Uniswap V3 -lisenssi päättyy 1. huhtikuuta, ja sen jälkeen kuka tahansa voi tehdä siitä haarautumia eli niinsanottuja forkkeja. Mitä tästä seuraa?


Kaksi vuotta monopolia

Uniswap V3 lanseerattiin lähes kaksi vuotta sitten Ethereumissa, ja se toi esiin yhden nykypäivän DEXien tärkeimmistä ominaisuuksista, keskitetyn likviditeetin. Uniswap on onnistunut säilyttämään hallinnassaan suosittujen ja isoimpien lohkoketjujen likviditeetin tämän ominaisuuden kannalta.

Uniswapin keskitetty likviditeetti rakennettiin ennen kaikkea palvelemaan ammattimaisesti toimivia isoja market makereita varten. Aiempi v2:n malli oli tehty lähinnä retail-sijoittajien käyttöön ja siihen sisältyi monia haasteita, ehkä suurimpana tehoton pääooman käyttö, kun likviditeetti oli jaettu liian laajalle hinta-alueelle.

Kuitenkin monet DEXit ovat saaneet huomattavaa kasvua ja suosiota useilla eri lohkoketjuilla. Esimerkiksi Camelot on viime aikoina nähnyt nousevan TVL:n Arbitrumissa. Quickswapilla on edelleen eniten TVL:ää Polygonissa. Ja PancakeSwap on vahvistanut BSC-dominointiaan. Kysyntää siis vaihtoehdoille on olemassa.

On syytä mainita, että Uniswap lanseerattiin BSC:ssä vain noin kaksi viikkoa sitten. Ehkä muistat hallinnollisen sotkun, joka aiheutui sillasta, jota käytettiin varojen tuomiseen ketjuun (DAO kävi kiistelyä käytettävästä siltaratkaisusta). DAO kohtasi ongelmia, mutta lopulta he päätyivät kuitenkin BSC:hen.

Kuitenkin odottaminen on saattanut maksaa Uniswapille hyvän osan BSC-ketjun TVL:stä, joka olisi voitu vahvistaa ennen V3-lisenssin päättymistä. Sama tilanne on nyt myös Avalanchessa. Mutta tässä tapauksessa Uniswapin DAO ei ole vielä päässyt yksimielisyyteen käyttöönotosta, vaikka asiasta onkin käyty kattavasti jo keskustelua.

Ps. mikäli sinua kiinnostaa oppia käyttämään Uniswapi v3:sta, tsekkaa Defi Suomen kattava video-opas alta 👇

VIDEO-OPAS: Uniswap v3 eli passiivista tuloa likviditeettiä tarjoamalla
Tämä Defi Suomen opas käy läpi miten Uniswap v3:n avulla defisijoittaja voi tarjota likviditeettiä Uniswapin pooleihin, mistä löytää tuottoisimmat poolit, mitä riskejä välttää ja miten Uniswapi v3:sta käytetään. Tämä opas olettaa, että lukija ymmärtää mikä Uniswap palveluna on ja on esimerkiksi käyt…

Mitä siis voi tapahtua seuraavaksi?

Mielestäni Uniswap on onnistunut brändimielessä saavuttamaan merkittävän ja tärkeän aseman defiyhteisön suosituimpana palveluna vaihtaa kryptovaluuttoja toisiinsa. Se ei välttämättä ole teknisesti monipuolisin tai kustannusten näkökulmasta edullisin, mutta maineen ja aseman näkökulmasta en itse näe v3:n vapautumista suoranaisena uhkana.

Tämä artikkeli näkyy vain tasolle: Premium

Liity mukaan ja upgraidaa tilisi taso nähdäksesi tämän artikkelin.

Liity mukaan Onko sinulla jo tili? Kirjaudu