Hyvää huomenta Suomen sinnikäs defikansa! Valoa on tunnelin päässä vaikka se ei aina siltä aivan tällä markkinalla näytäkkään. Pienin askelin defi- ja kryptomarkkina löytää uusia innovaatioita ja utiliteettiä, vaikka kurssikäppyröissä negatiivista liikettä näkyisikin. Olemme edelleen uuden teknologisen vallankumouksen alkumetreillä. Tämä on internet vuonna 1998.


Defi Suomen Discordissa tapahtunutta:


Markkinatapahtumat

Tällä viikolla koko kryptomarkkina otti selkäänsä pitkän odottelun jälkeen. Bitcoinin volatiliteetti eli hintavaihtelu saavutti elokuussa matalimman tason vuosiin ja se ennakoi aina kurssiliikettä johonkin suuntaan. Tällä kertaa se oli valitettavasti alaspäin.

Toisaalta tälläinen korjausliike tuo markkinoille myös uutta volatiliteettiä ja siivoaa treidaajien positioita uutta nousua varten. Joidenkin epäilyjen mukaan SpaceX:n bitcoin-sijoitusten alaskirjauksella olisi ollut vaikutusta tähän, mutta se on lähinnä kirjanpidollinen toimenpide tappioiden realisoinnista:

WSJ News Exclusive | A Rare Look Into the Finances of Elon Musk’s Secretive SpaceX
The rocket company and satellite operator narrowed its loss to $559 million in 2022. Costs increased, but revenue rose faster.

Markkinoilta siivottiin tämän kurssiromahduksen myötä miljardin verran arvoa: https://www.coinglass.com/LiquidationData

Sen takia on hyvä muistaa, että Bitcoin on markkinoiden parhaiten tuottava sijoituskohde vuonna 2023 ja koko sen elinkaaren ajalta.

Itse bitcoin-markkina tosin kärsi ennen romahdusta erittäin matalasta volatiliteetistä. Bitcoinista on tullut uusi stable coin. Osaltaan tämä johtuu varmasti myös matalimmista treidausaktiviteetistä viiteen vuoteen.

Treidattavissa olevan bitcoinin määrä laskee myös nopealla tahdilla. Tämä voi tarkoittaa merkittävää liikettä joko ylös- tai alaspäin. Tällä kertaa se tarkoitti sitä alaspäin.

Myös ETH:n määrät keskitetyissä pörsseissä ovat kaikkien aikojen alhaisimmat. Kannattaa muistaa, että ETH futuurien ETF tullaan arvioiden mukaan hyväksymään, ja tällä on luonnollisesti positiivinen vaikutus ETH:n hintaan.

Suurin osa sisääntulevista varoista menee edelleenkin bitcoiniin, jonka kautta ne seuraavassa härkämarkkinassa siirtyvät pienempiin kryptovaluuttoihin.

Lyhyt alt coinien pyrähdys alkaa vaihtua taas bitcoin-seasoniin eli suositeltavaa on pitää bitcoin-painoa yllä. Kestävämpi alt-markkina tarvitsee edelleen uutta rahaa markkinoille, joka tulee vasta kun likviditeetti palautuu globaaleille markkinoille.

Muistutus siitä, että markkinat toistavat itseään tuttuun tapaan ja nyt on erittäin tärkeä pysyä vain kärsivällisenä ja suojella oman salkun pääomaa:


Uutiset

ETH-futuuri ETF:n tulo markkinoille näyttää entistä todennäköisemmältä:

https://x.com/crypto/status/1692313987365343645

Uusi mikseri tulossa markkinoille zero knowledge -teknologiaan pohjautuen:

Paypalilta on tulossa aiemmin PyUSD:n lisäksi myös ns. Cryptocurrency Hub: https://cointelegraph.com/news/paypal-cryptocurrencies-hub-launch. Paypal siis selkeästi on ottamassa vahvan etunojan kryptomarkkinan suhteen, koska he ymmärtävät miten merkittävän murroksen se on tuomassa Paypalin edustamaan rahanvälitys-bisnekseen.

