Mikä on Uniswap?

Uniswap on hajautettu pörssi eli decentralized exchange ja ylivoimaisesti käytetyin hajautetun rahoituksen sovellus. Siitä ei pääse yli eikä ympäri sillä päivittäinen vaihtovolyymi kirjoitus hetkellä on noin 2 miljardia dollaria ja lähin kilpailija, PancakeSwap, pääsee noin neljännekseen siitä. Vertailun vuoksi Helsingin pörssi vaihtaa päivittäin noin 450 miljoona dollaria.

Miten Uniswapia käytetää, mihin kiinnittää huomiota tehdessäsi vaihtoja ja mitä se vaihtaminen maksaa? Jatkan niistä pian, mutta paneudutaan ensin hieman Uniswapin taustoihin.

Uniswapin lyhyt historia

Protokollan kehittäjä on amerikkalainen Hayden Adams, joka päätti rakentaa Uniswapin Vitalik Buterinin Redditissä julkaiseman kirjoituksen inspiroimana vuonna 2017.

Adams aloitti kaiken nollasta. Hän ei osannut edes koodata. Uniswapin nettisivuilla julkaiseman blogipostauksen mukaan Adams opetteli koodaamaan ja julkaisi ensimmäisen versionsa Uniswapista noin vuosi aloituksen jälkeen.

Uniswap protokolla julkaistiin Ethereum MainNet-tapahtumassa marraskuussa 2018. Sen jälkeen Uniswapista on tullut alan käytetyin sovellus ja vaihtovolyymit ovat nousseet miljardeihin dollareihin.

Token Terminalin näkymä Uniswapin vaihtoaktiviteettiin edellisen vuoden aikana.

Uniswap lanseerasi myös oman $UNI-hallinnointitokeninsa vuonna 2020. Suurin osa Uniswapia käyttänyt sai yllätyksen kun 400 $UNI-tokenia ilmestyi heidän lompakkoonsa 14. Syyskuuta 2020. $UNI-tokenin arvo oli tuolloin noin 3,4 dollaria, joten 1400 dollaria ilmestyi kuin tyhjästä jokaisen käyttäjän lompakkoon. Suurkäyttäjät saivat 250 000 $UNI-tokenia. Niiden arvo olikin lähemmäs miljoonan. Sen jälkeen $UNI:n arvo on kivunnut yli 40 dollariin, joten parhaimmillaan tämän airdropin arvo on ollut noin 16 000 dollaria.

💡
Uniswap on julkaissut myös sukat joiden arvo on tällä hetkellä noin 34 000 dollaria. Niitä on tehty 300 kappaletta ja kirjoitus hetkellä olisi vielä 22 jäljellä. Jos lompakossa on painetta ja varpaita palelee niin sukat voit ostaa täältä. Jos päädyt ostamaan kyseiset sukat niin otathan defisuomen toimitukseen yhteyttä. Ne sukat on nimittäin nähtävä!

Hox! Haluaisitko saada hyvän kokonaiskuvan defistä, oppia käyttämään sen palveluita, löytämään tuottoa kryptovaluutoille ja välttämään isoimpia riskejä? Tsekkaa Defi Suomen Defi 101 -verkkokurssi, johon löytyy linkki alta 👇👇

Defi 101: Aloittelijan verkkokurssi defin maailmaan
Tämä verkkokurssi koostuu videoista ja materiaaleista, jotka julkaistiin alunperin itsenäisenä verkkokurssina erillisessä alustassa. Koska alustan ylläpito alkoi kustantamaan hieman liikaa suhteessa verkkokurssin käyttäjiin, päätin siirtää verkkokurssin materiaalit Defi Suomen blogin alle. Tämä ver…

Uniswapin käyttäminen

Ennen kuin voit aloittaa Uniswapin käyttämisen sinun täytyy avata Web3-lompakko. Suosituin lompakkopalvelun tarjoaja on tällä hetkellä Metamask. Muita palvelun tarjoajia on esimerkiksi Coinbase-lompakko ja Rainbow-lompakko. Allekirjoittanut käyttää itse lähinnä ensimmäistä, joten käydään nopeasti läpi Metamask-lompakon asentaminen.

  1. Lataa Metamask selainlaajennus osoitteessa Metamask.io (yhteensopivuus: Chrome, Firefox, Opera, Brave ja Edge)
  2. Avaa selainlaajennus ja luo tili.
  3. KIRJOITA SEED PHRASE PAPERILLE ja ÄLÄ LAITA TALLENNA DIGITAALISESTI MIHINKÄÄN
  4. Seuraa lopuksi ohjeita, joita Metamask-sovelluksessa annetaan.

Nyt sinulla pitäisi olla lompakko tehtynä ja kun painat Metamask-lompakkoa selaimesi oikeassa yläkulmassa niin se näyttää tältä:

Metamask lompakon näkymä. 

Sinulla ei tässä vaiheessa pitäisi olla kryptovaluuttoja lompakossasi. Ennen kuin alat tallettamaan kryptoja niin kustannusten minimoimiseksi suosittelen lisäämään Polygon-verkon lompakkoosi.

Ethereum-verkossa kryptovaluuttavaihdon tekeminen Uniswapissa maksaa kirjoitus hetkellä noin 4,4 dollaria ja Polygon-verkossa noin 0,07 dollaria, joten jälkimmäinen vaihtoehto on mielekkäämpi lompakolle.

Polygon-verkon lisääminen on helpointa tehdä niin, että avaat Uniswap-sovelluksen selaimessasi ja vaihdat oikealta yläkulmasta verkon Ethereumista Polygoniin. Kuva alla:

Kryptovaluuttojen käyttöluvan myöntäminen älysopimukselle / palvelulle

Ennen kuin voit tehdä vaihtoa sinun täytyy todennäköisesti antaa Uniswap protokollan älysopimukselle lupa päästä käsiksi kryptovaluuttaan jota haluat vaihtaa. Tämä on vakiintunut menetelmä alalla ja sen tarkoitus on evätä älysopimuksilta pääsy lompakkoosi ilman lupaa.

Tässä esimerkki tilanteesta jos haluaisin vaihtaa $BUSD:ta $MATICiin. Minun täytyisi ensin antaa lupa Uniswapin älysopimukselle kuluttaa $BUSD kryptoja lompakostani.

Kun painat “Approve use of $XXX” niin Metamask lompakkosi pomppaa esiin ja antaa seuraavan näkymän:

Painamalla “Confirm” annat luvan Uniswapin alysopimukselle käyttää varojasi.

Nyt pääsemme vihdoin kryptovaluutan vaihdon pariin. Seuraavaksi näet mitä kustannuksia voit odottaa tulevalta vaihdoltasi.

Kun olet hyväksynyt tämän niin seuraavaksi Metamask kysyy sinulta voidaanko verkko vaihtaa Ethereumista Polygoniin seuraavasti: