Good debt is your friend.

Tässä kirjoituksessa käydään läpi Money Marketien, kuten Aave, Compound ja niiden forkit, toimintaa ja käyttöä.

Money marketeilla tarkoitetaan tässä yhteydessä DeFissä toimivia hajautettuja lainauspalveluja. Money marketeilla yhteistä on, että niihin voi tallettaa ja niistä voi lainata korkean likviditeetin kryptovaluuttoja korkoa vastaan. Niitä voisi kutsua hajautetuiksi pankeiksi.

Perinteisten pankkien etuna on, että niistä saa tietyt ehdot täyttävänä ”vastikkeetonta lainaa”. Näin esimerkiksi asunnon ostaminen on mahdollista, vaikka rahaa tai omaisuutta ei vielä asunnon arvon verran olisikaan. DeFissä ei ole oikeuslaitosta ja ulosottomiestä varmistamassa lainan takaisinmaksua, joten hajautettujen lainauspalvelujen tulee toimia luottamuksettomasti.

Tästä syystä DeFin money marketeissa laina on vastikkeellista, eli käyttäjän tulee ensin tallettaa vähintään haluamansa lainan verran kryptovaluuttoja voidakseen lainata ja yleensä enemmänkin.

Talletettuja kryptovaluuttoja voidaan siis käyttää vakuutena (collateral) lainaa vastaan, mikä mahdollistaa pääoman tehokkaan käytön. Hyvänä puolena DeFissä on, että lainaa saa kuka vaan ikään, kansalaisuuteen, luottotietoihin, rikosrekisteriin tai naamakertoimeen katsomatta. Lisäksi lainoilla ei ole takaisinmaksupäivää, mutta saat nostettua vakuutesi takaisin vasta kun olet maksanut velkasi.

Miksi kukaan haluaisi lainata rahaa, jos hänellä on jo ne rahat? Tässä vaiheessa astuvat kuvaan eri kryptovaluutat. Money marketien idea on, että käyttäjä voi tallettaa kryptovaluuttaa ja lainata toista ilman, että joutuu luopumaan ensimmäisestä. Syitä tälle voi olla mm.

  • Bullish spekulointi. Talleta esim. bitcoinia money marketiin, lainaa USDC:tä sitä vastaan, osta lisää bitcoinia. Nousumarkkinassa alun perin tallettamasi bitcoinit nostavat arvoaan, lainasi pysyy samankokoisena ja lainalla ostamasi bitcoinit myös nostavat arvoaan.
  • Bearish spekulointi (shorttaus). Talleta USDC:tä money marketiin, lainaa esim. bitcoinia, myy bitcoinit. Laskumarkkinassa talletuksesi arvo pysyy samana, lainasi arvo laskee ja lainaamasi bitcoinit on jo myyty. Shortti suljetaan ostamalla lainan verran bitcoineja takaisin toivottavasti alemmalla arvolla ja maksamalla laina pois.
  • Stablecoinien sijoittaminen muihin DeFi-protokolliin. Passiivista tuloa voi tienata esim. bitcoineilleen tai ethereilleen tallettamalla ne money marketiin, lainaamalla stablecoineja niitä vastaan ja laittamalla stablecoinit tuottamaan muihin protokolliin. Stablecoinit voi käyttää myös kulutukseen, jos on tarvetta rahalle mutta ei halua myydä kryptoja pois.
  • Kryptovaluuttojen sijoittaminen muihin DeFi-protokolliin. Saako esim. FTM:lle sairasta tuottoa protokollasta X, mutta et haluaisi ostaa sitä nyt laskumarkkinassa? Laita vakuudeksi muut kolikkosi, lainaa FTM:ää ja sijoita se. Hallussasi olevien FTM-kolikkojen arvo ja lainan suuruus kulkevat käsi kädessä. Tämä mahdollistaa myös monenlaiset tuottoisat delta neutral-strategiat, esimerkiksi stablecoin-FTM-parin farmauksen vivulla, mutta sitä aihetta ei tässä artikkelissa käydä sen syvemmin läpi.
  • Verotukselliset syyt. Mikäli sinulla on esimerkiksi Etheriä, ja haluaisit käyttää sitä normaalin elämän kuluihin, voit ottaa lainapalvelussa dollaripohjaista lainaa etheriä vastaan. Tällöin et realisoi verotuksen näkökulmasta omistustasi, vaan nostat lainaa. Tämä ei luonnollisesti ole veroneuvontaa, joten tarkistathan verottajalta mahdolliset veroseuraukset kryptolainaan liittyen.

Korot

Talletuksille saa korkoa, jota maksetaan juoksevasti. Korkotulot ovat peräisin lainaajien maksamasta korosta lainalleen, joka on yleensä hieman talletuskorkoa (Supply APY) suurempi. Ero talletuskoron ja lainakoron (Borrow APY) välillä riippuu palveluun talletetun ja palvelusta lainatun kryptovaluuttamäärän suhteesta.

Jos palveluun talletettu paljon esim. WBTC:tä ja lainattu vain vähän, talletuskorko ja lainakorko ovat pieniä. Jos taas lainaajia riittää esim. CRV-tokenille, mutta tallettajista on pulaa, korot ovat molemmille korkeita. Lainakorko ei voi olla pienempi kuin talletuskorko, koska protokolla tekisi muuten tappiota. Näin toimivat Aave, Compound ja useimmat muut lainapalvelut.

Aaveessa on mahdollista valita vakaa lainakorko koko lainauksen ajaksi. Näin ei tule ikäviä koronnousuja rajuissa suhdanteissa, mutta normaalitilanteessa vakaa lainakorko on joustavaa suurempi (kuva).

Lainapalvelut

Isoin ja isänmaallisin lainapalvelu on Aave, joka toimii Ethereumissa, Arbitrumissa, Optimismissa, Polygonissa, Avalanchessa, Fantomissa ja Harmonyssa. Sen forkkeja ovat mm. Geist, Valas ja Granary.

Toiseksi isoin on Compound, jonka forkkeja ovat mm. Benqi, Iron bank, Venus, Cream, Scream, Tectonic, Tranquil, Bastion ja Hundred. Lisäksi on lukuisia muita, jotka toimivat Aaveesta ja Compoundista erilaisella tavalla, mahdollistaen vain esimerkiksi yhden- tai kahdenlaisen kryptovaluutan lainaamisen, kuten Anchor ja Mars Protocol.

Lisäksi on olemassa palveluja, joihin käyttäjät voivat itse tehdä omia eristettyjä money marketteja, kuten Rari, Market.xyz ja Kashi, mutta niiden toiminnan ja riskien ymmärtäminen vaatii pientä lisäperehtymistä.

Huomioitavat asiat

Health factor kuvaa lainasi tilannetta, eli lainojesi dollariarvoa suhteessa talletuksiesi dollariarvoon. Health factor laskee, jos vakuuksiesi arvo laskee tai lainojesi arvo nousee. Jos health factor laskee alle yhden, voidaan vakuutesi likvidoida.

Esimerkiksi Aaveessa voit menettää jopa 50 % vakuuksistasi likvidoituessa, plus likvidointivero (n. 5-15 % riippuen tokenista). Health factor ei ole 1 silloin kun lainasi ja vakuutesi arvot ovat yhtä suuret. Todennäköisesti likvidoidut jo ennen tätä tilannetta, koska sallittu LTV (loan-to-value) on money marketeissa yleensä jotain 50-85 % väliltä. Tarkista LTV ennen lainan ottamista. Allekirjoittanut pitää vähintään 1.5 health factoria, eikä lainaa tai käytä vakuutena hypervolatiileja kolikkoja.

Jos likvidoidut lainattavan kryptovaluutan arvon raketoimisen myötä, kyseessä ei ole maailmanloppu, koska omistamiesi kolikoiden arvo on myös raketoinut ja likvidaatio on tapahtunut vain paikkaamaan talletuksesi ja lainasi tasapainoa lainapalvelussa. Tällöin kuitenkin kannattaa myydä kolikkoja ja positioida itsensä uudelleen, koska muuten korjausliikkeen tullessa menetät nousut ja lisäksi olet menettänyt vakuutesi.

