Hyvää lauantaita Suomen sinnikäs ja sisukas defikansa. Viime viikot ovat hellineet sijoittajia, varsinkin jos varat ovat olleet kiinni laadukkaissa projekteissa. Kannattaa muistaa kuitenkin välttää fomo-mentaliteettiä ja muistaa oma sijoitusstrategia, tavoitteet ja pitkän aikavälin tulokset. Jos et ole ammattimainen treidaa niin ei kannata leikkiä sellaista. Voittoja kannattaa ottaa ja olla välittämättä vaikka ei saisikaan myytyä juuri paikallisessa huipussa. Mutta lähdetään katsomaan miten defimarkkina porisi taas mielenkiintoisesti viikon aikana uusista projekteista ja tapahtumista.


Defi Suomen uudet sisällöt

Ajankohtainen Defi Suomen opas siihen miten voit käyttää Defillaman suosittua palvelua uusien tuottomahdollisuuksien löytämiseen:

Näin käytät Defillamaa tuottomahdollisuuksien löytämiseen
Defillama on varmasti eräs defin parhaista työkaluista. Se lähti muutama vuosi sitten liikkeelle Coingeckon tyyppisenä listauspalveluna ja on hiljalleen laajentunut eräänlaiseksi defin sveitsiläiseksi linkkuveitseksi. Uudelle käyttäjälle saattaa tulla palvelusta jopa jonkinasteinen infoähky, joten…

Mistä kryptotreidaamisen kustannukset muodostuvat ja mitä merkitystä niillä on sijoittajalle? Tsekkaa uusin Kvarn:n tuottama artikkeli:

Kryptotreidaamisen kustannukset
Kaupallinen yhteistyökumppani: kvarnx.com Kvarn X on tuore kotimainen kryptosijoittamisen palvelu, jossa ostat ja myyt kryptovaluuttoja Pohjoismaiden laajimmasta valikoimasta, teet teknisen analyysin moderneilla työkaluilla, luot maksuttomat veroraportit verottajalle, sekä voit käyttää fiat on/off r…

Vinkki erääästä potentiaalisesta menestyjästä tulevassa Arbitrum-seasonissa: https://discord.com/channels/1010853472117198888/1010869944822546492/1171321401060360262

Telegram:n TON-lohkoketju ja sen sijoituspotentiaali Super app -strategian myötä:

Telegramin TON-lohkoketju ja sen sijoituspotentiaali
Tämä artikkeli on kirjoitettu vain informatiivisessa mielessä. Tämä ei ole kannustin sijoittaa TON networkiin tai sen tokeneihin. Sijoittajan tulee tehdä omat sijoituspäätöksensä itsenäisesti. Kaikkiin kryptosijoituksiin sisältyy korkea riski varojen menettämisestä. Tee siis oma taustatutkimuksesi h…

Radiant Capital bull thesis: https://discord.com/channels/1010853472117198888/1082526712929206282/1172043054656520192

Arvio ja laskelma ARB:n steikkaustuotoista ja potentiaalista: https://discord.com/channels/1010853472117198888/1010869443208958002/1172044709720490014

GRAIL-ARB -pooli joka maksaa 200% APY-tuottoa: https://discord.com/channels/1010853472117198888/1010869443208958002/1172044881665990707


Haluatko saada pääsyn Defi Suomen suljettuun Discord-ryhmään? 😎 Nappaa tästä naurettavan edullinen (5 €/kk) tilaus tästä: ➡️ https://launchpass.com/defi-suomi/discord.

Saat sillä yhteisön tuen, uusimmat vinkit defipalveluista, hakkeroinneista, artikkeleista, lohkoketjuista ja monista muista sijoittamiseein vaikuttavista tekijöistä.


Markkinatapahtumat

Edellinen kuukausi oli juhlaa Bitcoinin ystäville – ei ainoastaan markkinoiden liikkeiden vuoksi, vaan myös siksi, että Bitcoinin whitepaper täytti kunnioitettavat 15 vuotta. Tämä merkkipaalu kutsuu meitä kiittämään Satoshi Nakamotoa tästä markkinasta mikä meillä on käsillä tällä hetkellä. Ensi vuosi näyttää erittäin lupaavalta. 

