Defi Suomen uutisia

Hyvää sunnuntaita! ☀️

Kysyin premium-tilaajilta haluavatko he viikoittaisen alpha- ja defifarmaajan raporttien sijaan yksittäisiä ja pidempiä artikkeleita pitkin viikkoa. Suurin osa halusi jälkimmäistä.

Eli jatkossa Defi Suomi julkaisee mielenkiintoisimmat uudet defiprojektit ja lohkoketjut, sekä parhaat tuottomahdollisuudet yksittäisinä artikkelina. Pyrin avaamaan niissä kattavammin mistä on kyse, minkälaisia riskejä sihen sisältyy, ja miten kyseiseen palveluun voi sijoittaa.

Näiden lisäksi Defi Suomessa on tiedossa myös lyhyitä artikkeleita ja oppaita, jotka ovat suunnattu defin aloittelijoille. Premium-tilaajat saavat niihin automaattisesti pääsyn.

Nyt sinulla on mahdollisuus tilata jäsenyys myös pelkästään aloittelijoiden sisältöihin hintaa 7 €/kk. Tämä tilaus pitää sisällään vain kaikille tilaajille jaettavan sunnuntaisen uutiskirjeen sekä satunnaiset aloittelijoille suunnatut artikkelit.  Tässä kupongilla voit tutustua Defi 101 -tilaukseen 7 päivän ajan ilmaiseksi: https://www.defisuomi.fi/defi101

Defi Suomi
Defin uusimmat vinkit, syväanalyysi, oppaat ja uutiset selkeästi suomeksi tarjoiltuna.

Aloittelijoiden sisällöt löytyvät täältä: https://www.defisuomi.fi/tag/defi-101/


Markkinakatsaus

Tämän viikon isoin uutinen ja varmasti monelle myös järkytys oli FTX:n kaatuminen. En aio käsitellä tässä asiaa sen syvällisemmin, koska kyse ei ole defistä. Defissä FTX:n tyyppisen toimijan velvoitteet ja velat olisivat olleet näkyvillä lohkoketjussa. Nyt tämä asia paljastui markkinapaniikin kautta. Kryptopörssien ei pitäisi pyörittää itseään fractional banking -mallilla, koska niiltä loppujen lopuksi puuttuu bank runin estävä luottamus siihen, että joku turvaa sijoittajien varat. https://thedefiant.io/defi-supporters-say-ftxs-black-box-model-shows-peril-of-centralization

FTX:n romahduksen myötä myös muiden cefi-toimijoiden vakuuksia ja vakavaraisuuta on alettu epäillä. Tämän johdosta suosittelen itse siirtämään varat pois kaikista keskitetyistä palveluista ja hallinnoimaan kryptovaroja oman lompakon kautta. Itse luotan tällä hetkellä ainoastaan suomalaisiin kryptopörsseihin, kuten Northcryptoon tai Coinmotioniin.

Podcastista kuultua: Defissä on globaalisti joidenkin arvioiden mukaan n. 1-2 miljoonaa käyttäjää. Polygon on onboardaamassa Robinhoodin non-custodial walletin kautta 15 miljoonaa käyttäjää. Ja sen vasta yksi fintech-palvelu. Hiljalleen myös fintech-alan toimijat alkavat löytää defin mahdollisuudet ja niiden palveluiden kautta voidaaan tuoda markkinoille kymmeniä, ellei jopa satoja miljoonia uusia käyttäjiä.

Markkinoiden myllerrys ja sen myötä lisääntynyt aktiivisuus lohkoketjuissa on tehnyt Ethereumista deflatorisen. Jokaisen transaktion yhteydessä poltetaan pieni määrä Etheriä ja kun aktiivisuus kasvaa, Etheriä poltetaan eli poistetaan kierrosta enemmän kuin mitä sitä luodaan lisää steikkauspalkkioiden kautta.

Uutiset

Vitalik päivitti Ethereumin pitkän aikavälin roadmapia: https://twitter.com/vitalikbuterin/status/1588669782471368704?s=46&t=4L_DFAW2xrCJHSJTiXDYnQ. Roadmapissä on mukana eriteltynä ZK-EVM:ien ja Optimististen rolluppien kehitys.

Balancerin likviditeettipositioita vastaan voi tulevaisuudessa ottaa lainaa Aavesta: https://twitter.com/aurafinance/status/1588939951143387139?s=46&t=4iSrsfuMbpsEyfwJryPKXA. Käyttäjä voi siis tienata passiivista tuloa tarjoamalla likviditeettiä Balancerin AMM-pooliin, käyttää tätä vakuutena lainaa vastaan, ja maksaa saamillaan tuotoillan lainaa pois. Tämä mahdollistaa manuaaliset itsensä takaisin maksavat lainat.

