staking-palveluntarjoajien (LSD), erityisesti Lido Financen, saamasta kontrollista protokollaan.

Alalla on laajalle levinneitä huolia Ethereum-verkon validoinnin mahdollisesta keskittymisestä, ja monet toimijat pyrkivät rajoittamaan tätä keskittymistä.

Lisäksi Ethereum kohtaa kasvavaa painetta sääntelyyn ja regulaatioon Yhdysvalloissa, mikä on merkittävä huolenaihe markkinoille. Ethereum-verkon keskittymisongelmaan liittyen, Vitalik Buterin on esittänyt ratkaisuja, kuten tilattomuuden (statelessness) konseptin, joka vähentäisi data-vaatimuksia node-operaattoreille lähes nollaan, helpottaen tavallisten ihmisten mahdollisuutta ylläpitää nodeja ja vähentäen samalla kustannuksia ja laitteistovaatimuksia. Tälläisessä tapauksessa Etherumia voisi validoida vaikka älykellosta käsin. Buterin uskoo, että nämä ongelmat eivät ehkä ratkea vielä 10-20 vuoteen.

DappOS - uusi intent-based lompakko

Kuvittele, että sinulla on vallankumouksellinen startup, joka on lanseerannut tuotteen, valmistellut siihen liittyvän sovellusversion, tehnyt markkinointia, hallinnoinut yhteisöä erinomaisesti ja herättänyt ihmisten kiinnostuksen. Kuitenkin käyttäjät eivät ymmärrä käyttöliittymää tai eivät pysty navigoimaan siinä helposti, mikä johtaa merkittäviin ongelmiin tuotteen kasvussa ja adaptaatiossa.

Huono käyttökokemus on yksi pääsyy siihen, miksi suuri osa Web3-infrastruktuureista epäonnistuu heti alkuunsa. Usein sovelluksen uudelleenkäyttö johtuu sen helppokäyttöisyydestä, laadusta ja yhteensopivuudesta, ei vain hyvästä tuotteesta tai asiakaspalvelusta.

DappOS pyrkii tuomaan markkinoille ratkaisun, joka muistuttaa Web3:n Windowsia tai iOS:ää, mutta on parempi. Se integroi ominaisuuksia kuten tilin abstraktio ja intentiokeskeisen arkkitehtuurin, mikä tekee blockchainien kanssa toimimisesta saumattomampaa, helpottaen massojen omaksumista.

DappOS V2 mahdollistaa käyttäjien nähdä ja hallita on-chain varojaan yhdessä selkeässä käyttöliittymässä, ja tarjoaa kolmansille osapuolille ja kryptoprojekteille mahdoolisuuden  auttaa käyttäjiä käyttämään julkisten ketjujen palveluita, mikä luo uusia liiketoimintamahdollisuuksia ja parantaa käyttökokemusta.

DappOS on saanut huomiota johtavilta pääomasijoittajilta ja Binance Labsilta, koska sen uskotaan johtavan uutta "Intent-Centric" suuntausta, joka säästää käyttäjiä monilta nykyisiltä ongelmilta, kuten korkeilta kaasumaksuilta ja hitailta transaktioilta. Defi Suomi tulee nostamaan myös tätä "intentiopohjaista"-mallia tulevaisuudessa vahvemmin esiin.

Verkkosivusto ja app: https://dappos.com/

ja muut linkit: https://linktr.ee/dappos


Aztec rakentaa yksityisyydensuojaa älysopimustasolle


Aztec Labs pyrkii mullistamaan nykyisen blockchain-teknologian suuntaamalla voimavaransa älysopimusten yksityisyyden kehittämiseen, poiketen näin nykyisestä suuntauksesta, jossa keskitytään yleiskäyttöisiin EVM-yhteensopiviin lohkoketjuihin.

Tämä on merkityksellistä, koska yksityisyys on ollut puutteellista nykyisissä blockchain-järjestelmissä, erityisesti kun tarkastellaan EVM:n (Ethereum Virtual Machine) toimintaa ja sen rajoituksia yksityisyyden suhteen. Myös Defi Suomi uskoo, että yksityisyys on eräs tärkeimmistä lohkoketjujen ratkaistavista ongelmista ennen merkittävää adaptaatiota.

Aztec Labs suunnittelee rakentavansa työkalut ja verkoston, joka mahdollistaa kehittäjien luoda yksityisyyttä ensisijaisesti huomioivia sovelluksia. Heidän arkkitehtuurinsa perustuu salattuun UTXO (Unspent Transaction Output) data-arkkitehtuuriin, joka on sama teknologia, mitä Bitcoin käyttää lohkoketjun tilan tallentamiseen. Tämä teknologia, yhdistettynä muihin ominaisuuksiin, kuten nollitodistuksiin (nullifiers), mahdollistaa yksityisten tilamuuttujien luomisen, jotka ovat perustavanlaatuisia älykkäiden sopimusten yksityisyydelle.