Samaan aikaan, kun Bitcoin nautti lokakuussa toiseksi suurimmasta kuukausinousustaan vuonna 2023, stablecoinien määrä on hiljalleen kasvamassa, mikä saattaa ennustaa likviditeetin paluuta kryptomarkkinalle.

Tämä voi olla viesti sijoittajille valmistautua markkinoiden mahdolliseen elpymiseen.

Bitcoinin HODL-aallot puolestaan osoittavat, että holdaajat uskovat vakaasti bitcoiniin, sillä merkittävä osa kolikoista on pysynyt koskemattomana pidempään kuin vuoden.

Optiomarkkinoilla Bitcoinin put/call-skew on saavuttanut vuoden alhaisimman tason, mikä viittaa kasvavaan härkämäiseen tunnelmaan markkinoilla.

Altcoinien open interest suhteessa Bitcoiniin on nousussa, mikä voi viitata markkinoiden potentiaaliseen ylikuumenemiseen – erityisesti altcoineissa. Nämä liikkeet voivat myös olla paikallisia.

Näissä vaihtelevissa tuulissa, viisaat ja järkevät sijoittajat perehtyvät syvällisesti markkinoiden signaaleihin, säilyttävät pitkän aikavälin näkökulman ja eivät anna markkinoiden lyhyen aikavälin heilahteluiden häiritä strategiaansa.

Olkaamme defiläiset siis valppaita, mutta kärsivällisiä, ja muistakaa, että menestyksekäs sijoittaminen vaatii sekä tietoa että uskoa tulevaisuuden visioon.

Pörssien spot-treidausvoluumi on vihdoin kääntynyt nousuun viime kuukauden aikana.


Uutiset

Jes, raha virtaa vihdoinkin kryptomarkkinaan päin ja likviditeetti kasvaa:

Crypto funds hit six-week inflow streak, ether sees largest since August 2022
Digital asset investment products added $261 million to a $767 million six-week inflow streak — surpassing 2022’s total inflows alone.

Myös stablecoinien aggregoitu market cap alkaa siirtyä positiivisen puolelle, joka on myös härkämäinen signaali:

Deribit Insighting mukaan loppuvuodeksi olisi tulossa perinteinen Santa Squeeze eli bitcoinin bull run:

‘Santa Claus squeeze’ coming to gift crypto gains this Christmas: analyst
Recent macroeconomic shifts hint at a potential pre-Christmas crypto rally, according to Matrixport analyst Markus Thielen.

Velodromessa on nyt livenä CLAMM-malli:

Ethereumin Cancun-upgrade siirtynee ensi vuoden puolelle:

Ethereum All Core Developers Consensus Call #121
It is unlikely that Ethereum developers will be able to launch Cancun/Deneb on the Goerli testnet as expected in late November. More likely, developers will start upgrading public Ethereum testnets over Q1 2024 after the holidays.

Mutta samaan aikaan Etherin hintaa nostaa spekulointi tulevasta ETF:stä:

BlackRock has filed to register a new iShares Ethereum Trust entity in Delaware
Asset management giant BlackRock has registered a new iShares Ethereum Trust entity in the state of Delaware.

Kohta sijoittajat voivat steikata ARB-tokenia:

Arbitrum community approves initial vote on proposal to activate token staking
Arbitrum community members have greenlit a governance vote on a proposal that asks for ARB token holders to stake their holdings in exchange for yield.