Bloomberg päivitti Bitcoin-ETF:n aikatauluja Ark:n hakemuksen johdosta:

Compound Finance löytyy nyt myös Basesta. Uskon, että Aave seuraa pian perässä:


Unidexin voluumit painavat isojen markkinajohtajien ohi:

Sei:n mainnet on nyt livenä: https://www.coindesk.com/markets/2023/08/15/sei-mainnet-is-live-after-testnet-sees-more-than-75m-wallets-created/

Edellisen viikon uutiskirjeessä mainitsin Fantomissa toimivan SpiritSwapin aikeista lopettaa toimintansa. Nyt sille on löytymässä jatkajaa Powernodesista:


Base-lohkoketjun päällä toimiva SocialFI-alusta, FriendTech tarjoaa 100 miljoonaa “pistetttä” beta-testaajille airdroppina seuraavan 6 kk:n aikana:

Myös Defi Suomi löytyy friend.tech:stä mikäli haluat kokeeksi ostaa meidän osakkeita :)

Mantle Networkiin eli BitDAO:n omaan layer 2 -lohkoetkuun on virrannut kuukauden aikana $40 miljoonan edestä varoja: https://www.theblock.co/post/245674/mantle-network-crosses-40-million-in-tvl-within-a-month-of-launch. Tämä on merkittävästi vähemmän kuin Base-lohkoketjun ensimmäisen viikon aikana. Base onnistui keräämään yli $100 miljoonaa varoja.

BNB-lohkoketju tiisaa 1.9. tapahtumasta:


Aura Financen tokenomiksit paranevat ja vuosittainen emissiotahti pienenee. Tällä voi olla positiivinen vaikutus $AURA-tokenin hintaan:

Cow Swap eli MEV-suojaa tarjoava vaihtopalvelu tarjoaa nyt time-weighted osto-ominaisuuden:


Base-lohkoketjun isoimmassas dexissä Eli BaseSwapissa on käynnistymässä IDO heidän uuden BSX-tokenin suhteen: https://presale.baseswap.fi/ Jatkossa tämä uusi BSX-token tulee olemaan pääasiallinen reward-token ja siihen tullaan liittämään muista pörsseistä tuttu escrow-ominaisuus eli tuotto on lukittu tietyksi ajaksi protokollaan, jolla pyritään vähentämään sen myyntipainetta.

Unichadillä on uuden tyyppinen governance-tokeneiden aggregaattorimalli, sillä he pyrkivät hankkimaan itselleen Unibotin tokeneita ja siirtämään niistä saatua tuottoa Unichadin tokenin omistajille: https://unichad.io/

Base-lohkoketjun transaktioiden määrä on ylittänyt Optimism:n ja Arbitrumin: https://www.theblock.co/post/246248/ethereum-layer-2-base-daily-transactions-flip-optimism-arbitrum ja Base johtaa myös uusien älysopimusten mittarilla:


Maestro-telegram botti on ylittänyt liikevaihdolla jo Metamaskin. Telegram-botti -kategoria jatkaa vahvaa kasvuaan edelleenkin:

Mikäli haluat lukea tarkemmin mistä siinä kategoriassa on kyse, kannattaa aloittaa tästä Defi Suomen artikkelista: https://www.defisuomi.fi/telegram-botit/ Defi Suomelta on tulossa myös myöhemmin erillinen opas Telegram-botin käyttöön treidauksessa.

Pendle on laajentunut nyt myös OP:n puolelle:

Ja tässä muutamia strategioita Pendleen:


Suosittu perppipörssi-aggregaattori, Mux, yrittää saada kannustettua lisää treidausaktiviteettia alentamalla kustannuksia. Nyt minimi-fee on tiputettu 0.06 %:iin:


Luettavaa eli pidemmät artikkelit

Bullish-thread Kujiran tulevaisuudesta:

Kirjoittajan mukaan Kuji-tokenin arvo voisi nousta jopa $5:een asti lähitulevaisuudessa: https://www.coingecko.com/en/coins/kujira

Hyvä artikkeli rollupien ekonomiasta: https://davidecrapis.notion.site/Rollups-are-Real-Rollup-Economics-2-0-2516079f62a745b598133a101ba5a3de

