Hyvää sunnuntaita jälleen kerran Defi Suomen ilmaisen viikkokirjeen parista. Heti alkuun muistutus, että mikäli kaipaat Defi Suomen artikkeleihin uusia sisältöjä, voit toivoa aiheita tämän työkalun kautta: http://defisuomi.idea.informer.com/. Tämän lisäksi kaikille premium-tilaajille on maksullisessa Discord:ssa oma kanava, jossa uusia oppaita ja työkaluja voi myöskin toivoa.

Defi Suomen Defi 101: Aloittelijan opas defin maailmaan -verkkokurssin alennus-% tippuu jälleen tänään. Mikäli haluat hyvän kokonaiskuvan defistä ja sen erilaisista sijoitusmahdollisuuksista, tämä on tällä hetkellä kattavin ja kokonaisvaltaisin kurssi, joka on suomeksi saatavilla. Tämän viikon alennus on vielä -30 %, jonka jälkeen se pienenee edelleen.

👇 Nappaa -30 % alennus tästä 👇

Defi 101: aloittelijan opas defin maailmaan

Ps. kannattaa myös muistaa, että ostamalla verkkokurssin nyt, saat käyttöösi myös kaikki tulevat päivitetyt tai käyttäjien toiveesta lisätyt materiaalit.

Markkinakatsaus

Markkinoita riepotteli tällä viikolla Yhdysvaltojen keskuspankin korkopäätökset. He ovat ottaneet päättäväisen linjan ajaa Yhdysvaltojen talous taantumaan, jotta kotimainen kysyntä saadaan laskemaan ja sitä kautta inflaatiopainetta hellitettyä. Tämä tarkoittaa luonnollisesti riskisijoituksille, kuten teknologialle ja kryptomarkkinoille voimakasta volatiliteettiä.

Defifarmaajan näkökulmasta tällä ei pitäisi olla juurikaan suurta merkitystä mikäli omat sijoitukset ovat vain järkevästi hajautettu ja farmattavat tokenit ovat turvallisia, kuten vaikkapa ETH, wBTC tai stable coinit.

Koko defin market cap laahaa alkukesän lukemissa. Toki tämä on dollarimääräinen arvo, mutta osaltaan kuvastaa karhumarkkinan tunnelmia. Itse olen ns. kassavirtasijoittaja, eli minua lähinnä kiinnostaa päivittäinen defistä saatava passiivinen tulo, koska se mahdollistaa defin tuottojen varassa elämisen. Mutta moni satunnaisesti defiä käyttävä sunnuntaisijoittaja on varmasti poistunut markkinoilta ja odottelee seuraavaa nousumarkkinaa.

Kannattaa tosin muistaa, että edellisen nousumarkkinan suurimmat voitot tehtiin nimenomaan ostamalla kryptovaluuttoja alennusmyynnistä silloin kun kukaan muu ei halunnut niitä ostaa. Sijoittajalta tämä markkinatilanne vaatii vain kärsivällisyyttä istua käsien päällä odottamassa parempia aikoja.

Uutiset

Soul-bound tokenit ovat Vitalik Buterinin innovoiva konsepti, jossa pyritään rakentamaan käyttäjäkohtainen NFT-token, jota ei voi lähettää lompakosta pois. Sen avulla pyritään paremmin tunnistamaan ns. Sybil-hyökkäys eli tilanne, jossa yksi ja sama käyttäjä hyödyntää useampaa lompakkoa esimerkiksi äänestämisessä tai airdroppien keräämisessä. Vaan missä kaikkialla nämä soul-bound NFT:t ovat jo käytössä: https://twitter.com/DefiIgnas/status/1570682524795564035

Cosmoksen Osmosis-pörssissä on nyt käytettävissä uusi dex-aggregaattori, joka etsii käyttäjälle halvimman vaihtohinnan: https://twitter.com/tfm_com/status/1571182301664497665. Cosmoksesta puuttuu Ethereumissa oleva vahva dex-aggregaattorimarkkina. Osaltaan tämä johtuu siitä, että Ethereum on ns. synkroninen layer 1 -lohkoketju, kun taas Cosmoksen eri lohkoketjut ovat asynkronisia eli niiden välillä on vaikeampaa tehdä samanaikaisia transaktioita.

Ethereumin mergen jälkeen syntyi useampi eri proof-of-work -versio vanhasta lohkoketjusta. Tässä artikkelissa on kuvattu niiden eroja: https://tokeninsight.medium.com/which-eth-fork-are-you-holding-are-these-forks-valuable-ea7286d59693

Defi Suomi on jo aiemmin nostanut esiin kiinteiden korkojen merkityksen defin innovaatioille. Niiden varaan pystytään rakentamaan täysin uusia palveluita. Eräs kiinteästi hinnoiteltuja lainoja tarjoava defipalvelu on Notional ja siitä löytyy asiaa aiemmista premium-artikkeleista. Nyt myös muut mediat nostavat asian merkityksen esiin: https://cointelegraph.com/news/fixed-interest-rates-to-create-a-defi-2-0-for-institutions-says-former-bank-exec