🚀 THENA nousuvauhdissa  BNB-ketjussa 

 • Innovatiivinen likviditeettikerros: THENA on BNB Chainilla toimiva uuden sukupolven likviditeettikerros, joka on suunniteltu protokollaksi protokollille. ve(3,3)-dynamiikka yhdistää THENA:n pääsidosryhmät – veTHE:n omistajat, likviditeetin tarjoajat, käyttäjät ja protokollat – yhteisen $THE:n emissiomekanismin kautta.
 • Vaikuttava beta-vaiheen volyymi: THENA on saavuttanut huomattavan 75 miljoonan dollarin alfavolyymin beta-vaiheessaan, mikä osoittaa paitsi ajankohtaisen toteutuksen myös tarkkuuden toiminnassa. Lisäksi odotetaan lanseerausta opBNB-verkkoon, mikä tuo lisäetuja.
 • COREn lanseeraus ja ominaisuudet: CORE tuo mukanaan edistyneitä kaupankäyntikilpailuja DeFi-käyttäjille, mahdollistaen ainutlaatuisten .thena -verkkotunnusten ostamisen, portfolion analytiikan ja käyttäjäsaavutukset. Lisäksi suunnitteilla on listautuminen Tier 1 -keskusvaihtoon ja uusia ominaisuuksia, kuten uudet hedgerit, stop-loss -toiminnot ja uusi suosittelujärjestelmä.
THENA - BNB’s native liquidity layer and AMM
Trade your favourite tokens with low-slippage and efficient pricing. Provide liquidity to earn yields, get paid to vote for pools and more!

🇬🇧 Iso-Britannian rahoitusviranomaiset pyytävät palautetta stablecoin-sääntelyehdotuksista 💷🔍

 • Sääntelyehdotusten julkaisu: Englannin pankki ja Iso-Britannian Finanssivalvonta (FCA) ovat pyytäneet palautetta stablecoinien sääntelyä koskevista ehdotuksista, jotka kattaisivat kaikki järjestelmällisesti käytetyt stablecoin-maksujärjestelmät maassa.
 • Stablecoinien mahdolliset edut ja riskit: Keskustelupaperit tutkivat stablecoinien mahdollisia hyötyjä kuluttajille ja vähittäiskauppiaille, kuten nopeampia ja halvempia maksuja, mutta korostavat myös rahoitusvakaudelle aiheutuvia riskejä.
 • Laaja-alainen kryptovaluuttojen sääntelykehys: Stablecoinien sääntely on ensimmäinen vaihe Iso-Britannian suunnitelmissa ottaa käyttöön kattava kryptovaluuttojen sääntelykehys. FCA:lle on annettu valtuudet valvoa fiat-taustaisia stablecoineja koskevaa liikkeeseenlaskua ja säilytystä maassa.

Palautetta julkisilta ja alan toimijoilta pyydetään helmikuun 6. päivään 2024 mennessä.

BoE and FCA seek feedback on proposals for stablecoin regulation
The Bank of England and the FCA have issued a request for feedback on their proposed approach to regulating stablecoins.

🚀 Dopex v2: Uusi aikakausi lohkoketjuoptioissa 💡📈

 • CLAMM ja Option AMM: Dopex v2 esittelee kaksi pääasiallista tuotetta: CLAMM, joka hyödyntää keskittynyttä likviditeettiä volatiliteetin kaupankäynnissä, ja Option AMM, joka on suunnattu kokeneemmille optiokauppiaille tarjoten osittaisen vakuuden ja portfoliomarginaalin.
 • Innovaatiot ja kannustimet: Dopex v2:n lanseeraus sisältää uusia ominaisuuksia, kuten milloin tahansa toteutettavat optiot ja integraatiot muihin kassanhallintatuotteisiin. Lisäksi Dopex allokoi merkittäviä kannustimia, kuten 200,000 ARB:n kuukausittaiset insentiivit, parantaakseen likviditeettiä ja houkutellakseen sijoittajia.
 • rDPX v2:n uudistukset: rDPX v2 on kokenut perusteellisia muutoksia, mukaan lukien uusi palkkiojärjestelmä ja parannetut turvamekanismit. Se tarjoaa lisäarvoa stakereille ja vahvistaa Dopexin ekosysteemin pitkän aikavälin kestävyyttä.

Dopex v2:n tuotteet on suunniteltu lanseerattavaksi lähiaikoina, ja yksityiskohtaiset ohjeet julkaistaan ennen varsinaista julkaisua.

