Moni kryptovaluuttoihin tutustuva aloittelija kummastelee lompakoiden oudon näköisiä teksti- ja numerorimpsuja, joita kutsutaan osoitteiksi. Miksi ihmeessä niiiden pitää olla niin vaikeasti muistettavia ja epämääräisiä? Tässä artikkelissa avaan aloittelijoille sitä mitä kryptolompakoiden osoitteet ovat, miten niitä muodostetaan ja millä tapaa voit välttää virheet lompakon osoitteita käytettäessä.

Esimerkki transaktiosta, jossa näkyy lompakon osoite ja älysopimuksen osoite.

Heti alkuun on tehtävä selväksi se, että kryptovaluutat eivät koskaan ole varsinaisessa kryptolompakossa. Kryptolompakossa, kuten selainlompakossa (Metamask) tai hardware-lompakossa (Ledger, Trezor), säilytetään vain ns. privaattiavainta, jolla lohkoketjussa tapahtuvia tapahtumia hyväksytään ja allekirjoitetaan.  

Vaikuttaako sekavalta jo nyt? Mennäänpä siis muutama askel taakse päin.

Mikä osoite on siis oikein on?

Eri lohkoketjut muodostavat lohkoketjun lompakon osoitteen hieman eri tavalla.

Yleinen periaate kuitenkin seuraava: lompakon luonnin yhteydessä ensin muodostetaan seed phrase eli avainsanalista. Tämä avainsanalista on käyttäjälle helpompi muistaa ja tallettaa kuin 128 erilaista merkkiä ja numeroa. Niiden tapauksessa yhdenkin merkin virhe estäisi lompakon palauttamisen. Jos seed phrasen luonnin magiikka kiinnostaa tarkemmin, kannattaa lukea tämä artikkeli.

Seed phrasen avulla voidaan muodostaa uusia privaattiavaimia (private key), joilla on vastinparina aina ns. julkinen osoite.

Tämä on ns. julkisen avaimen kryptografiaa (public key cryptography) eli se sisältää aina käyttäjän salaisen ja suojassa pidettävän yksityisen avaimen ja muille vapaasti jaettavissa olevan julkisen avaimen.

Tämän julkisen avaimen avulla voidaan muodostaa sitten lohkoketjun virallinen julkinen lompakon osoite, johon varoja voidaan lähettää. Privaattiavainta voisi verrata perinteisessä pankkimaailmassa sinun käyttäjätunnukseen ja salasanaan. Julkinen lohkoketjun osoite on taas sinun IBAN-tilinumeroa vastaava tieto.


Haluaisitko oppia defin perusteet?

👇 Nappaa tästä -30 % alennus Defi Suomen suosittuun aloittelijoiden kurssiin! 👇 Kurssi on saanut 10/10-palautteen kaikilta asiakkailta ja siinä on 30 päivän rahat takaisin -takuu.

Defi 101: aloittelijan opas defin maailmaan
Linkki Defi Suomen suosittuun verkkokurssiin

Kertauksena vielä:

  1. Seed phrase: tämä on 12 tai 24 sanasta muodostuva avainsanalista, jonka avulla käyttäjä voi palauttaa lompakon haltuunsa. Tätä avainsana listaa ei koskaan saa tallettaa digitaaliseen muotoon tai näyttää kenellekkään ulkopuoliselle. Sen avulla käyttäjän varat voidaan ottaa haltuun. Myöskään kukaan defipalvelun admin-käyttäjä ei koskaan kysy tai tarvitse tätä seed phrasea eli kaikki sitä pyytävät ovat lähtökohtaisesti huijaamassa sinua.
  2. Private key / yksityinen avain: tämä on talletettuna käyttämääsi kryptolompakkoon. Tämä privaattiavain on usein suojattu lompakkokohtaisella pin-koodilla. Kun hyväksyt transaktioita lompakon avulla (esim. Metamaskin selainlompakossa tai Ledgerin hardware-lompakossa) sinun pitää tyypillisesti ensin autentikoida pin-koodin avulla. Tämän jälkeen lompakko käyttää sinun puolestasi privaattiavainta osoittaakseen varsinaiselle lohkoketjulle, että sinulla on oikeus tehdä transaktio. Esimerkiksi Metamaskissa voi olla saman seed phrasen takana useita eri lompakoita, joista jokaisella on oma privaattiavain. Voit myös exportata tämä privaattiavaimen talteen mutta alkuperäisellä seed phraselle voidaan palauttaa myös kaikki luodut privaattiavaimet ja niiden lompakot.
  3. Julkinen osoite: tämä on osoite, johon kryptovaluuttoja voidaan lähettää ja vastaanottaa. Julkista osoitetta voidaan lähettää ulkopuolisille. Sen avulla kuka tahansa voi nähdä mitä eri transaktioita lompakossa on tapahtunut. Tämä on tärkeä eri perinteisen pankki- ja rahoitusmaailman välillä, koska lohkoketjuissa kaikki tapahtumat ovat julkisia, mutta lompakon omistajat tuntemattomia. Pankkimaailmassa pankki taas tuntee pankkiosoitteeen omistajan, mutta tapahtumat ovat ulkopuolisille salaisia.

Miten välttää virheet osoitteiden kanssa

Moni aloitteleva defikäyttäjä saattaa silloin tällöin tehdä erilaisia virheitä lohkoketjun osoitteita käytettäessä. Listaan tässä tyypillisimpia tapoja, joilla virheitä ja varojen menettämistä voi vättää.

Tämä artikkeli näkyy vain tasoille: Premium tai Defi 101: sisällöt aloittelijalle

Liity mukaan ja upgraidaa tilisi taso nähdäksesi tämän artikkelin.

Liity mukaan Onko sinulla jo tili? Kirjaudu