Markkinakatsaus

Tällä viikolla markkinaa heilutteli tuttuun tapaan CPI- eli inflaatioluvut. Ne olivat hieman heikommat kuin mitä markkinat odottivat, jonka johdosta riskiassetit, kuten teknologiaosakkeet ja kryptomarkkina romahtivat 3-5 %. Tämä tilanne kuitenkin palautui muutamassa päivässä takaisin kryptomarkkinan osalta eli ostajia oli odottamassa ostopaikkaa runsaasti.

Defimarkkina jatkaa TVL:n näkökulmasta mateluaan $50–$60 miljardin välillä. Uutta rahaa ei ole tulossa markkinalle, mutta sitä ei ole myöskään poistumassa.

Defifarmeissa ja -palveluissa on taas edelleen hyviä tuottoja tarjolla. Eilisessä Defifarmaajan uutiskirjeessä oli mainittu 4 erilaista defipalvelua, jossa ETH:lle saa 5-15 % APR-tuottoa eli mukavaa kassavirtaa ja passiivista tuloa samalla kun istuu käsien päällä odottamassa markkinan toipumista.

Uutiset

EU tutkii mahdollisuutta automatisoidulle defin seurannalle regulaation näkökulmasta: https://www.theblock.co/post/175920/eu-commission-seeks-automated-ethereum-defi-monitoring. Sinänsä tässä uutisessa ei ole oikeastaan mitään uutista, koska kaikki Ethereumin ja muiden lohkoketjujen tapahtumat ovat jo nyt julkisia. EU on harkitsemassa ennen kaikkea regulaation tarpeisiin suunnitellun työkalun rakentamista. Mitä ikinä se sitten saattaa tarkoittaakkaan.

Degen-sijoittajat pitävät huolta Ethereumin tulevaisuudesta. Micro capin treidausaktiviteetin johdosta Ethereumista tuli tällä viikolla vahvasti deflatorinen: https://twitter.com/0xfoobar/status/1579258215594102786. Nyt tilanne on jo hieman rauhoittunut. Voit seurata Ethereumin deflaatiota / inflaatiota tämän sivuston kautta: https://ultrasound.money/

Polygonin zkEVM on lanseerattu testiverkkoon: https://www.coindesk.com/tech/2022/10/10/ethereum-scaling-tool-polygon-launches-its-zkevm-public-testnet/. Polygon käy nyt kovaa kisaa zkSync:n vastaavaa tuotetta vastaan, joka on julkaisemassa lopullista tuotettaan jo tämän kuun aikana.

Curve Finance sallii jatkossa factory pooleille palkkioiden maksamisen projektin omina tokeneina: https://thedefiant.io/curve-permissionless-rewards. Aikaisemmin tämä vaati CurveDAO:n hyväksyntää, mutta nyt tämä avautuu projektien käytettäväksi vapaasti.

Tämä on merkittävä uutinen. zkIBC on tuomassa Cosmoksen ekosysteemistä tuttua IBC:tä eli eri lohkoketjujen välistä protokollaa myös Ethereumiin: https://www.zkibc.com/. Tämä pyörisi Ethereumin light clientin ja ZK proof -pohjaisen teknologian avulla. zkIBC:n avulla Ethereumissa ja Cosmoksessa toimivien palveluiden likviditeettiä voidaan yhdistää ja muodostaa mielenkiintoisia defi-innovaatioita tämän päälle. Projekti on sen verran alkuvaiheessa, että testiverkko on avautumassa vasta myöhemmin.

Messarin raportti Osmosis-lohkoketjusta: https://messari.io/report/state-of-osmosis-q3-2022. Q2:n nähden treidausaktiviteetti oli vahvassa laskussa, mutta tämä johtui pitkälti Q2:ssa tapahtuneesta Terran romahduksesta ja siihen liittyneestä kasvaneesta treidausvoluumista. Samaan aikaan kuitenkin Osmosis:een lukittu varallisuus kasvoi +37 % eli sijoittajien pääomia tuli alustalle lisää. Kaiken kaikkiaan Cosmos Hub:n v2:n lanseerauksen myötä, myöskin Cosmoksen isoimman ja tärkeimmän dex-lohkoketjun tulevaisuus näyttää valoisalta. Osmosis-lohkoketjussa on tällä hetkellä hyvin korkea inflaatio, mutta emissio-aikataulun mukaan se tippuu tulevien vuosien aikana. Tämä nykyinen inflaatio aiheuttaa luonnollisesti vahvaa myyntipainetta $OSMO-tokenille, mutta mikäli Cosmos-ekosysteemi nousee Ethereumin rinnalle, on siinä myös iso kasvumahdollisuus tulevina vuosina.

Uniswapin käyttöliittymä uudistui: hhttps://uniswap.org/blog/refreshed-web-app. Uusi käyttöliittymä tuo paremmat hakutoiminnot ja uuden Tokens-tabin, jonka kautta voi selata ja vertailla eri kryptovaluuttoja.

Metamaskiin on tulossa natiivituki NEAR-lohkoketjulle: https://twitter.com/resdegen/status/1580138159517888512. Tämä on bullish-uutinen NEAR:n ekosysteemin kannalta, sillä Metamask on suosituin selainlompakko ja aiemmin varojen siirtäminen NEAR:iin vaati oman erillisen lompakon käyttämistä.

Tether on hiljalleen taustalla vähentänyt USDT:n vakuutena olevien yritysten lainapapereiden määrää ja nyt se on päässyt niistä vihdoin kokonaan eroon: https://twitter.com/paoloardoino/status/1580602270244548614. Tämän jälkeen Tetherin USDT:n vakuutena on siis pääasiassa Yhdysvaltojen velkaa ja money market -rahastoja.