Dopex V2 — A new era in onchain options
It’s been a fair few months since Dopex v2 has been in development and RDPX v2 undergoing active audits — and finally we’re right at…

Arbitrum DAO:n ARB-staking-ehdotus hyväksytty 🚀💰

 • 100 miljoonan ARB:n staking-rahasto: Arbitrum DAO:n äänestyksessä on hyväksytty ehdotus, jonka mukaan käyttäjät voivat lukita ARB-tokeneitaan jopa 12 kuukaudeksi ja ansaita osuuden 100 miljoonasta ARB:stä. Tuotto riippuu lukitusajan pituudesta.
 • Yksinkertainen tuottomalli: Alustava malli ehdottaa, että jos 30% kierrossa olevista 1,275 miljardista ARB:stä lukittaisiin, se tarkoittaisi 382,5 miljoonan ARB:n lukitsemista, mikä voisi tuottaa jopa 26%:n tuoton natiiveina ARB-tokeneina.
 • Yhteisön huoli ehdotuksen suunnasta: Osa yhteisön jäsenistä on ilmaissut huolensa siitä, että staking-ehdotus ei ole oikea suunta Arbitrum DAO:lle, koska se muistuttaa konseptuaalisesti APE-stakingia tai yksinkertaista tokenien lukitsemista ilman, että se turvaa lohkoketjua tai sisältää riskinottoa.

Ehdotuksen tarkoituksena on lisätä kiinnostusta Arbitrumiin ja ARB-tokeniin lyhyellä aikavälillä ja luoda pohja mahdollisille tulevaisuuden tokenin käyttötapauksille, kuten erilaisille tulonjakomalleille.

Lue lisää: https://snapshot.org/#/arbitrumfoundation.eth/proposal/0x5e0057920df9a278918e4de4ee1e6de7e2415d2af985e40a6c7a1a4b47a4ce01

Prisma airdroppaa Curven veCRV-holdereille:

GMX jakaa seuraavan 12 viikon aikana 12 miljoonaa $ARB-tokenia kannustinohjelman kautta:

Uniswap laajenee Scroll Networkiin:

Tally | Uniswap Proposal
Deploy Uniswap V3 on Scroll

Swell Network tukee Eigenlayerin ilkvidiä re-steikkausta:

Notional v3 on nyt livenä Arbitrumissa:

Robinhood on laajentumassa Eurooppaan ja siellä ensin UK:n:

Lido ja sen stETH on laajentunut nyt myös Coinbasen pyörittämän Base-lohkoketjun puolelle:

ja sen jälkeen varmasti zkSyncin puolelle:

Prisma Wars -seuraava askel Curve-sodille?

Wow, tämä on aika merkittävä uutinen. Englannin keskuspankki sallii vakaavaluutat virallisena maksuvaluuttana:

ja samaan aikaan Saksan kolmanneksi isoin pankki tuo asiakkailleen krypto-säilytyspalvelut:


Luettavaa eli pidemmät artikkelit

Canyon-hardfork tuo päivityksiä Optimism-verkkoon

 • Testiverkkojen päivitys: Optimism ilmoittaa ensimmäisestä Bedrock-verkkopäivityksen jälkeisestä päivityksestään, Canyonista, joka otetaan käyttöön testiverkoissa (OP Goerli, OP Sepolia, Base Goerli, Base Sepolia, PGN Sepolia, Zora Sepolia) tiistaina 14. marraskuuta klo 17:00 UTC. Päivitys on kehitetty yhteistyössä Basen kanssa ja on jo onnistuneesti aktivoitu kehitysverkossa.
 • Päivityksen sisältö: Canyon-hardfork sisältää tuen Shanghai- ja Capella-hardforkeille sekä useita pieniä bugikorjauksia. Päivitys lisää muun muassa EIP-1559:n nimittäjän arvon 50:stä 250:een, mikä vähentää perusmaksun nousunopeutta, kun lohkot ylittävät kaasutavoitteen. Lisäksi Canyon muuttaa protokollaa käsittelemään sulkeutumattomia kanavia, mikä parantaa järjestelmän joustavuutta ja tehokkuutta.
 • Noden ylläpitäjille ohjeet: Noden ylläpitäjien on päivitettävä solmupisteensä Canyon-päivityksen jälkeen. Käyttäjät eivät koe vaikutuksia testiverkon päivityksessä, paitsi että heillä on pääsy uusimpiin Ethereum-pääverkon ominaisuuksiin kaikilla OP-testiverkoilla. Päivitysohjeet löytyvät julkisesta Notion-dokumentista.
Introducing the Canyon Hardfork
On Nov. 14 at 17:00 UTC, Superchain testnets will upgrade to Canyon! This blog post outlines all the changes coming to the Optimism ecosystem in the wake of this protocol upgrade.

