Hyvää sunnuntaita defikansa! Defissä kuplii ja kiehuu. Uusia mielenkiintoisia projekteja avautuu päivittäin. Lähdetään katsomaan mitä kaikkea defissä tapahtui tällä viikolla.


Defi Suomen sisällöt

Haluaisitko oppia defin perusteet hajautetuista pörsseistä lompakoiden toimintaan ja lainapalveluista optiomarkkinoihin? Defi Suomi rakensi syksyllä 2022 kattavan verkkokurssin, joka on nyt saataville kaikille Defi Suomen premium-tilaajille

Defi 101: Aloittelijan verkkokurssi defin maailmaan
Tämä verkkokurssi koostuu videoista ja materiaaleista, jotka julkaistiin alunperin itsenäisenä verkkokurssina erillisessä alustassa. Koska alustan ylläpito alkoi kustantamaan hieman liikaa suhteessa verkkokurssin käyttäjiin, päätin siirtää verkkokurssin materiaalit Defi Suomen blogin alle. Tämä ver…

Päivitimme myös kattavaa opasta defisalkun suunnitteluun ja rakentamiseen.

Opas defisalkun suunnitteluun ja rakentamiseen
Tämän oppaan avulla opit kolme eri tapaa rakentaa sijoitussalkku, 7 asiaa jotka sinun pitää ottaa huomioon ja 4 strategiaa voittojen ottamiseen.

Se tarjoaa kattavan oppaan erilaisin tapoihin raketaa itselle sopivaa defisalkkua riippuen salkun koosta, aikahorisontista, riskitasosta ja monesta muusta tekijästä. Artikkelissa esitellään myös erilaisia tapoja ottaa voittoja ulos.

Defi Suomen Discord-ryhmässä tapahtui myös kuluneella viikolla:

  • Google Sheet -työkalu, jonka avulla voi leikkiä erilaisilla hintaskenaarioille $ARB-tokenille.
  • Mielenkiintoisia small cap projekteja Arbitrumissa, jotka hyötyvät airdropista
  • Airdrop-strategia zkSyncin tulevaan launchin
  • Vinkki BTC-ETH-USDT -poolista, joka maksaa 30 % APR-tuottoa
  • Palvelu, jonka avulla voi nostaa likvidien steikkaustokeneiden tuottoa
  • Historiadataa siitä mitkä on ollut tyypillisesti paras tapa pelata airdroppattuja tokeneita, kuten seim. $ARB tällä viikolla. Discordiin postattiin myös lista eri Arbitrumin projekteista, jotka saivat airdropin. Olettaisi, että näissä projekteissa ARB-tokeneita käytetään kannustinpalkkioihin ja likviditeettiin.
  • Palvelu, jolla saa 10% tuoton steikatulle etherille. Toisessa palvelussa vinkattiin taas tuotteesta, jonka avulla voi ottaa kryptovaluuttapohjaista lainaa steikattua ETH:iä vastaan.
  • DAI-pohjainen pooli, joka tarjoaa +40 % tuoton.
  • Näiden aiheiden lisäksi ryhmissä käytiin aktiivista keskustelua Arbitrumin airdroppiin liittyen.

Markkinatapahtumat

Defn näkökulmasta tämän viikon merkittävin tapahtuma oli varmasti Arbitrumin airdrop. Siinä yksittäinen lompakko sai maksimissaan n. 10 000 ARB-tokenia kiitoksena aktiivisuudesta tässä suosituimmassa Ethereumin layer 2 -lohkoketjussa. Nykyhinnalla tämä oli n. $13,000 eli ihan mukava bonus defin parhaan lohkoketjun käyttämisestä. Harva yritys maksaa vastaavia bonuksia asiakkailleen aktiivisuudesta.

Tämän lisäksi Fed päätti nostaa avomarkkinaoperaatioissaan (FOMC) ohjauskorkoa vielä kertaalleen 0,25 % kytevästä pankkikriisistä huolimatta. Fedin näkemyksen mukaan pankkien tulee itse huolehtia omasta riskienhallinnastaan liittyen kohonneisiin korkoihin. Samaan aikaan pankkien maksukykykriisi on levinnyt myös Eurooppaan. Bitcoin on pystynyt pitämään pintansa tässä pankkikriisissä eli ilmeisesti se toimii tällä hetkellä jonkinasteisena turvasatamana riskipitoisuudestaan huolimatta. Kannattaa muistaa, että edellisen merkittävän pankkikriisin aikaan, vuonna 2008, vastaavaan turvasatamaa ei ollut saatavilla.