Perinteisellä 60/40-portfoliolla, jossa sijoitetaan 60% osakkeisiin ja loput velkakirjoihin, on ollut huonoin tulosvuosi sataan vuoteen:


Defi Suomen uusimmat artikkelit

Miten sijoittaa rapumarkkinassa? Defi Suomen uusin strategiaopas esittelee 4 erilaista strategiaa ja defipalvelua, joilla sijoittaja voi tienata päivittäistä kassavirtaa ilman, että sijoituksen arvo vaihtelee markkinoiden liikkeiden mukana.

Miten sijoittaa rapumarkkinassa?
Nyt kun kryptomarkkina on tuskallisesti ja lukuisten likvidointien kautta laskeutunut tukevammalle tasolla, jatkamme todennäköisesti vielä jonkin aikaa ns. rapumarkkinassa eli kurssit matelevat hiljalleen vaakatasossa eteenpäin. Rapumarkkinassa kurssit voivat väliaikaisesti nousta positiivisten uut…

Perjantaisessa alpha-raportissa oli tällä kertaa vain kaksi mielenkiintoista alkuvaiheen projektia. Toinen on zkEVM-kisaan mukaan tullut 4. vaihtoehto, joka on vasta whitepaper vaiheessa ja toinen mielenkiintoinen defi-innovaatio, jossa käyttäjä voi ottaa vakuudetonta 5x-lainaa.

Alpha-raportti viikko 41
Tällä kertaa perjantainen alpha-raportti onkin normaalia lyhyempi. Joka viikko ei kymmeniä uusia lohkoketjuja lanseeratakaan. Mukana on vain pari uutta projektia, joista toinen on whitepaper-vaiheessa oleva zkEVM-lohkoketju ja toinen defipalvelu, joka tarjoaa osa-vakuudellista 5x-lainaa. Taiko T…

Defifarmaajalle oli tarjolla taas defipalvelu, joka pyörittää sijoittajan puolesta automaattisia defistrategioita, näistä ensimmäisenä Aave-lainapalvelun stable strategiaa, joka tarjoilee +17 % APY-vuosituottoa. Raportissa oli myös Optimism-lohkoketjussa toimiva innovativiinen defipalvelu, jossa on aktiivisesti manageroidut likviditeettipositiot. Näiden avulla defisijoittajalle tarjoillaan 3-30 % tuottoja single side -talletukselle. Tämän lisäksi raportin lopussa on vielä nostettu esiin 4 erilaista defifarmia, jossa sijoittaja saa 5-15 % APR-tuottoa ETH-talletukselle ilman impermanent loss -riskiä.

Defifarmaajan viikkokirje 41
Hyvää lauantaita te aktiiviset defifarmaajat! Vaikka krypto- ja sijoitusmarkkina kärsii keskuspankkien kiristävästä rahapolitiikasta, defimarkkinat maksavat siitä huolimatta loistavia tuottoja ja tarjoavat sitä kautta jatkuvaa passiivista tuloa. Tätä tuloa voi käyttää joko elämisen arkikuluihin, vai…

Luettavaa eli pidemmät sisällöt

Ethereumin seuraava skaalausvaihe on sharding, ja ennen kaikkea teknologia nimeltä danksharding. Mistä ihmeessä tässä kryptisen tuntuisessa nimessä on oikein kyse? https://twitter.com/odin_free/status/1578310452035358722?s=12&t=tITFH-8cnVXEP7RHvwk2Qw

Hyper app:t ovat internetin hajautetun omistuksen verkkopalveluita: https://www.pentagon.xyz/hyperapps.html

Delphi Labsin mielenkiintoinen ehdotus eri ketjujen välillä jaetusta likviditeetistä hyödyntäen uutta slAMM-mallia: https://members.delphidigital.io/reports/slamm-unified-model-cross-chain-liquidity/. Tämän avulla defialustojen likviditeetti paranisi, joka taas nostaisi pääoman tuottoa, koska se ei makaisi fragmentoituneena pitkin eri lohkoketjuja ja defipalveluita.

Defi Suomi on jo kuukausia hehkuttanut Fraxin ekosysteemiä ja sen ympärille kasvavaa arvoa. Kaikki tämä heijastuu ennemmin tai myöhemmin ekosysteemin governance-tokenin, eli FXS:n arvossa, sillä se on riiippuvainen Frax-stable coinin market capista. Niille kenelle Frax on vielä suhteellisen tuntematon sopii tämä Tokemakin blogissa julkaistu kirjoitus: https://www.tokebase.xyz/the-liquidity-wars-empire-of-frax/

Kiinnostaako sinua miten Aave-lainapalvelun korkolaskennan matematiikka on rakennettu? Tässä kätevä Barry Friedin twiitti, jossa tätä asiaa on avattu yksinkertaisten esimerkkien kautta: https://twitter.com/BarryFried1/status/1580649633058996226

1,5 tunnin dokumentti Coinbasen matkasta iTunesissa: https://itunes.apple.com/us/movie/coin/id1643208919

Hakkeroinnit ja tietoturva

Mitä voit tehdä mikäli kryptovaluuttasi on hakkeroitu: https://analybits.medium.com/how-to-recover-stolen-crypto-bitcoin-or-eth-bb807d65b470 ja toinen kattavampi resurssi: https://officercia.mirror.xyz/wSvKI5p91-GYcun1aAyMMjNbpkgKnp7qIxVIqc1sXZk

Tämä artikkeli näkyy vain tilaajille

Liity mukaan ja saat pääsyn kaikkeen ilmaiseen sisältöön.

Liity mukaan Onko sinulla jo tili? Kirjaudu