 🌐 The Graphin Uusi Aikakausi: Visio tulevaisuuden Web3 datanhallinnasta ja indeksoinnista

 • Monipuolistuvat datapalvelut: The Graph laajentaa palveluitaan tarjoamalla uusia palveluja, jotka ylittävät perinteiset ns. aligraafit. Tavoitteena on luoda rikas datamarkkina verkostoon, joka palvelee uudenlaisia käyttötapauksia data-analyytikoille ja muille, sisältäen lisää datalähteitä, uusia kyselykieliä ja tuki suurille kieliä ymmärtäville malleille (LLMs). AI siis mukana myös tässäkin.
 • Kehittäjien vahvistaminen: The Graph tukee kehittäjiä parantamalla kehityskokemusta ja työkaluja. Uudistuksiin kuuluvat muun muassa suoraviivainen laskutus, selkeät hinnoittelumallit, uusi ilmainen kyselysuunnitelma ja pienemmät kaasumaksut. Tavoitteena on tarjota kehittäjille SaaS-kaltaista kokemusta ilman keskitetyn hallinnan kompromisseja. Kehittäjien tukeminen on aina erittäin positiivinen signaali.
 • Protokollan evoluutio ja resilienssi: The Graph pyrkii toimittamaan parannuksia, jotka tekevät protokollasta entistä joustavamman, kestävämmän ja yksinkertaisemman, mukaan lukien päivitykset delegointiin.
 • Optimoitu indeksoijan suorituskyky: Verkon suorituskyvyn tehostaminen parantuneen indeksoijan työkaluilla ja toiminnallisilla kyvyillä, mikä lisää skaalautuvuutta, vähentää kustannuksia ja parantaa verkon luotettavuutta.
 • Yhteenliitetty tietojen verkko: Työkalujen luominen yhdisteltävälle datalle ja globaalille, järjestelmälliselle tiedon graafille – avoimen datan linkittäminen ja rakentamisen helpottaminen.

Lue lisää:

PlutusDAO bullia Arbitrum-syksyyn

Plutus DAO:n ehdottama ARB-tokenien stakkausmekanismi on nyt hyväksytty, mikä merkitsee sijoittajille mahdollisuutta ansaita tuloja pitkäaikaisista sijoituksistaan. Ehdotetun mekanismin mukaan jaettavaksi tulee 100 miljoonaa ARB-tokenia seuraavan 12 kuukauden aikana, mikä on tarkoitettu palkitsemaan pitkäaikaiset tokenien omistajat ja tukemaan Arbitrumin ekosysteemin tulevaa kehitystä. Tämän uskotaan lisäävän kiinnostusta Arbitrumin ekosysteemiin ja tuovan ARB-tokenille lisää arvostusta.

Arviot ennustavat, että stakkaajat voivat odottaa jopa 31,37% vuosittaista tuottoprosenttia (APR), mikä on merkittävästi korkeampi kuin monien muiden kryptovaluuttojen vastaavat tuotot. Pitkäaikaisille sijoittajille tämä tarjoaa houkuttelevan vaihtoehdon ja voi siten vähentää inflaatiopainetta ja edistää tokenien arvon säilymistä tulevaisuudessa.