Aztecin järjestelmässä ns. yksityiset tilamuuttujat voivat olla muuttuvia ja ne mahdollistavat tietojen lukemisen, muuttamisen tai poistamisen ilman, että yksityisyys vaarantuisi. Tämä on merkittävää, koska se mahdollistaa uusien, yksityisyyttä kunnioittavien sovellusten kehittämisen, jotka voivat mullistaa blockchain-teknologian käyttöä monilla sektoreilla.

Aztec Labs on pyrkinyt poistamaan UTXO:n hallintaan liittyvät komplikaatiot ja vaikeudet, jotta Aztecin älykkäiden sopimusten luominen olisi mahdollisimman samanlainen kuin Ethereumissa, mutta samalla tarjoten paremman yksityisyyden. Tämä on erittäin tärkeää kehittäjille, jotka voivat nyt keskittyä sovellustensa kehittämiseen ilman, että heidän täytyy huolehtia yksityisyyteen liittyvistä seikoista.

Lue lisää täältä: https://medium.com/aztec-protocol/privacy-abstraction-with-aztec-def9da73eb5

Polygon on julkaissut uuden CDK-kehittäjätyökalun


Polygon on äskettäin lanseerannut uuden, avoimen lähdekoodin ja modulaarisen kehitystyökalupaketin (CDK), joka helpottaa Layer 2 (L2) -palveluiden käyttöönottoa. Tämä on huomattavaa, sillä se mahdollistaa Ethereumin laajentamisen internetin laajuuteen hyödyntämällä Zero-Knowledge (ZK) -teknologiaa L2-tasolla.

Polygonin uuden CDK:n käyttöönotto on merkittävä askel, sillä se avaa mahdollisuuden laajentaa blockchain-verkkoja vastaamaan kasvavaa kysyntää, verrattavissa internetin pilvipalveluiden laajentumiseen.

Tämä on keskeistä, koska monet nykyisistä blockchain-ratkaisuista ovat kapasiteetiltaan rajoitettuja ja pirstoutuneita, mikä haittaa niiden suurimuotoista käyttöönottoa. Uusi CDK tavoittelee näiden rajoitusten poistamista tarjoamalla saumattoman integraation ja yhdenmukaisen infrastruktuurin eri ketjujen välille.

CDK hyödyntää ZK-todisteita taatakseen, että ketjujen väliset siirrot ovat sekä nopeita että turvallisia, mahdollistaen näin melkein reaaliaikaiset cross-chain transaktiot. Tämä merkitsee sitä, että käyttäjät voivat hyödyntää likviditeettiä missä tahansa ketjussa ja uusia lohkoketjuja voidaan integroida jouhevasti tarpeiden mukaan.

Tämä on erityisen merkittävää, sillä se luo uusia mahdollisuuksia blockchain-teknologian kehittelyyn ja soveltamiseen, edistäen näin teknologian laajempaa käyttöönottoa ja innovointia alalla.


Tietoturva ja hakkeroinnit

Pepen Telegram hakkeroitu:

Työkalut


Messari toi markkinoille oman työkalun pelkästään eri DAO:n ehdotusten (proposal) seurantaan:

https://messari.io/governor/proposal-tracker

Wallet Labels on työkalu johon on koottu yli 7,5 miljoonaa lompakon osoitetta ja sen avulla voi esimerkiksi etsiä tunnettujen sijoittajien tai protokollien lompakoiden osoitteita: https://www.walletlabels.xyz/

Uusi Account Abstractionia hyödyntävä lompakko, Clave: https://twitter.com/getclave ja heidän verkkosivuna: https://www.getclave.io/

Huom. uusien lompakoiden käytössä ja testauksessa kannattaa olla aina hyvin varovainen, koska niitä ei ole vielä kunnolla altistettu markkinoille ja hakkereille, vaikka olisivatkin monipuolisesti auditoitu.

Uniswap näyttää nyt käyttöliittymässä tokeneiden potentiaalisen myynti- ja ostoveron:


Metamask tukee nyt myös Bitcoinia hyödyntäen uutta Snaps-toiminnallisuutta:


Tsekkaa myös Defi Suomen muut artikkelit

Muut artikkelit: https://www.defisuomi.fi/tag/artikkelit/
Projekti-analyysit: https://www.defisuomi.fi/tag/analyysit/
Oppaat: https://www.defisuomi.fi/tag/oppaat/
Aloittelijoiden sisällöt: https://www.defisuomi.fi/tag/defi-101/
Defin aloittelijan verkkokurssi: https://verkkokurssit.defisuomi.fi/p/defi-101-aloittelijan-opas-defin-maailmaan


Tule mukaan yhteisöön

Telegram-kanava: https://t.me/defisuomi
Discord-serveri: https://discord.gg/Ca3kAKaPyF
Twitter: https://twitter.com/DefiSuomifi
LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/defisuomi
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCzv0iOeQcDcaGHmJ1tXWTYg
Hopium-podcast: https://anchor.fm/hopium-fi
Defi Suomen podcast: https://anchor.fm/defi-suomi

Jaa tämä postaus