Google pyörittää Solana-nodea: https://twitter.com/googlecloud/status/1588927875314499590?s=46&t=7XJAjK51dYfPA5EYpAy0LA. Tosin FTX:n romahduksen myötä koko Solanan ekosysteemi on vaarassa, joten nähtäväksi jää kuinka merkittäväksi Googlen panostus loppujen lopuksi jää.

Tradfi siirtyy kohti lohkoketjuja: https://www.theblock.co/post/183466/fireblocks-head-of-web3-traditional-finance-is-diving-deeper-into-crypto. Fireblocks tarjoaa kryptovarojen hallinnointipalveluita instituutioille ja he avaavat tässä lyhyessä artikkelissa sitä miten heidän näkemyksensä mukaan perinteisen rahoituksen toimijat alkavat olla yhä aktiivisemmin yhteydessä heihin ja haluavat päästä mukaan toimialalle.

Beefy Finance on avautunut nyt pitkän odotuksen jälkeen myös Ethereumissa: https://twitter.com/beefyfinance/status/1588679103573630976. Beefy Finance on lukuisissa eri lohkoketjuissa toimiva ns. auto-compounder -palvelu, joka vaihtaa käyttäjän saamat palkkiotokenit takaisin poolin omiksi tokeneiksi. Palvelun avulla käyttäjä on voinut nauttia korkoa korolle -efektistä, sillä voitot on automaattisesti sijoitettu takaisin pääomaan ja välttää verotuksen realisoituminen. Tähän asti Beefy Finance on pysynyt poissa Ethereumista, sillä sen kaasumaksut ovat tehneet auto-compouding -toiminnosta haastavaa.

JonesDAO on Dopexin optioalustan rinnalle rakentunut palvelu, joka helpottaa Dopexin optio-vaultien käyttöä automaation avulla. Nyt on menossa liveksi heidän ns. “meta-vaultit”, joiden avulla sijoittaja voi automaattisesti ja helposti ottaa joko long- tai short -position: https://twitter.com/DAOJonesOptions/status/1589693644512329729

Tämä kuvaa hyvin nykyisen lainsäädännön ja regulaation ongelmia:

Kryptomarkkinan isoimmat ongelmat ovat juontaneet juurensa perinteisen rahoituksen suljetuilla malleilla toimivien tahojen toimesta, jotka ovat luvanneet asiakkaille tuottoja kertomatta sitä, että he uudelleen sijoittavat ja vivuttavat asiakkaiden varoja samaan aikaan. FTX:n romahdus viimeistään alleviivaa defin ja hajautetun rahoituksen tärkeyttä. FTX oli reguloitu palvelu siinä missä Celsiuskin. Tämä regulaatio ei estänyt romahdusta tai suoranaista huijausta millään tapaa. On vaikea nähdä miten regulaattorit voivat tämän jälkeen perustella oman toimintansa ja varsinkaan defin reguloinnin.

Defi Suomen uusimmat artikkelit

Hopium:n jakso Aptos-lohkoketjusta: https://anchor.fm/hopium-fi/episodes/Hopium-fi-24---Aptos-lohkoketju-e1q7qqr. Jaksossa käsitellään Hopiumin ja Defi Suomen näkemyksiä vasta avautuneesta Solanan kilpailijasta.

Defin 10 käskyä käy puoliksi huumorilla ja puoliksi tosissaan läpi defin nyrkkisäännöt, jotka jokaisen sijoittajan kannattaa huomioida omassa sijoitustoiminnassaan: https://www.defisuomi.fi/defin-kymmenen-kaskya/

Viimeisessä Alpha-raportissa mukana tällä kertaa aimo annos uusimpia palveluita ja alkuvaiheen sijoitusmahdollisuuksia:

  • Uusi GLP:n pohjautuva vault avautumassa, joka tarjoaa delta-neutraaleja strategioita samalla kun maksaa sijoittajalle GLP:n tuottoja
  • Kaksi uutta Cosmoksen ekosysteemiin avautuvaa palvelua, joista molemmilla tarjolla kokonaan uusi innovaatio defiin.
  • Bullish-uutisia erään GMX:n kilpailijan näkökulmasta
  • Avalanchessa käynnistyy $4 miljoonan dollarin kannustinohjelma, jossa jaossa lisätuottoja suhteellisen turvalliseen vaultiin
  • Uusi meemilohkoketju käynnistyy. Siinä on EVM-tuki eli sinne noussee nopeasti erilaisia defiforkkeja Ethereumin puolelta.
  • Uusi Gearboxin vivutusalustaa käyttävä sijoitusstrategia, joka tarjoaa Uniswap v3 -pooleille korkeampia tuottoja
  • Vinkki joulukuussa starttaavasta uudesta EVM-lohkoketjusta
  • Eräs isoimmista ja tunnetuimmista kryptopörsseistä julkaisee tänään oman tokenin
Alpha-raportti viikko 45
Tällä viikolla Defi Suomen alpha-raportissa muutamia mielenkiintoisia uusia projekteja ja lanseerausvaiheessa olevia lohkoketjuja, joihin törmäsimme tällä viikolla. Tuttuun tapaan mikään tässä raportissa mainittu kryptovaluutta ei ole kannustin tai neuvo sijoittaa siihen. Krypto- ja defisijoittamise…