Allekirjoittaneen health factor Aaveessa.

Historiallisesti money marketit ovat olleet hakkereiden ja flash loan-hyökkääjien suosikkeja. Siksi etenkin aloittelevan ja miksei kokeneenkin käyttäjän kannattaa pysyä hyvämaineisissa ja testatuissa money marketeissa. Pienien chainien money marketit ovat alttiita exploiteille, joissa manipuloidaan hintadataa, talletetaan pumpattua tokenia ja lainataan esim. ETH:iä jota ei aiota ikinä maksaa takaisin.

Ennen money marketiin talletusta onkin hyvä tarkistaa dokumenteista, mistä palvelu kerää hintadataa. Parasmaineisimmat lainapalvelut käyttävät Chainlinkin hintadataa. Jos Chainlink-tukea ei ole, money marketit käyttävät yleensä jonkin dexin TWAP:ia (Time weighted average price), esim. tunnin keskiarvohinta dexissä.

Hälytyskellojen pitää soida, jos lainapalveluun kelpaa vakuudeksi roskatokenit, joiden hintaa voi suht’ pienellä treidillä manipuloida tai on mahdollisuus, että niitä voi hakkeroinnin seurauksena printata älyttömän määrän yhdelle käyttäjälle. Oppikirjaesimerkki tapahtui viime viikolla, kun

💡
Metis-lohkoketjussa hakkeri varasti Starstream-protokollasta ison kasan STARS-tokeneita, jotka kelpasivat vakuudeksi Agora-nimiseen lainapalveluun. Hakkeri aluksi lainasi STARS:ia vastaan kryptovaluuttoja, joilla hän alkoi pumppaamaan STARS:in hintaa, ja vakuuksien arvonnousun myötä hän lopulta onnistui lainaamaan yli 5 miljoonan dollarin edestä WETH:iä, USDC:tä ja METIS:tä, joita hän tuskin aikoo maksaa takaisin. Tämän jälkeen STARS syöksyy, ja koska STARS:illa on hyvin ohut likviditeetti, likvidointi ei ole tehokasta ja tallettajat menettävät rahansa. Agorassa oli käytössä yhden tunnin TWAP ja devit olivat nukkumassa. Vastaavia esimerkkejä löytyy valitettavasti useita ja samanlaisia operaatioita voi tehdä flash loaneilla. Tarkistakaa mistä hintadata tulee!

Insentiivit eli kannustimet

Myös lainapalvelut ovat saaneet osansa eri lohkoketju-projektien insentiiviohjelmista. Esimerkiksi Avalanche maksaa Aave V2:n ja Benqin käyttäjille (tallettajille ja lainaajille) AVAX-tokeneita. Talletus- ja lainakorko kerääntyy aina kyseisenä kryptovaluuttana positioon kumulatiivisesti, insentiivibonukset ovat plussaa, jotka nostetaan eri välilehdeltä.

Kannattaako minun ostaa money market-tokeneita?

Money marketit eivät ole samanlaisia rahasampoja kuin dexit, jotka tienaavat kassavirtaa jokaisesta transaktiosta. Money marketien kassavirta koostuu lainakorosta, joka on yleensä muutaman prosentin vuodessa, josta suurin osa menee lainaajille ja melko vaatimaton siivu protokollalle. Lainapalvelusta riippuen tokenit ovat vain hallinto-tokeneja (Governance), tai ne voivat maksaa (vaatimatonta) kassavirtaa steikkaajille. Jos steikkaustuotot maksetaan protokollan omina tokeneina tai niitä pitää lukita tienatakseen lisää protokollan tokeneita talletuskorkoina, on kyse jonkinlaisesta ponzi-mekanismista. Governancella on arvoa, jos pystyt saavuttamaan itseäsi tyydyttävän äänivallan äänestyksissä ja haluat protokollan kehittyvän itsellesi arvokkaaseen suuntaan. Spekulointi tokeneilla on sitten toinen juttu.

Jaa tämä postaus