Miten layer 2 -lohkoketjujen validaattoreita voitaisiin palkita insentiivimallien avulla:


Intent-perusteiset markkinat tulevat olemaan seuraava iso ajuri defissä. Sen idea on rakentaa markkinapaikkoja treidaustarpeille, jotta likviditeetin tarjoajat tai treidin vastapuolet voivat vastata niihin. Tällä hetkellä AMM-mallin mukaisesti toimivat pörssit eivät tähän taivu ja tähän tarpeeseen on tulossa mm. uusi UniswapX-protokolla, josta mainittiin aiemmissa Defi Suomen uutiskirjeissä: https://www.brink.trade/blog/powerful-intents-part-1

EuroE:n hyvä artikkeli EU:n uudesta MiCA-lainsäädännöstä ja siitä miten se vaikuttaa eurooppalaisin yrityksiin: https://www.euroe.com/blog/what-is-mica

Kaksi eri tyyppistä projektia, joihin kannattaa sijoittaa:


Solanan defi tekemässä paluuta? https://www.alphaplease.com/p/solana-defi-is-making-a-comeback

Yllä olevassa artikkelissa keskustellaan Solanan DeFi-ekosysteemin kasvusta ja potentiaalista. MarginFi, yksi Solanan nopeimmin kasvavista DeFi-sovelluksista, on keskustelun keskiössä.

MarginFin valinta Solanalle perustui sen tarjoamiin ainutlaatuisiin etuihin muihin alustoihin verrattuna. Solana mahdollistaa rinnakkaisuuden, suuren läpäisykyvyn ja alhaiset maksut, toisin kuin EVM:n sekvenssijärjestys ja korkeat maksut. MarginFi onnistui rakentamaan ensimmäisen protokollan kryptomarkkinaan, joka tarjoaa universaalin marginaalin johdannaisten DEX:ille lohkoketjussa.

Solanan DeFi-markkina on osoittanut huomattavaa kasvua ja potentiaalia. Vaikka Solana kohtasi alkuvaiheessaan haasteita, se on nyt saavuttanut vakaan aseman ja monet projektit, kuten Jito, Kamino ja Zeta, tekevät merkittäviä edistysaskelia.

Tietoturva ja hakkeroinnit


Zunamilta hakkeroitiin yli $2 miljoonaa dollaria:


Base-lohkoketjun toiseksi suurin dex, Rocketswap väittää joutuneensa hakkeroinnin kohteeksi, mutta itse epäilen tämän olevan sisäpiirityötö:


Base:ssa aloittanut Swirl-lainapalvelu on tehnyt rugpullit:

Kuten Defi Suomi on jo monessa eri kanavassa huomauttanut: vaikka Base-lohkoketju on nyt kovassa kasvussa ja sinne virtaa merkitttäviä varoja uutta varallisuutta, kannattaa olla hyvin konservatiivinen siellä tapahtuvien sijoitusten suhteen. Moni projekti voi vaikuttaa verkkosivujen perusteella luotettavalta, mutta se voi silti vetää itselleen käyttäjien sinne sijoittamat varat tai menettää täysin arvonsa.

Tsekkaa myös Defi Suomen muut artikkelit

Muut artikkelit: https://www.defisuomi.fi/tag/artikkelit/
Projekti-analyysit: https://www.defisuomi.fi/tag/analyysit/
Oppaat: https://www.defisuomi.fi/tag/oppaat/
Aloittelijoiden sisällöt: https://www.defisuomi.fi/tag/defi-101/
Defin aloittelijan verkkokurssi: https://verkkokurssit.defisuomi.fi/p/defi-101-aloittelijan-opas-defin-maailmaan


Tule mukaan yhteisöön

Telegram-kanava: https://t.me/defisuomi
Discord-serveri: https://discord.gg/Ca3kAKaPyF
Twitter: https://twitter.com/DefiSuomifi
LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/defisuomi
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCzv0iOeQcDcaGHmJ1tXWTYg
Hopium-podcast: https://anchor.fm/hopium-fi
Defi Suomen podcast: https://anchor.fm/defi-suomi

Jaa tämä postaus