Viimeisessä virallisessa Defifarmaajan raportissa:

  • Uusi innovatiivinen lainapalvelu, joka hyödyntää Aave- ja Compound -palveluita. Se poistaa ns. spreadin lainan antajan ja ottajan välillä. Sen ansiosta tallettaja saa korkeamman tuoton ja lainaaja pienemmän koron. Uskon, että tämä ominaisuus tulee myöhemmin myös muihin lainapalveluihin natiivisti mukaan.
  • Kolme mielenkiintoista Uniswap v3 -poolia, joissa tämän hetkisestä markkinatilanteesta ja aktiivisuudesta johtuen n. 200 % APY-tuotto tunnetuille blue chip -tokeneille
  • Palvelu, jonka avulla voit sijoittaa NFT-markkinan infrastruktuuriin ja tienata samalla +60 % APY-tuottoa ja saada passiivista tuloa.
Defifarmaajan viikkokirje 45
Hyvää lauantaita te aktiiviset defifarmaajat! Vaikka krypto- ja sijoitusmarkkina kärsii keskuspankkien kiristävästä rahapolitiikasta, defimarkkinat maksavat siitä huolimatta loistavia tuottoja ja tarjoavat sitä kautta jatkuvaa passiivista tuloa. Tätä tuloa voi käyttää joko elämisen arkikuluihin, vai…

Luettavaa eli pidemmät sisällöt


Mikä ihme on fxsETH ja miksi se on parempi Ethereumin likvidisteikkaustoken kuin stETH tai rETH? https://noctemn.substack.com/p/diving-into-frxeth?utm_source=twitter&sd=pf. fxsETH on Frax Financen julkaisema likvidi Ethereumin steikkaustoken. Sen suoria kilpailijoita ovat siis Lidon stETH ja Rocketpoolin rETH. Frax Financen token tulee todennäköisesti olemaan kilpailijoita tuottoisampi, koska Frax pystyy maksamaan suurempia kannustinpalkkioita likviditeetin tarjoamisesta ja jakamaan steikkaajille tuottoja koko Fraxin ekosysteemistä.

Ethereum on rakentamassa layer 3 -teknologiaa eli itsenäisiä applikaatiokohtaisia lohkoketjuja, jotka käyttävät alempaa layer 2 -tasoa transaktioiden ja tapahtumien julkaisuun. Tätä kautta Ethereum kilpailee siis suoraan Cosmoksen app-chain -mallin kanssa. Nyt Cosmos vastaa tähän kilpailuun ja tuo Dymension-palvelun kautta rollupit Cosmos-ekosysteemiin: https://docs.dymension.xyz/. Dymension rollupit ovat “konsensus-vapaita” lohkoketjuja, jotka hyödyntävät muita Cosmos-ekosysteemin layer 1 -lohkoketjuja transaktioiden julkaisuun.

Hakkeroinnit ja tietoturva

Miksi KYC eli käyttäjän tunnistus voi olla vaarallinen: https://twitter.com/cryptogle/status/1591542182346997767?s=46&t=qN1EMWf5QkBgeucvlrC5Qg. Käyttäjien tunnistus voi johtaa tilanteeseen, jossa käyttäjien tiedot paljastetaan joko hakkeroinnin tai muun tiimin epäpäteyyden johdosta. Tämä voi johtaa jopa erilaisiin kiristystilanteisiin, kun rikolliset pystyvät näkemään käyttäjän henkilötiedot ja lohkoketjun kautta käyttäjän varallisuuden.

Vaikka Crypto.com olisikin vakuuksien puolesta kuivilla (mihin en usko) niin tämä osoittaa hyvin miksi en pitäisi sielläkään edes senttiä rahaa: https://cointelegraph.com/news/crypto-com-accidentally-sends-320k-eth-to-gate-io-recovers-funds-days-after. Crypto.com on kovasti vakuutellut, että sillä ei ole samanlaista vakavaraisuus- ja maksukykyongelmaa kuin FTX:llä. Samaan aikaan he vahingossa siirtelevät varoja vääriin osoitteisiin. Onneksi tässä tapauksessa käytetty osoite oli sellainen, josta varat saatiin palautettua. Itse en luottaisi tälläisen sähläyksen jälkeen enää lainkaan keskitettyihin toimijoihin.

Tämä artikkeli näkyy vain tilaajille

Liity mukaan ja saat pääsyn kaikkeen ilmaiseen sisältöön.

Liity mukaan Onko sinulla jo tili? Kirjaudu