Robinhood on lisännyt USDC:n kryptovalikoimaansa eli adaptaatio kasvaa hiljalleen myös karhumarkkinassa: https://twitter.com/robinhoodapp/status/1572215405791580164?s=46&t=Ugq6A8GVirGySMSgPojWIA

Yhdysvalloissa vireillä lakialoite, joka kieltäisi algoritmisesti toimivat stable coinit: https://twitter.com/tier10k/status/1572344275203133440?s=46&t=3T5JajZJhFrhrnqi9KdJzw. Lakialoitteessa on tosin tärkeää huomata, että se koskee täysin algoritmisesti toimivia stable coineja ja on voimassa vain uusien projektien suhteen seuraavan kahden vuoden ajan.

Mikä on halvin tapa tai reitti päästä euroista etheriin? Juuso Roinevirta testasi: https://twitter.com/roinevirta/status/1572534018863931396?s=46&t=X_3Hb8D9QLs3ThnVSGZ1Wg

Iran alkaa testaamaan digitaalista Rialia: https://www.coindesk.com/policy/2022/09/21/iran-to-start-testing-a-digital-rial-this-week/. Vaikka kryptomarkkinassa on regulaation näkökulmasta paljon uhkakuvia ja pelottelua, kannattaa myös seurata globaalia adaptaatiota ja kehityksen vauhtia.

Optimism-lohkoketjulta alkaa ideat loppumaan kesken, sillä heillä käynnistyy Arbitrumilta lainattu idea: tutustu Optimism-lohkoketjuin ja tienaa sillä NFT:tä https://twitter.com/optimismfnd/status/1572284493318488070?s=46&t=b1rMxDxeI5N91U9uWyS4lg

Helium julkaisi yhteistyösopimuksen T-Mobilen kanssa. Ehkä Heliumille alkaa tulla tulevaisuudessa oikeaakin käyttöä pelkän tokenin printtaamisen sijaan: https://twitter.com/tier10k/status/1572244764237471749?s=46&t=GaqzxFEHBs5XzHq7HVNCHA. Heliumin haaste tähän asti on ollut naurettavan pieni käyttöaste heidän IoT-verkkopalvelulleen. Se on houkutellut mukaan lähinnä Helium-verkkoa tarjoavia toimijoita, mutta ei varsinaisia verkon käyttäjiä.  Tämä uutinen voi tuoda uutta toivoa Heliumiin sijoittaneille. Pitkällä aikavälillä hajautettu mobiiliverkko voi olla toimialaa uudistava innovaatio.

Mitä kuuluu Fantomin ekosysteemille: https://www.nansen.ai/report/nansens-fantom-quarterly-report-q2-2022. Nansen kvartaaliraportit ovat täyttä asiaa ja mikäli olet ollut mukana Fantomin ekosysteemissä ja kiinnostaa kuulla onko ketjussa vielä elinvoimaa niin kannattaa lukaista raportti.

EU:n MiCA-lainsäädännöstä on näillä näkymin tippumassa pois aiemmat rajoitukset stable coinien suhteen: https://www.theblock.co/post/171740/stablecoin-restriction-dropped-from-e-u-digital-asset-framework. Tämä on yllättävä uutinen suhteutettuna aiempaan uutiseen Yhdysvaltojen algoritmisten stable coinien regulaatiosta.

Norja alkaa käyttämään Ethereumia tulevan CBDC eli digitaalisen keskuspankkirahan lohkoketjuna: https://www.finextra.com/newsarticle/40967/norwegian-central-bank-taps-ethereum-for-cbdc-work. Toki on tarkennettava, että kyseessä on tässä vaiheessa vielä ns. sandbox-versio testausta varten, mutta uutinen on silti mukavan positiivinen signaali mergen jälkeiseen apatiaan.

Uniswapin vastamuodostetun Foundation ensimmäiset tukirahat ovat nyt jaettu: https://mirror.xyz/devi731.eth/Dy705L0V2MufftJ-x4zgAhfILw2yE18RY0lNsVN3mEA. Jatkossa näitä tukirahoja pyöritetään Uniswap Grants Programin (UGP) kautta. Tukea jaettiin yhteensä $1.8 miljoonan edestä 14 eri projektiin. Eräs mielenkiintoisimmista oli Uniswap Diamond -projekti, joka lähtee rakentamaan Uniswapiin enemmän ammattilaisten käyttöön tarkoitettuja työkaluja sekä API-rajapintoja.