Kryptomarkkina on kokonaisuudessaa tämän vuoden huippuarvoissaan ja tällä hetkellä sen kokonaisarvo on noin $1.8 biljoonaa dollaria:

Stable coinien määrä keskitetyissä pörsseissä jatkaa laskuaa. Tästä voi vetää monia ristiriitaisiakin johtopäätöksiä, mutta voi vain kuvitella minkälainen markkina olisi jos pörsseihin siirtyisi uutta ruutia eli stable coineja treidausta varten:

Positiivista kuitenkin on, että total market cap stable coineille on kasvussa. Muistutuksena, että stable coinien market cap kasvaa vain mikäli dollareita siirtyy fiat-maailmasta lohkoketjuun, koska silloin uusia stable coineja mintataan lisää.

Myös defimarkkina sai vihdoin kammettua itsensä +$50 miljardin paremmalle puolelle. Sinänsä tässä luvussa ei ole mitään maagista, mutta olisi hyvä pitää markkina hetken aikaa sen yläpuolella, jotta yleinen usko defimarkkinan elpymiseen vahvistuu.

Hauska huomio on myös se, että keskitettyjen pörssien vaihtoaktiviteetti näyttää laskeneen pysyvästi FTX:n romahduksen ja epäluottamuksen myötä, mutta defin hajautettujen pörssien eli dexien kasvu taas jatkuu.

Tässä keskitettyjen pörsssien vaihtoaktiviteetti:

Ja tässä dexit:

Sosiaalisen median metriikoilla katsottuna voidaan todeta, että mitään suurempaa kiinnostusta kryptomarkkinaan ei ole vielä syntynyt kun verrataan aiempiin härkämarkkinoihin. Tästäkin voi päätellä kuinka aggressiivinen markkinanousu olisi mikäli isompi yleisö olisi taas kiinnostunut kryptoista:


Uutiset

GMX harkitsee laajentumista tulevaan Coinbasen BASE-lohkoketjuun: https://www.coindesk.com/business/2023/03/21/crypto-exchange-gmx-proposes-deployment-on-coinbases-base-blockchain/. GMX on aiemmin pohtinut laajentumista Optimism:n lohkoketjuun. Tämä olisi mielenkiintoinen pelinavaus tältä eräältä suosituimmalta futuuripörssiltä. Tällä hetkellä GMX toimii Arbitrumissa ja Avalancessa.

Starknetin mainnet-julkaisu odottaa enää governance-äänestystä:

Starknet yrittää kiriä kiinni zkSyncin ja Polygonin zkEVM:n etumatkaa. Sinäsä näistä aikatauluista ei kannata olla kovinkaan huolissaan, sillä zkp-teknologia itsessään ottaa vasta ensimmäisiä askeliaan mainnetissä.

Arbitrumissa toimiva suosittu lainapalvelu, Radiant Capital päivttyi uuteen v2:een:


Circle hakee suojaa Yhdysvaltojen regulaatiokeskittymää vastaan hankkimalla toimiluvan myös Ranskasta:

Jähtäväksi nää laajentuuko Yhdysvaltojen hyökkäys kryptoja vastaan myös Eurooppaan jonkinlaisen yhteistyön tai jopa painostuksen myötä.

Sui on Cosmokseen rakentuva dex-lohkoketju, joka on rakennettu erityisesti palvelemaan treidausta ja sen vaatimuksia lohkoketjulle. Se on näillä näkymin tulossa Q2:

Itse olen seurannut SUI:n kehitystä jo jonkin aikaa ja se saattaisi tarjota hyvää vastusta parhaan käyttökokemuksen tarjoavalla dYdX-pörssille, joka on myös laajentumassa Cosmokseen.

Telegramin käyttäjät voivat lähettää USDT:tä toisilleen Wallet-botin kautta: https://www.coindesk.com/business/2023/03/22/telegram-users-can-now-transfer-usdt-through-chats/. Kannattaa myös muistaa, että Telegramilla on myös oma TON-lohkoketju:https://ton.org/


Jenkeissä liittovaltion regulaattorit jahtaavat kryptomarkkinaa, mutta tälle on selvästi nousemassa vastavoimaa osavaltiotasolla. Nyt Wyoming:n osavaltio harkitsee oman stable coinin julkaisemista: https://blockworks.co/news/wyoming-could-be-first-us-state-to-issue-official-stablecoin