Arbitrum ja sen ekosysteemi ovat selvästi innovaation ja kehityksen eturintamassa kryptovaluuttojen hallinnan alalla. Tämä syksy saattaa hyvinkin olla käännekohta, joka tuo uudenlaisia mahdollisuuksia ja kasvua koko alustalle.

Lue lisää täältä:

Arbitrum Autumn? Arbitrum Autumn!
STIP Launched, ARB Staking Approved, There’s One Dark Horse.

Chainlin deep dive:

Synthetix vs. GMX:


Tietoturva ja hakkeroinnit

Androidin app storessa on huijareiden luomia Ledger-applikaatioita eli varmista aina käyttämäsi applikaation alkuperä:

Trustpad:

Standard IO:

Balancerin eETH/wETH-pool hakkeroitu:

Aaven status

Defi Suomi raportoi viime viikolla Aave-protokollan haavoittuvuudesta, jonka johdosta osa pooleista jäädytettiin turvatoimenpiteenä. Tässä vielä DAO:n tarkempi kuvaus tilanteesta ja sen taustasta:

 • Korotettu suojaus haavoittuvuuden jälkeen: Aave DAO on keskittänyt ponnistelunsa haavoittuvuuden ympärillä olevan tilanteen uudelleenarviointiin ja käyttäjien vaikutusten vähentämiseen, mikä on palveluntarjoajana heidän ensisijainen prioriteettinsa.
 • Lisävarotoimet varojen jäädyttämiseksi: Aave Guardian on neuvottu lisäämään suojatoimia jo aiemmin jäädytettyihin varoihin, ja nyt seuraavat varat on myös keskeytetty: Aave v3 Polygon (USDT, USDC, DAI, EURS), Aave v3 Optimism (USDT, USDC, DAI) ja Aave v3 Arbitrum (USDT, USDC, DAI, EURS).
 • Uusi Liquidations Grace Sentinel -mekanismi: Uusi mekanismi on suunniteltu käyttöön kaikissa verkostoissa, joissa suojaukset on aktivoitu. Tämä hätäorakkelin tyyppinen järjestelmä mahdollistaa "armoajan" aktivoimisen likvidaatioille, vaikka varat olisivatkin jo avattu uudelleen.
 • Hallinnollinen ehdotus Stable Debt Tokenien päivityksestä: Ehdotuksen hyväksyminen tarkoittaisi, että tulevaisuudessa ei voida luoda uutta vakaa velkaa, mikä on linjassa yhteisön strategian kanssa ja parantaa turvallisuutta.
 • Yhteisön ja avoimuuden edistäminen: Aave on tarkistanut kaikki Aave-forkien versiot (v2/v3) ja neuvonut suojatoimia kaikille haavoittuvuudelle alt-projekteille. He jatkavat yhteisön säännöllistä tiedottamista ja korostavat hyvien arvojen merkitystä DeFi-yhteisössä.


Työkalut

Solana Starter Pack:

Näin asennat Cosmoksen Metamaskiin:

Duneen on integroitu nyt oma AI:


Tsekkaa myös Defi Suomen muut artikkelit

Muut artikkelit: https://www.defisuomi.fi/tag/artikkelit/
Projekti-analyysit: https://www.defisuomi.fi/tag/analyysit/
Oppaat: https://www.defisuomi.fi/tag/oppaat/
Aloittelijoiden sisällöt: https://www.defisuomi.fi/tag/defi-101/
Defin aloittelijan verkkokurssi: https://verkkokurssit.defisuomi.fi/p/defi-101-aloittelijan-opas-defin-maailmaan


Tule mukaan yhteisöön

Telegram-kanava: https://t.me/defisuomi
Discord-serveri: https://discord.gg/Ca3kAKaPyF
Twitter: https://twitter.com/DefiSuomifi
LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/defisuomi
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCzv0iOeQcDcaGHmJ1tXWTYg
Hopium-podcast: https://anchor.fm/hopium-fi
Defi Suomen podcast: https://anchor.fm/defi-suomi

Jaa tämä postaus