Github on palauttanut Tornado Cashin kehittäjätilin takaisin käytettävksi: https://twitter.com/preston_vanloon/status/1572958754395811841

Defi Suomen uusimmat artikkelit


Millainen on Cosmos-ekosysteemi sijoituskohteena ja minkälaisia mahdollisuuksia siellä on defisijoittajalle? Lue Defi Suomen kattava opas siitä miten päästä liikkeelle tämän varteenotettavan L1-lohkoketjun kanssa:

Cosmos ja $ATOM-token sijoituskohteena + vinkit kolmesta Cosmos-pohjaisesta lohkoketjusta
Cosmos lähti kehittämään jo vuonna 2014 proof of stake -pohjaista lohkoketjua ja sen teoreettinen pohja toimi myös innoittajana Ethereumille ja sen perustajalle, Vitalik Buterinille. Moni Cosmoksen innovaatio, kuten vaikkapa Tendermint-konsensus -mekanismi, on toiminut innoittajana muille lohkoketju…

Defi Suomen perjantaisessa Alpha-raportissa oli taas mielenkiintoisia alkuvaiheen lohkoketjuja ja uusia projekteja:

  • Uusi Arbitrumiin vasta avautumassa oleva AMM-malli, joka pyörittää sijoittajan puolesta automaattista Uniswap v3 -positiota. Sen avulla sijoittaja saa normaalia likviditeettifarmausta korkeammat tuotot.
  • Lista neljästä uudesta layer 1 -tason lohkoketjusta, joita Defi Suomi seuraa.
  • Uusi EVM-pohjainen lohkoketju, joka pohjautuu olemassa olevaan serveriekosysteemiin ja sen hajautukseen.
  • Uusi stable coin -malli, joka pohjautuu delta-neutraaliin positioon. Sen steikkaukselle maksetaan mukavaa 50 % APR-tuottoa.
  • Avalanchessa kohta avautumassa oleva defialusta, joka tarjoaa itsestään takaisin maksavia lainoja ja velkapositioita, joita ei voi likvidoida.
Alpha-raportti viikko 38
Tällä viikolla Defi Suomen alpha-raportissa muutamia mielenkiintoisia uusia projekteja ja lanseerausvaiheessa olevia lohkoketjuja, joihin törmäsimme tällä viikolla. Tuttuun tapaan mikään tässä raportissa mainittu kryptovaluutta ei ole kannustin tai neuvo sijoittaa siihen. Krypto- ja defisijoittamise…

Lauantainen Defifarmaajan raportti taas nosti esiin monia mielenkiintoisia blue chip -sijoitustilaisuuksia, joista sijoittajalle maksetaan pävittäin 20-100 % APR-vuosituottoja.

  • USDC-pohjainen pooli Optimism-lohkoketjussa maksaa 18 % vuosituottoa USDC ja OP -tokeneina
  • Samassa ketjussa toimiva lainapalvelu antaa USDC:lle taas 24 % tuoton ja wBTC:llekin mukavan 10 % vuosituoton.
  • Jos tämä ei vielä riitä niin myöskin Optimism:n puolella toimiva pienempi hajautettu pörssi (dex) maksaa ETH-USDC -parille likviditeetin tarjoamisesta 47 % APR-tuoton ja ETH-wBTC -parillekin huiketa 20 %. Tälläisiä tuottoja ei ole nähty sitten viime alkutalven.
  • Mukana myös yksi vinkki Avalanchen puolelta, jossa likvidin Avax-tokenin steikkauksesta maksetaan 7 % ja samaan palveluun on avautunut veToken-mallin lukitusmahdollisuus governance-tokenille.
  • Linkki pidempään postaukseen, joka selittää miksi Uniswap on itse asiassa raportoinut virheellisesti pooliensa koon ja likviditeetin. Artikkelissa selvennetään myös mitä tämä tarkoittaa defifarmaajan kannalta.
  • Mikäli Uniswap V3 Ethereumin päälohkoketjussa on liian kallis kaasumaksujen vuoksi, raportissa on vinkki uudesta Polygonissa avautuvasta palvelusta, joka tarjoaa automaattisen Uniswap V3 -position hallinnan sijoittajan puolesta.
  • Raportin lopussa vielä jälkiruuaksi nostot Uniswapin pooleista muutamassa eri lohkoketjussa, jotka maksavat likviditeetin tarjoajalle 50-100 % tuottoja blue chip -pooleissa.
Defifarmaajan viikkokirje 38
Tällä viikolla defifarmaajan viikkokirjeessä on monia mielenkiintoisia tuottotilaisuuksia tarjolla. Osa pooleista maksaa huomattavan korkeita tuottoja isoille ja turvallisille blue chip -tokeneille, kuten vaikkapa ETH tai wBTC.: * USDC-pohjainen pooli Optimism-lohkoketjussa maksaa 18 % vuosituotto…

Luettavaa eli pidemmät sisällöt

Hyvä yhteenveto kaikesta tutkimustyöstä jota zero knowledge proof -pohjaisilla teknologioilla on takanaan: https://a16zcrypto.com/zero-knowledge-canon/

Onko Ethereum ”security” kuten SEC haluaisi sen määrittää: https://isethereumasecurity.com/. TL;DR: Ei.

Tämä artikkeli näkyy vain tilaajille

Liity mukaan ja saat pääsyn kaikkeen ilmaiseen sisältöön.

Liity mukaan Onko sinulla jo tili? Kirjaudu