Olen useampaan otteeseen mainostanut Defi Suomessa tulevasta lompakkosodasta, jossa lompakot tulevat omistamaan asiakkaan ja häivyttämään taustalle käytety lohkoketjut ja defipalvelut. Nyt myös Fantom-lohkoketju astuu tähän kisaan mukaan tuomalla markkinoille oman lompakon. Se helpottaa mm. steikkausta ja erilaisiin governance-päätöksiin osallistumista normaalien lompakkotoimintojen lisäksi:


Luettavaa eli pidemmät artikkelit


Hyvä artikkeli siitä miksi layer 2 -lohkoketjujen sekvensserin hajauttaminen on tärkeää: https://threesigma.xyz/blog/optimistic-rollups-challenging-periods-reimagined-part-two. Sekvenssei järjestää layer 2 -lohkoketjusta tulevat transaktiot, mutta se ei pysty sensuroimaan niitä.

Uniswapin DAO jatkaa ns. fee switchin käyttöönoton pohtimista: https://gov.uniswap.org/t/uniswap-proposal-an-alternative-use-case-for-the-fee-switch/20779. Tämä ehdotus käsittelee Uniswapin fee switchiin liittyviä laillisia ja verotuksellisia huolenaiheita. Ehdotuksen mukaan tiimit, jotka ovat lanseeranneet tokenin, tulisi olla vastuussa kyseisen tokenin Uniswap-poolista kerättyjen maksujen hyödyntämisestä. Tämä antaisi tiimeille enemmän kontrollia tokeniensa markkinoinnissa, kannustaisi likviditeetin tarjoajien (LP) osallistumista ja vähentäisi tappion riskejä. Ehdotuksella on useita etuja kaikille osapuolille, mukaan lukien protokollat, LP:t ja vaihtajat, ja se voi auttaa luomaan kestävämmän ja tasapuolisemman ekosysteemin kaikille osallistujille.

Tietoturva ja hakkeroinnit

Euler Finance ja kyseisen palvelun hakkeroinut henkilö käyvät lohkoketjun kautta keskustelua varojen palauttamisesta: https://cointelegraph.com/news/euler-finance-to-enter-talks-with-exploiter-over-the-return-of-funds. Samaan aikaan Ronin bridgen hakkeroinut taho yrittää huijata Euler-hakkeria: https://twitter.com/hudsonjameson/status/1638240083496038409.

Työkalut

Turnkey on uusi turvallinen yksityisten avainten infrastruktuuri, joka on suunniteltu erityisesti kryptovaluutta-alan kehittäjille. Sen perustajat työskentelivät aiemmin yhdessä Coinbase Custody -palvelussa, ja nyt he ovat keränneet 7,5 miljoonan dollarin siemenrahoituksen Sequoia Capitalilta, Variantilta ja Coinbase Venturesilta. Turnkey tarjoaa helppokäyttöisiä ja turvallisia API:ita yksityisten avainten hallintaan ja allekirjoittaa transaktioita skaalautuvasti, mikä mahdollistaa seuraavan sukupolven kryptovaluutta-tuotteiden kehittämisen: https://mirror.xyz/turnkeyhq.eth/In_BsJCwjly--D1zOoX5s3kqQ9XGjU9FUH8HQ5OUKc4

Tapahtumat


31.3. Konsensuksen vuosikokous Helsingissä

31.3. Polygon Guild Kick-Off Tampereella

20.4. Web3 Summit Helsinki

27.4. Bash Helsingissä

3.6. Aurora Conference Helsingissä

Lue lisää täältä: https://cal.ape.llc/


Tsekkaa myös Defi Suomen muut artikkelit

Muut artikkelit: https://www.defisuomi.fi/tag/artikkelit/
Projekti-analyysit: https://www.defisuomi.fi/tag/analyysit/
Oppaat: https://www.defisuomi.fi/tag/oppaat/
Aloittelijoiden sisällöt: https://www.defisuomi.fi/tag/defi-101/
Defin aloittelijan verkkokurssi: https://verkkokurssit.defisuomi.fi/p/defi-101-aloittelijan-opas-defin-maailmaan


Tule mukaan yhteisöön

Telegram-kanava: https://t.me/defisuomi
Discord-serveri: https://discord.gg/Ca3kAKaPyF
Twitter: https://twitter.com/DefiSuomifi
LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/defisuomi
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCzv0iOeQcDcaGHmJ1tXWTYg
Hopium-podcast: https://anchor.fm/hopium-fi
Defi Suomen podcast: https://anchor.fm/defi-suomi


Jaa tämä postaus